SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

BIURO NA WODZIE – konkurs na projekt wnętrza rozstrzygnięty [Wizualizacje]

Strona główna Informacje BIURO NA WODZIE – konkurs na projekt wnętrza rozstrzygnięty

Ponad pięć miesięcy od rozpoczęcia drugiego etapu konkursu architektonicznego „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE”, poznaliśmy jego laureatów. Spośród niemal stu nadesłanych prac jury wyłoniło zwycięski projekt, przyznało cztery wyróżnienia finansowe oraz dwadzieścia wyróżnień specjalnych. Nagroda główna – 20 000 zł – trafiła do zespołu pań: Joanny Lenart i Izabeli Kisielewskiej.

Zadaniem konkursowym tegorocznej edycji „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE” było zaprojektowanie wnętrza pierwszego w Polsce biurowca w całości usytuowanego na wodzie. W trakcie drugiego dnia VI Kongresu Stolarki Polskiej, 22 maja 2015 roku, odbyła się konferencja prasowa, na której uroczyście przedstawiono wszystkich laureatów. – Poziom nadesłanych prac był tak wysoki, że długo nie mogliśmy wytypować zwycięzcy – mówi Marcin Wojciechowski, Prezes Fundacji BARGEWORK, kontynuującej projekt budowy pierwszego w Polsce biura na wodzie oraz Creative Director w Innowacyjnej Grupie Marketingowej Aveex, która jest organizatorem konkursu – Ostatecznie zdecydowaliśmy się przyznać nagrodę główną oraz nie dwa, a cztery dodatkowe wyróżnienia finansowe. Ponadto postanowiliśmy uhonorować jeszcze dwadzieścia innych prac. Wszystkie zostały zaprezentowane podczas wystawy „Architektura przyszłości… na wodzie?” – dodaje Marcin Wojciechowski.
Nagrodę główną o wartości 20 000 zł otrzymał zespół – Joanna Lenart i Izabela Kisielewska – przesympatyczne projektantki z Krakowa, a prywatnie sąsiadki i oddane przyjaciółki od czasów dzieciństwa. – Szukałyśmy konkursu, w którym mogłybyśmy wziąć udział, poszerzyć nasze horyzonty, zrobić coś ciekawego, nowego i w pewnym sensie sprawdzić też siebie – tłumaczy Joanna Lenart. Wnętrze zaprojektowane przez zwycięski duet zawiera liczne nawiązania do natury, cechuje się różnorodnością zestawień, faktur i kształtów. Całość prezentuje się niezwykle przestronnie, przejrzyście, funkcjonalnie. Charakterystyczna dla projektu ażurowość zestawiona z mocnymi formami daje niespotykany efekt, w którym króluje równowaga przeciwieństw. – Proces projektowy trwał ok. 2 miesiące – to żyło, ewoluowało, poszukiwałyśmy inspiracji. Chciałyśmy, żeby wszystko wyglądało harmonijnie, a przez to przyjemnie się tam pracowało. Wyobrażając sobie osobę siedzącą przy biurku, postanowiłyśmy stronić od nudnych, tradycyjnych układów popularnych w polskich biurach, a więc tchnęłyśmy w nasz projekt „coś nowego” i się udało – dodaje Izabela Kisielewska.
Ku zaskoczeniu uczestników konkursu jury przyznało nie dwa, jak było początkowo planowane, a cztery wyróżnienia po 1000 zł. Pierwsze z nich trafiło do Małgorzaty Szydło i Mateusza Szydło za projekt, gdzie serce biura stanowi strefa relaksu, dzięki której z łatwością można odnaleźć natchnienie. – Bardzo spodobała nam się idea stworzenia przestrzeni dla kreatywnych ludzi. Sami jesteśmy kreatywni, także chętnie pomagamy takim osobom – wyjaśnia Mateusz Szydło – Wyróżniliśmy zwłaszcza strefę relaksu, ponieważ praca pracą, a my chcieliśmy zaproponować miejsce, w którym można po prostu odpocząć, zebrać myśli, wykreować nowe pomysły – dodaje Małgorzata Szydło. Kolejna nagroda finansowa powędrowała do Moniki Kality i Karola Skowerskiego. W ich projekcie wnętrze biura idealnie stapia się z istniejącym otoczeniem, nawiązując z nim harmonijny dialog. – Inspiracją dla naszego projektu była bryła, która zwyciężyła w pierwszej edycji. Skojarzyliśmy go z koronami drzew w lesie, dlatego stwierdziliśmy, że