Otwarcie Hali Koszyki zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, aby rozpocząć prezentację listy najemców, wśród których znajduje się 18 lokali gastronomicznych, 11 konceptów spożywczych, w tym czynny przez 7 dni w tygodniu, od rana do wieczora Bazar Koszyki, a także księgarnia, sklep z artykułami do kuchni i domu, Akademia Kulinarna i liczne atrakcje kulturalne. Wszystko to w wyjątkowym, zrewitalizowanym wnętrzu, które łączy w sobie historię z użytkowym charakterem znanych w świecie Hal targowo-restauracyjnych.
Raj dla smakoszy
Hala Koszyki to pierwsze miejsce w Polsce, gdzie pod jednym dachem znajdzie się aż 18 lokali gastronomicznych serwujących zarówno dania z najdalszych zakątków świata, jak i lokalne specjały. Wśród restauracji i punktów restauracyjnych w Hali Koszyki znajdą się zarówno siostrzane koncepty lokali znanych już mieszkańcom Warszawy jak Semolino Ristorante z kuchnią włoską, Heritage Shop&Wine z włoskimi delikatesami, TukTuk z kuchnią tajską, Bierhalle z szerokim wachlarzem dań dopasowanych do firmowego piwa, Gringo Salsownia z kuchnią meksykańską, Kiełba w Gębie oferująca kiełbaski w najrozmaitszych odsłonach, Mango Vegan z najlepszym wg rankingu Yelp’a hummusem w Warszawie, czy burgery od Soul Food, jak i zupełnie nowe koncepty m.in. Port Royal Fish&Oyster Bar serwujący ryby i owoce morze, Sobremesa Tapas Bar z doskonałymi przekąskami, Siewcy Smaku, których ekologiczne menu jest pełne kiełków, pędów oraz jadalnych kwiatów, Curry Leaves z kuchnią indyjską, Kago Sushi z kuchnią japońską, naleśnikarnia Kreperia oraz dwie autorskie restauracje Mateusza Gesslera. Do warszawskiej Hali Koszyki wprowadzi się także znana poznańska restauracja Weranda Cafe&Restaurant, która ma szanse zrewolucjonizować ranking warszawskich śniadaniowni. Uzupełnieniem dla wszystkich lokali jest najdłuższy w Warszawie, liczący prawie 50 metrów Bar Centralny Koszyki z szeroką ofertą alkoholi, drinków i aperitifów.
Hala Koszyki to także doskonałe miejsce, aby zrobić kompleksowe zakupy spożywcze – zaczynając od czynnego przez 7 dni w tygodniu, od rana do wieczora Bazaru Koszyki, przez herbaciarnię Maison de Thé, sklep rzeźniczy – Crazy Butcher, Piekarnia Aromat, która z daleka zachęca gości do odwiedzin zapachem świeżego pieczywa, Damas ze śródziemnomorskimi specjałami, po sklep z produktami ekologicznymi – Smak Natury, lokal z świeżo wyciskanymi sokami – Corona Sok i Mus, cukiernię Gaba & Garçons z małymi ciasteczkami i wyrafinowanymi tortami, czekoladziarnię Karmello i lodziarnię Magia d’Italia. Każdy koncept jest tutaj oryginalny od samego pomysłu poprzez menu, aż do formy podania produktów. Ich twórcami są pasjonaci, smakosze, którzy pod jednym dachem będą serwować to co sami lubią jeść.
Przestrzeń handlowa
Niegdyś w chłodnych piwnicach Hali Koszyki znajdowały się magazyny na produkty spożywcze, co stanowiło rewolucyjne jak na ówczesne czasy rozwiązanie z zakresie przechowywania. Dziś poziom -1 stanie się przestrzenią handlową, w której pojawi się supermarket Piotr i Paweł z dedykowanym lokalizacji w Koszykach unikalnym wystrojem i asortymentem, drogeria Rossmann z 16 tysiącami produktów w asortymencie, pralnia 5àsec stanowiąca ratunek dla uporczywych plam z jedzenia, oraz biuro podróży Azul Holiday, które doskonale zorganizuje każdą podróż. Na poziomie 0 znajdzie się również salon DUKA oferujący produkty dekoracyjne do domu i atrakcje w postaci pokazów kulinarnych oraz coś dla ducha – księgarnia Świat Książki, gdzie będzie można zaopatrzyć się w najnowsze pozycje książkowe oraz wziąć udział w licznych spotkaniach autorskich.
Przestrzeń twórcza
Na 1 piętrze Hali Koszyki, ponad strefą kulinarną znajdzie się przestrzeń dla sztuki oraz konceptów kreatywnych, jak akademia kulinarna Comfort Food Studio. W pierwszym przypadku mowa o cyklicznych wystawach, które będą organizowane w Koszykach. Pierwszą wystawę będzie można obejrzeć w Hali już jesienią. Poza nią znajdzie się tu także muzeum poświęcone historii Hali, w tym procesowi jej rewitalizacji. Z kolei akademia kulinarna będzie wyjątkową przestrzenią dla szczególnych wydarzeń kulinarnych i spotkań, wpisujących się w filozofię według której żywność to coś więcej niż pożywienie. W rolę nauczycieli w Comfort Food Studio wcielą się popularni szefowie i pasjonaci kuchni.
O Hali Koszyki:
W nowej Hali Koszyki goście będą mogli wybierać spośród imponującej oferty 18 restauracji, których menu będzie liczyć łącznie 2000 pozycji. Wszystkie restauracje w Hali będą w stanie przyjąć jednocześnie 770 gości oraz wydać im dziennie 51 000 potraw, co daje 2 100 dań na godzinę. Ci, którzy po wizycie w doskonałej restauracji lubią zabrać ze sobą do domu namiastkę pysznego smaku, w Koszykach będą mogli wybierać z asortymentu 11 sklepów z rozmaitymi specjałami oraz Bazaru Koszyki czynnego od rana do wieczora przez 7 dni w tygodniu. Wzorem dla konceptu Hali Koszyki były hale targowo-restauracyjne znane z innych światowych metropolii, jak Rotterdam, Londyn, Oslo, czy Florencja. Bogate zaplecze kulinarne Hali o powierzchni restauracyjnej 2400 m2 sprawi, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie: Hala będzie doskonałym miejscem na poranną kawę, niezobowiązujący popołudniowy lunch, spotkanie ze znajomymi, elegancką kolację czy relaksującą lampkę Prosecco w barze otwartym do późnych godzin nocnych. Dzięki swojej różnorodności, Hala będzie żywą częścią tkanki miejskiej – warszawskim tyglem w wymiarze kulinarnym, towarzyskim i kulturalnym.
Foto: Light At Night
Zobacz także: