Piknik „Rozsmakuj się w Warszawie” będzie miejscem na skosztowanie najlepszych potraw kuchni warszawskiej, polskich produktów regionalnych, kuchni narodowych tworzących tożsamość kulinarną Warszawy oraz prezentację najciekawszych warszawskich inicjatyw okołokulinarnych.
TJuż w najbliższy weekend (31 maja – 1 czerwca) mieszkańcy stolicy mogą odbyć ciekawą, kulinarną podróż. Wśród atrakcji praska, piknikowa atmosfera: piknikowe kosze, koce, gry i zabawy dla dzieci: warsztaty kulinarne, budowanie z klocków, malowanie, warsztaty twórcze dla dzieci, pchli targ książek i staroci, warsztaty kulinarne, międzypokoleniowe gry i zabawy dla dzieci, zajęcia ekologiczne, strefa sportowa: speedbadminton, zumba, nordic walking, piłka nożna, konsultacje ze specjalistami różnych dziedzin.
Wśród wykładów i paneli dyskusyjnych na szczególną uwagę zasługuje kolejna debata z cyklu „Zmieniamy Warszawę. Warszawa 2.0” – debata o kulinarnej tożsamości Warszawy (sobota, godz. 13.00, hala nr. 19) podczas której paneliści będą rozmawiać min. o:
Historii kulinariów warszawskich (jak daleko możemy sięgać w przeszłość i mówić i o kuchni Warszawy? czy i od kiedy Warszawa zaznacza swoją odrębność?)
Momentach zwrotnych w kuchni warszawskiej (czy były momenty zwrotne w kształtowaniu się kuchni warszawskiej związane z wydarzeniami historycznymi?)
Kuchniach etnicznych w Warszawie dawniej i dziś (jakie mniejszości narodowe i etniczne wpłynęły szczególnie na kształtowanie kulinariów warszawskich?)
Tożsamości Warszawy (czy kulinaria warszawskie podlegają modom europejskim, światowym trendom? Jaka będzie kuchnia warszawska przyszłości?)
Tożsamości kulinarnej Warszawiaków i wkładzie kulinarnym osób napływowych.
Zapraszamy również na panel dyskusyjny Wiem, co jem. Śniadanie w szkole – dotyczący standardów żywienia dzieci (sobota godz. 11.00, kawiarnia). Ok. 40 % dzieci nie je śniadania, pierwszego posiłku po długiej przerwie nocnej. Posiłku, który dostarcza składników odżywczych niezbędnych do rozpoczynanej aktywności i nauki. Co jest powodem niejedzenia śniadań? Jaka jest rola szkoły w żywieniu dzieci? To tylko niektóre z pytań wokół których będzie się toczyła dyskusja panelistów. Zapraszamy na spotkanie z ekspertami:
dr. hab. Jadwigą Hamułką, prof. nadzw. SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Danutą Kozakiewicz, dyrektorem Szkoły podstawowej nr 103
Katią Roman-Trzaska, założycielką Szkoły gotowania dla dzieci Little Chef
Martą Widz, koordynatorką kampanii „Wiem, co jem” Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m. st. Warszawy.
Panel jest elementem kampanii społecznej „Wiem co jem” organizowanej przez Urząd m.st. Warszawy pod patronatem merytorycznym Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Jej celem jest organizacja prawidłowego żywienia w placówkach oświatowych oraz edukacja prozdrowotna dzieci i młodzieży.
Piknik „Rozsmakuj się w Warszawie” odbędzie się w dniach 31 maja 1 czerwca, w godz. 11.00 – 19.00 w Soho Factory (ul. Mińska 25).