Festiwal popisowych menu w najlepszych restauracjach właśnie wystartował pod hasłem #FoodNewsGoodNews! Autorskie trzydaniowe menu i prezent od partnera dostępne są w festiwalowej cenie w niemal 400 najlepszych restauracjach w Polsce. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/.
Które restauracje warto odwiedzić w tej edycji? Sprawdźcie!
Rosalia
Miejsce, które jak
mówią właściciele- zostało stworzone z
miłości do Polski i kultury słowiańskiej. Wśród polnych, ludowych kwiatów
malowanych przez artystki z Zalipia i pająków ze słomy i kolorowych papierków,
odkryjemy autentyczną, sezonową polską kuchnię w najlepszym wydaniu. Zgrany
zespół Rosali z okazji Festiwalu przygotował wyjątkowe menu, które idealnie
wpasowuje się w newstalgiczny klimat wiosennej edycji. Na przystawkę marynowana
w rumianku i prosecco kalarepa z kiszonym selerem, szczypiorkową oliwą (menu A)
oraz siekany tatar z opalanej, polskiej bavetty z majonezem grzybowym (umami
w punkt!), pudrem grzybowym i kiszonym
kalafiorem (menu B). Danie główne to podlaska baba ziemniaczana na kefirze z
marynowaną czerwoną cebulą i pierzynką z dojrzewającego sera, lub biała, domowa
kiełbasa, której żadna babcia nie powstydziłaby się na Wielkanoc, puree
ziemniaczane, blue Wańczyk i świeży koperek. Na deser dwie pozycje, które
stanowią bestsellery stałej karty, do wyboru: Pani Walewska, czyli kruche
ciasto, krem budyniowy, domowa konfitura z czarnej porzeczki, lub sernik z
białej czekolady z sosem z rokitnika, który na długo pozostanie w naszej
pamięci. Jeśli jakimś cudem uchowaliście się bez miłości do serników to ten na
pewno ją rozpali.
Magari
Przy ul. Widok 9 w Hotelu PURO znajduje się
prawdziwe La Dolce Vita- towarzystwo Bliskich, pyszne, włoskie jedzenie i
nonszalancka radość z życia. Menu na RestaurantWeek® to kwintesencja wiosennej
Itali. Propozycja przystawki to zupa z białych szparagów, chrupiące jajko,
Grana Padano i szczypiorek. Na danie główne do wyboru: ravioli z ricottą,
zielonym groszkiem i słodkim czosnkiem, lub indyk pieczony w szynce
parmeńskiej, suszone pomidory i młode warzywa. Kulinarny happy-end tej uczty to
tiramisu z truskawkami i pistacjami. Miłośnicy kuchni włoskiej- koniecznie
zapamiętajcie ten adres!
Laba
W Labie
znajdziemy kuchnię polską z nowoczesnym twistem. Sezonowe, pełne pysznych
szczegółów dania są przygotowywane z szacunkiem do produktu i zdrowia- w
restauracji dostaniecie również pozycje keto. Na ul. Domaniewskiej 30 na
rozpoczęcie festiwalowej uczty prezent dla Gości- pieczywo wraz z masłem
Lurpak. Na przystawkę w menu wegetariańskim wytrawny ekler z kremem z koziego
sera z chrzanem, konfitura z buraka i mus z rabarbaru, dla mięsożerców terrina
z sandacza i szparagów, pistacje, zakwas żytni z maślanką i mus z pieczonego
jabłka z chrzanem oraz miodem. Danie główne w pierwszej propozycji menu to
krokiet ziemniaczane z wędzonym twarogiem w panko, chutney z młodych warzyw,
koper, chrzan i śmietana, alternatywne danie to pierś z perliczki, marchewkowe kluski
śląskie, sos szczypiorkowy, rzodkiewka, palone masło i wędzone orzechy laskowe.
Finał tej kulinarnej opowieści to do wyboru: sernik z bryndzy, sos z palonego
miodu, gruszka, miód pitny i czarny bez, lub beza, rabarbar z wanilią, creme
fraiche i puder z rabarbaru. Tej uczty nie możesz przegapić!
Monticello
Monticello, czyli włoska górka na warszawskiej Ochocie.
Restauracja w której najważniejsze są autentyczne składniki i celebrycja życia
z Bliskimi. Z okazji wiosennej edycji Festiwalu przygotowali dwie propozycje
menu: wegetariańską oraz mięsną. W tej pierwszej na przystawkę toskańska zupa z
ryb i owoców morza z ziołową grzanką na przystawkę, w ramach dania głównego
łosoś konfitowany, chrust z kiszonej kapusty, kolorowa marchewka i mus z
buraka. Dla mięsożerców tatar z polędwicy z grzybami marynowanymi, szalotką,
żółtkiem, żelem z ogórka kiszonego i
masłem wyrabianym na miejscu. Na danie główne stek z łaty wołowej, opiekane
ziemniaki i palone pomidorki cherry. Zwieńczeniem uczty są smażone lody
rafaello. Nie ma co czekać- rezerwuj!
Daj się wciągnąć w wir kulinarnych newsów w okazyjnej cenie!
RestaurantWeek® jest rewelacyjną propozycją dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć wyjściem do topowych restauracji nie martwiąc się o koszta. Festiwal pozwala odkryć autorskie menu stworzone przez najlepszych Chefów kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time + 10zł (dodatkowy rabat 15 zł od partnera czeka na końcu rezerwacji). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma prezent od partnera lub bezalkoholowe alternatywy: Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej.
Trzydaniowe menu w każdej restauracji stanie się opowieścią o najnowszych trendach w gastronomii, odzwierciedlającymi sukcesy i inspiracje Chefów kuchni. Od lokalnych triumfów, przez międzynarodowe osiągnięcia, aż po osobiste opowieści kulinarnych mistrzów. Każde menu stanie się przeglądem TOP trendów w świecie restauracji.
Festiwal odbywa się w największych regionach w Polsce: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku,oraz w Warmii i Mazurach. Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® trwa 90 minut.
Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!
Wiosennej edycji
RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście – Breakfast Week. Goście
będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym
Alpro w wyjątkowej festiwalowejcenie 35 zł + opłata rezerwacyjna
3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju
roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza – bogaty aromat i
doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!
Na Breakfast Week zaprasza partner
Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej
codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ i https://BreakfastWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 – 24 kwietnia 2024