REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Startuje najbardziej sensacyjny Restaurant Week® w historii #FoodNewsGoodNews!

Strona główna Kultura Startuje najbardziej sensacyjny Restaurant Week® w historii #FoodNewsGoodNews!

Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/.

Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!

Rosalia
Miejsce, które jak mówią właściciele- zostało stworzone z miłości do Polski i kultury słowiańskiej. Wśród polnych, ludowych kwiatów malowanych przez artystki z Zalipia i pająków ze słomy i kolorowych papierków, odkryjemy autentyczną, sezonową polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Zgrany zespół Rosali z okazji Festiwalu przygotował wyjątkowe menu, które idealnie wpasowuje się w newstalgiczny klimat wiosennej edycji. Na przystawkę marynowana w rumianku i prosecco kalarepa z kiszonym selerem, szczypiorkową oliwą (menu A) oraz siekany tatar z opalanej, polskiej bavetty z majonezem grzybowym (umami w  punkt!), pudrem grzybowym i kiszonym kalafiorem (menu B). Danie główne to podlaska baba ziemniaczana na kefirze z marynowaną czerwoną cebulą i pierzynką z dojrzewającego sera, lub biała, domowa kiełbasa, której żadna babcia nie powstydziłaby się na Wielkanoc, puree ziemniaczane, blue Wańczyk i świeży koperek. Na deser dwie pozycje, które stanowią bestsellery stałej karty, do wyboru: Pani Walewska, czyli kruche ciasto, krem budyniowy, domowa konfitura z czarnej porzeczki, lub sernik z białej czekolady z sosem z rokitnika, który na długo pozostanie w naszej pamięci. Jeśli jakimś cudem uchowaliście się bez miłości do serników to ten na pewno ją rozpali.

Magari

Przy ul. Widok 9 w Hotelu PURO znajduje się prawdziwe La Dolce Vita- towarzystwo Bliskich, pyszne, włoskie jedzenie i nonszalancka radość z życia. Menu na RestaurantWeek® to kwintesencja wiosennej Itali. Propozycja przystawki to zupa z białych szparagów, chrupiące jajko, Grana Padano i szczypiorek. Na danie główne do wyboru: ravioli z ricottą, zielonym groszkiem i słodkim czosnkiem, lub indyk pieczony w szynce parmeńskiej, suszone pomidory i młode warzywa. Kulinarny happy-end tej uczty to tiramisu z truskawkami i pistacjami. Miłośnicy kuchni włoskiej- koniecznie zapamiętajcie ten adres!

Laba

W Labie znajdziemy kuchnię polską z nowoczesnym twistem. Sezonowe, pełne pysznych szczegółów dania są przygotowywane z szacunkiem do produktu i zdrowia- w restauracji dostaniecie również pozycje keto. Na ul. Domaniewskiej 30 na rozpoczęcie festiwalowej uczty prezent dla Gości- pieczywo wraz z masłem Lurpak. Na przystawkę w menu wegetariańskim wytrawny ekler z kremem z koziego sera z chrzanem, konfitura z buraka i mus z rabarbaru, dla mięsożerców terrina z sandacza i szparagów, pistacje, zakwas żytni z maślanką i mus z pieczonego jabłka z chrzanem oraz miodem. Danie główne w pierwszej propozycji menu to krokiet ziemniaczane z wędzonym twarogiem w panko, chutney z młodych warzyw, koper, chrzan i śmietana, alternatywne danie to pierś z perliczki, marchewkowe kluski śląskie, sos szczypiorkowy, rzodkiewka, palone masło i wędzone orzechy laskowe. Finał tej kulinarnej opowieści to do wyboru: sernik z bryndzy, sos z palonego miodu, gruszka, miód pitny i czarny bez, lub beza, rabarbar z wanilią, creme fraiche i puder z rabarbaru. Tej uczty nie możesz przegapić!

