Nova Wola to nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy i, bez wątpienia, doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają polską kuchnie, ale – jak mówi, czuwający nad całością szef kuchni, Paweł Suchenek – „bez nadęcia i z wyrafinowana prostotą!”.
Restauracja umiejscowiła się na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw-The Hub przy rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Wnętrze Novej Woli to połączenie industrialnego szyku z klasycznym designem,
gdzie surowe betonowe ściany współgrają z ciemnym, naturalnym drewnem i złotymi elementami.
Kulinarny pomysł na Novą Wolę to również fuzja tradycji i nowoczesności, w której celebrowane są pojedyncze składniki i lokalne produkty. – Ostatnio zainspirowała mnie prostota i autentyczność. Uwielbiam proste połączenia i wysokiej jakości produkty regionalne, które są ręcznie robione. – mówi Paweł Suchenek, który pracował nad koncepcją kulinarną całości. – A jest ich bardzo dużo, od lokalnych wędlin i serów po rzemieślnicze jogurty. Lubię, gdy danie mówi samo za siebie, a gość nie musi się zbytnio zastanawiać nad tym, co właśnie dostał na talerzu, dlatego chciałbym polecić jedno z naszych dań – pieczonego kurczaka faszerowanego wątróbką podawanego z ziemniakami, po polsku. Wybrałam ten przepis, bo jest nieskomplikowany, a jednocześnie wykwintny, złożony z prostych składników, bogaty w aromat i smak. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby. Podajemy go z ziemniakami po polsku. I znowu jest to niesamowicie proste danie, właściwie składa się z dwóch składników i robi duże wrażenie na gościach przy stole, bo ma zupełnie nietypowy wygląd, konsystencję i smak.
Nova Wola to po prostu autentyczna, polska kuchnia! Miejsce ma również celebrować biesiadne i towarzyskie posiłki, z ideą dzielenia się w centrum uwagi. Dodatkowo, jednym z głównych celów przy opracowywaniu menu Nowej Woli, była dbałość o środowisko i wsparcie lokalnych producentów. Nie przypadkiem do przygotowania posiłków używane są wyłącznie produkty ekologiczne. Chleb, serwowany w restauracji, jest produkowany przez wyjątkową piekarnię chleba „Chleb Każdy Inny”. Pieczywo z tej nieszablonowej piekarni przygotowywany jest z 15-letniego żuławskiego zakwasu, mąki z małych ekologicznych młynów, soli i dodatków według autorskiej receptury. Według producentów, niezbędnymi składnikami dobrego wypieku są, oprócz ekologicznych składników, pasja i serce. I właśnie z takim podejściem kucharze będą przygotowywać dania w Novej Woli. Innym przykładem są słynne sery Korycińskie – żółte sery dojrzewające będące chlubą kulinarnej tradycji Podlasia. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki i soli. Nova Wola, zgodnie ze swoim kulinarnym DNA, będzie prezentowała, zwłaszcza zagranicznym gościom, to, co najlepsze w Polsce.
– Kuchnia w Novej Woli będzie przede wszystkim polska. Ludzie będący w podróży po świecie i korzystający z usług hoteli, często chcą spróbować czegoś lokalnego. Poznać kulturę innych, w tym kulturę kulinarną. Dania będą z dobrej jakości, ekologicznych składników. Nie zamierzam oferować skomplikowanej historii o tym, co jest na talerzy. Potrawy mają być „komfortowe”, aby każdy kto odwiedzi restaurację, czuł się w niej dobrze. I wychodził od nas po prostu szczęśliwy, że zjadł coś smacznego w fajnym miejscu. Jeżeli czegoś u nas spróbuje i pomyśli przy tym o dzieciństwie, o domu rodzinnym, to jeszcze bardziej spotęguje to pozytywne doświadczenie w naszej restauracji.” – podkreśla Paweł Suchenek.