strefa rekreacji będzie biegła wzdłuż całego budynku. Wydzielają ją swobodnie rozmieszczone drewniane słupki. Pozwala to czuć się tak, jakbyśmy byli w lesie – opisuje pracę Monika Kalita. Natomiast Krzysztof Gryglak został wyróżniony za projekt, który stawia na wysoką i jasną część wejściową, pozwalającą na swobodną obserwację pozostałych pomieszczeń. – Ideą było zaprojektowanie przyjaznej przestrzeni do pracy, czyli takiej, w której sam chciałbym pracować – tłumaczy. Autorem czwartej pracy jest Jakub Chojna. Zaprojektował on wnętrze, w którym elementem dominującym jest ciekawa falująca struktura obłożona drewnem, rozpościerająca się nad obrysem centralnego rdzenia – Spodobała mi się zwycięska bryła z pierwszego etapu. Postanowiłem wykorzystać jej najbardziej charakterystyczną cechę, czyli pofalowany dach. Nawiązałem do niego dosyć połamaną, drewnianą strukturą. Forma ta zdaję się pływać w powietrzu – objaśnia własny pomysł Jakub Chojna.
W gronie 20 specjalnych wyróżnień znaleźli się następujący laureaci (pojedynczo i w zespołach): Anna Kazecka; Ewa Andruszczyszyn; Mateusz Warzecha; Michał Góralski & Marta Mateusiak; Małgorzata Dębowska & Mateusz Dąbkowski; Krystian Dziopa; Katarzyna Florczak & Dariusz Florczak & Tomasz Florczak; Agnieszka Pasieka-Adamek & Katarzyna Bruch & Michalina Rurek & Aleksandra Stankowska; Marta Tyszkiewicz; Krzysztof Krauze & Piotr Nowicki; Małgorzata Barnał & Andrzej Chmura; Ewa Klimkiewicz; Iwona Lisowska; Ewelina Gryc; Iga Szczugieł; Edyta Ogorzały; Michał Sroczyński; Michał Bartecki & Ewa Nowak; Paulina Hałasa; Martyna Wróblewska.
Konkurs na wnętrze pierwszego w Polsce biurowca na wodzie to druga odsłona nowatorskiej inicjatywy „BARGEWORK® – BIURO NA WODZIE”. Zakłada ona stworzenie innowacyjnej przestrzeni do pracy w bliskim kontakcie z naturą, która jednocześnie pozwoli nie tracić z oczu uroków życia w mieście. Akcja skierowana była do zdolnych projektantów i designerów wnętrz oraz ambitnych studentów architektury. Zadanie polegało na zaprojektowaniu nowoczesnego, ergonomicznego i sprzyjającego produktywności miejsca pracy dla kreatywnego zespołu. Projekt nowoczesnej powierzchni biurowej miał wyróżniać się innowacyjnym podejściem do zadania i opierać wszelkim utartym schematom architektonicznym. Musiał mieć w sobie iskierkę wizjonerstwa, a zatem być „na bakier” z odtwórczością. Ponieważ motorem wszelkich innowacji w przedsiębiorstwach jest twórcze myślenie, w projekcie trzeba było uwzględnić faktor wyzwalania kreatywności. – Naszą misją jest przywrócić ludziom możliwość pracy i kreatywnego tworzenia w ekologicznym, zbliżonym do natury środowisku – tłumaczy Marcin Wojciechowski z fundacji BARGEWORK.
Laureatów konkursu wytypowała kapituła konkursowa złożona z wybitnych specjalistów z branży: dr hab. inż. arch. Krystyny Januszkiewicz – pracownika naukowego i dydaktycznego Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie; dr. hab. inż. arch. Piotra Obracaja – profesora Politechniki Opolskiej, kierownika Katedry Budownictwa i Architektury tej uczelni; dr. hab. inż. arch. Jana Kubeca – pracownika naukowo-dydaktycznego w Katedrze Projektowania Architektury Mieszkaniowej i Usługowej na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej, właściciela pracowni „RAr2” Laboratorium Architektury; Mateusza Mastalskiego – architekta, urbanistę, dziennikarza, który wraz z Karoliną Raczką i Ole Robin Storjohann opracował projekt zwycięskiej bryły w pierwszym etapie konkursu; Szymona Wojciechowskiego – architekta związanego zawodowo z pracownią APA Wojciechowski Sp. z o.o.; Tomasza Pyszczka – pracownika naukowego Wydziału Architektury Politechniki Krakowskiej; Marcina Wojciechowskiego – pomysłodawcy projektu.

