SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

Przebudowa siedziby Ministerstwa Pracy (zdjęcia)

Strona główna Informacje Przebudowa siedziby Ministerstwa Pracy (zdjęcia)

Przebudowywany budynek, ulokowany w ścisłym centrum Warszawy, na skrzyżowaniu ulicy Brackiej i Nowogrodzkiej, jest miejscem urzędowania konstytucyjnego Ministra Pracy i Polityki Społecznej. Obiekt zrealizowano po II wojnie światowej, w miejscu trzech kamienic (1950), wykorzystując, nowoczesną wtedy, żelbetową konstrukcję szkieletową.

 

Przebudowa obejmuje parter budynku, antresolę, kondygnację -1 oraz fragment elewacji.  Główną rolę w osiągnięciu wrażenia otwartości urzędu odgrywa wzajemne przenikanie się przestrzeni. Hol wejściowy i podcień, dzięki przeszkleniom oraz otwartej komunikacji, płynnie przechodzi w foyer, obsługujące zespół trzech sal konferencyjnych. Odbrązowieniu całości służy przeważająca, jasna kolorystyka oraz wplecenie intensywnych kolorystycznie akcentów, przewijających się przez wszystkie elementy obiektu.

 


Reprezentacyjność uzyskano dzięki zaprojektowaniu dwukondygnacyjnych przestrzeni holu, foyer oraz sal konferencyjnych. Wymagało to wyburzenia dużej powierzchni istniejących stropów w budynku, który nie mógł zostać wyłączony z eksploatacji. Bogaty i spójny detal architektoniczny oraz szlachetność zastosowanych materiałów wykończeniowych, dodatkowo wpływają na pokreślenie wspomnianej powyżej cechy projektu.
Posadzka skomponowana jest z trzech rodzajów kamienia oraz czerwonego konglomeratu.
Zderzenie przeważającej bieli, szarości, czerni, a także czerwonych akcentów, tworzy unikalny wzór-detal. Detal ten dominuje we wnętrzu. Oprócz posadzki, można go odnaleźć na ścianie wejściowej (hol wejściowy). W postaci monochromatycznej na kolumnach, które znajdują się przy recepcji oraz na przeszkleniach. Trójwymiarową wersję wycięto laserowo w płytach ze stali szlachetnej, przykrywających nisze z grzejnikami.
Większość kolumn we wnętrzu, powtarza oryginalną, zastaną geometrię. Ich okładzinę wykonano z toczonego kamienia, który podzielony na sekcje/połówki ustawiono w pionie naprzemiennie, powtarzając obrót głowic kolumn. Kolumny, pełniące funkcję konstrukcyjną, musiały zostać wzmocnione, specjalnie zaprojektowanymi obejmami żelbetowymi.
Wnętrze zaopatrzono w indywidualnie projektowane oprawy oraz instalację świetlną, która akcentuje oś wejścia głównego oraz recepcję. Instalacja świetlna jest zbudowana z wiązek lakierowanych na czerwono szklanych prostopadłościanów, które mają być nawiązaniem do akcentu detalu/wzoru. Kinkiety rozmieszczone w ściśle określonych miejscach komunikacji ogólnej oraz sal konferencyjnych, tworzą delikatny rytm na ścianach.
Jak już wspomniano powyżej, jednym z celów projektu było zrealizowanie inwestycji, która w dobie zaawansowanej inżynierii materiałowej, wykorzystywanej do obniżenia żywotności różnych produktów, bez remontu i w dobrej kondycji, przekroczy standardowy okres eksploatacji tj. 15 lat. Zastosowano materiały odporne na zużycie i przede wszystkim łatwe do odświeżenia już w trakcie użytkowania obiektu. Prosta geometria oraz formy mają pozostać zrozumiałe w odbiorze i aktualne również za kilkanaście/kilkadziesiąt lat. Część wejściowa to także przyczynek do modernizacji elewacji budynku, która nie spełnia współczesnych norm w zakresie izolacyjności cieplnej.

Wiadomości

Rusza budowa Placu Pięciu Rogów

Jutro rusza długo wyczekiwana budowa placu Pięciu Rogów. W centrum Warszawy kierowców czekają duże zmiany w ruchu.

Mini-apartamenty przy Polu Mokotowskim – hit sprzedażowy roku 2021.

Realizowany przez spółkę Magmillon projekt inwestycyjny rewitalizacji budynków przy ul. Stefana Batorego w Warszawie spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem klientów....

Royal Wilanów z elektrycznym ładowaniem

W budynku Royal Wilanów przy ulicy Klimczaka 1 w Warszawie do użytku została oddana pierwsza w Warszawie stacja super szybkiego ładowania...

Autobusy miejskie z pierwszeństwem przejazdu

ZTM wprowadził kolejne nowatorskie rozwiązanie promujące Warszawski Transport Publiczny - priorytet w sygnalizacji świetlnej dla autobusów. Sygnalizacja...

Koreańczycy doradzą w budowie CPK

Porozumienie o współpracy między Polską a Koreą Południową podpisali dziś przedstawiciele rządów obu krajów. Równocześnie złożono podpisy pod umową między...

Poniedziałkowe zgromadzenia i przemarsze

Na poniedziałek 1 marca zostało zgłoszonych siedem zgromadzeń i przemarszy. W godzinach 15.00 – 21.00 mogą być wprowadzone zmiany w kursowaniu...

Polecane

Zimowe szaleństwo na Pradze. Piruet zaprasza na lodowisko do Konesera

W świątecznej scenerii Placu Konesera pojawiło się lodowisko na świeżym powietrzu, które będzie otwarte aż do końca lutego. Podczas  przerwy świątecznej...

Wydruki zdjęć Warszawy

Przez lata fotografowaliśmy rosnącą panoramę Warszawy. Zebraliśmy pokaźną kolekcję fotografii stolicy, a teraz chcielibyśmy zaoferować najlepsze zdjęcia w postaci wydruków...

Rozpoczyna się Artystyczna Jesień w praskim Koneserze. Kilkaset wydarzeń dla dzieci i dorosłych.

Przed nami Artystyczna Jesień w Centrum Praskim Koneser, podczas której można będzie bezpłatnie uczestniczyć w wielu wydarzeniach. Do końca roku na...

Tulipan House – aplikacja dla najemcy przyszłością biurowców?

Wyobraź sobie, że w poniedziałek rano wchodzisz do biurowca, w którym pracujesz. Co czujesz? Czy jest to miejsce, o którym możesz powiedzieć,...

Zakończyło się Lato Konesera – cykl wakacyjnych imprez kulturalno-rozrywkowego centrum stolicy

Lato Konesera było niezwykle popularne wśród mieszkańców Warszawy i turystów. W ramach cyklu, zorganizowanego na terenie Centrum Praskiego Koneser od początku...

Wolskie Rotundy według Danuty Karsten

Danuta Karsten stworzyła w Warszawie niezwykle spektakularną instalację w Wolskich Rotundach, na terenie byłej gazowni, zatytułowaną „Stałość w ulotności”.