Monticello
Monticello, czyli włoska górka na warszawskiej Ochocie. Restauracja w której najważniejsze są autentyczne składniki i celebrycja życia z Bliskimi. Z okazji wiosennej edycji Festiwalu przygotowali dwie propozycje menu: wegetariańską oraz mięsną. W tej pierwszej na przystawkę toskańska zupa z ryb i owoców morza z ziołową grzanką na przystawkę, w ramach dania głównego łosoś konfitowany, chrust z kiszonej kapusty, kolorowa marchewka i mus z buraka. Dla mięsożerców tatar z polędwicy z grzybami marynowanymi, szalotką, żółtkiem,  żelem z ogórka kiszonego i masłem wyrabianym na miejscu. Na danie główne stek z łaty wołowej, opiekane ziemniaki i palone pomidorki cherry. Zwieńczeniem uczty są smażone lody rafaello. Nie ma co czekać- rezerwuj!

Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!

RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.

Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów  w świecie restauracji.

Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® trwa 90 minut.


Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!

Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowejcenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!

Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/   oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 13 marca 2024 – 24 kwietnia 2024

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Viva Piastów – najnowsza podwarszawska inwestycja mieszkaniowa

  Stołeczna spółka generalnego wykonawstwa Totalbud SA po długim weekendzie majowym wejdzie na plac budowy kolejnej inwestycji mieszkaniowej, w której firma jest...

Przystanki Na Rozdrożu oddane do użyku. Windy nie działają

Pasażerowie Warszawskiego Transportu Publicznego mają do dyspozycji poszerzone i estetyczne przystanki autobusowe, na które prowadzą nowe schody. Windy na placu...

Wiosenne asfaltowanie i frezowanie 

Drogowcy wykorzystują wiosenną aurę, by ułożyć nową nawierzchnię na kilku stołecznych ulicach. Przez weekend będą pracowali między innymi na Ciołka i...

UOKiK wraz z WEIP ustalił pozytywne zmiany zasad na parkingach

Kierowców korzystających z parkingów komercyjnych czekają zmiany. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przeprowadził szereg kontroli dla tej branży, a jednym z podmiotów,...

PANORAMA NOVEJ ERY – NOVOTEL WARSZAWA CENTRUM Z UROCZYSTĄ GALĄ 50-LECIA

Jeden z największych hoteli Novotel w Europie przez cały rok świętuje jubileusz 50. urodzin, ambitnie spoglądając w...

Przed nami ogólnopolska konferencja „Miasta i Deweloperzy”. Eksperci, menedżerowie i deweloperzy porozmawiają o rynku nieruchomości  

Już 18 kwietnia br. odbędzie się konferencja mieszkaniowa – „Miasta i Deweloperzy” – dedykowana zarządom, menedżerom i właścicielom firm deweloperskich. Stanie...

Polecane

ZEROMAT – WYJĄTKOWA ATRAKCJA W CENTRUM WARSZAWY! POŻEGNAJ PEPSI MAX I OTRZYMAJ DWIE PUSZKI PEPSI ZERO CUKRU

Pepsi zaprasza wszystkich fanów marki do świętowania i powitania Pepsi Zero Cukru. Tuż przy rondzie ONZ, w centrum Warszawy, czekać będzie na nich wyjątkowa...

Konwiktorska Residence – najlepszy adres w sercu Warszawy

Przy Konwiktorskiej 4, zaledwie kilkadziesiąt metrów od Starego Miasta, powstaje kameralny apartamentowiec Konwiktorska Residence. W budynku znajdzie się tylko 78 luksusowych apartamentów....

18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski już w najbliższą niedzielę!

Już w najbliższą niedzielę, 24 marca, w stolicy wystartuje 18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski oraz New Balance Bieg Na Piątkę. Na starcie...

Ruszają zapisy do 3. edycji Wbiegnij na Varso Tower

Sportowi amatorzy i profesjonalni zawodnicy ponownie zmierzą się ze schodami najwyższego budynku w Unii Europejskiej. Dziś od godz. 14:00 biegacze mogą...

Wernisaż najlepszych prac uczestników i zwycięzców Warszawskiego Maratonu Fotograficznego

11 marca 2024 r. odbył się uroczysty wernisaż zdjęć uczestników 4. edycji Warszawskiego Maratonu Fotograficznego, organizowanego przez kawiarnie Green Caffè Nero. Motywem...

Wiosna coraz bliżej. Centrum Praskie Koneser z mnóstwem różnorodnych wydarzeń

Przyciągające wystawy, kreatywne warsztaty, kulinarne doznania i jeszcze więcej rozmaitych atrakcji. Centrum Praskie Koneser w Warszawie z przytupem wita najpiękniejszą porę roku....