 

051bbad10bd6d758917670e5e26f4029b023f97c!15302315 5b542f27dc1bf7310fadf33a6065620c51d3b0ea!15302315 581c88baa09c65ac55e7ed6ae8feb2c6c765cd01!15302315

Wiadomości

Odsłonięcie muralu z wizerunkiem Jacka Kuronia

Na ścianach budynku CXIX L.O. im. Jacka Kuronia powstał mural z wizerunkiem patrona wolskiej szkoły. W piątek 26 czerwca oficjalnie odsłonięto...

Warszawa już z letnim rozkładem jazdy

Skończył się rok szkolny. W czasie wakacji zmienia się kursowanie niektórych linii autobusowych, tramwajowych oraz metra. Uczniowie zakończyli ten...

Victoria Dom w pierwszej połowie roku poprawiła sprzedaż o 14%

Victoria Dom zakontraktowała w pierwszej połowie br. 848 mieszkań co oznacza wzrost o 14% w ujęciu r./r. Popyt na...

Śródmieście ogranicza dzikie parkowanie

Od 1 lipca 2020 r. na czterech śródmiejskich podwórkach obowiązują nowe zasady parkowania. To pilotaż programu, dzięki któremu stanie się ono...

Na co zwrócić uwagę przy wyborze biura?

Biuro to miejsce pracy, ale także przestrzeń, w której pracownicy mają okazję rozwijać się zawodowo, zacieśniać więzi, budować wspólne...

Rusza budowa Galerii Modlińskiej

Inwestor - Galeria M sp. z o.o. rozpoczyna budowę nowoczesnego parku handlowego Galeria-Modlińska (poprzednia nazwa obiektu Centrum Modlińska) przy ul. Starowiślnej...

Polecane

Rozpoczyna się Lato Konesera. Kilkaset wydarzeń w centrum kulturalno-rozrywkowym stołecznej Pragi

Już w 1 lipca w Centrum Praskim Koneser rozpoczyna się wakacyjny cykl wydarzeń pod hasłem Lato Konesera. Od początku lipca do...

Teatr Polonia i Och-Teatr zagrają w lato plenerowe spektakle w Centrum Praskim Koneser

Centrum kulturalno-rozrywkowe na warszawskiej Pradze zapowiada plenerowe spektakle Teatru Polonia i Och-Teatru podczas Lata Konesera. Wstęp na wszystkie wydarzenia będzie bezpłatny,...

Innowacyjne udogodnienia w Tulipan House

Zaprojektowane na nowo lobby biurowca Tulipan House to nie tylko ekologiczny design, ale też przestrzeń, która na każdym kroku podkreśla dumę...

Warszawski rynek mieszkaniowy 2019

W 2019 roku w Warszawie przekroczono mieszkaniowy Rubikon. Na rynku pierwotnym średnia cena sprzedaży metra kwadratowego, na koniec pierwszej połowy roku, przekroczyła 9 tysięcy...

Noc Wieżowców 2018

Po przerwie wracamy do Was z trzecią edycją Nocy Wieżowców. zdjęcia: Kuba Jurkowski Wejściówki na Wydarzenie są imienne i nie istnieje możliwość zmiany danych na...

Rondo ONZ jeszcze wystrzeli w górę!

BY <!-- &amp;amp;amp;amp;lt;iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-N25V7L" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/iframe&amp;amp;amp;amp;gt; Rondo...