Każda edycja RestaurantWeekⓇ to kolejne kulinarne debiuty. W jesiennej odsłonie Festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce! Nie czekaj! BĄDŹ FOODIE, eksploruj różnorodne kuchnie, próbuj nowych potraw i dziel się swoimi przeżyciami z innymi. Rezerwacje kulinarnych odkryć trwają na https://RestaurantWeek.pl/. Gdzie zarezerwować stolik? Polecamy debiutujące restauracje, o których na pewno będzie głośno tej jesieni!
RestaurantWeekⓇ odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i potrwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Oto lista TOP adresów na gastronomicznej mapie Polski, które warto odwiedzić podczas Festiwalu.
Madre
Madre to dobry pretekst, żeby odkryć klimatyczne Śródmieście. Zlokalizowana przy Dobrej 40 restauracja serwuje nowoczesna, sezonowa kuchnia włoska z twistem.. Używane tu produkty są doskonałej jakości, a pomysły Chefa, Giacomo Carreca – nietuzinkowe. Festiwalowe menu mięsne otwierają kalmary w panierce z pianką z majonezu Nduja. Na danie główne zjemy pizzę z ozorem wołowym, salsą verde i selerem. Deser – tiramisu borowikowe – będzie ukoronowaniem tej uczty w obu wersjach. Menu wegetariańskie zapowiada się równie ciekawie. Na start uovo rotto sous vide z pestkami dyni i kruszonką. Danie główne to risotto z buraka z gorgonzolą. Brzmi zachęcająco?
SHUK mezze&bar
Pod adresem Grójecka 107 na warszawskiej Ochocie mieści się prawdziwa perełka kulinarna. Restauracja SHUK to istny tygiel kuchni bliskiego wschodu oraz krajów arabskich. Miejsce, gdzie możecie doświadczyć mistrzowskiej sztuki kulinarnej w stylowym wnętrzu i w wyjątkowej, przyjaznej atmosferze. Wszystkie dania przygotowywane są według autorskich przepisów. Wśród festiwalowych propozycji znalazły się m.in. chrupiący falafel podany z sosem tahini oraz sałatką ze świeżych warzyw i ziół tabbouleh, a także pieczony kalafior z dodatkiem bliskowschodniej mieszanki orzechowo – ziołowej dukkah, podany z ziołowym hummusem, sosem tahini, świeżą miętą, kolendrą i granatem. Menu B to kremowy hummus posypany sezamem i czarnuszką, podany z sałatką ze świeżych warzyw i ziół oraz pitą, a także wypiekane w piecu tureckie pide z grzybami portobello, serem feta i mozzarellą, polane aromatycznym, ziołowym i pikantnym sosem zhug. Warto zapisać ten adres!
Monkey Love
To jedna z najciekawszych stołecznych propozycji z azjatyckim sznytem. W sam raz na randkę, spotkanie z przyjaciółmi albo rodzinny obiad. Mimo krótkiego stażu na warszawskiej scenie kulinarnej, Monkey Love już może pochwalić się niezłą renomą! Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję RestaurantWeekⓇ? Z przystawek mamy do wyboru: bao z tofu, kimchi, koreańskim pikantnym aioli i salsą z mango lub w wersji mięsnej z wietnamskim boczkiem, hoisin i cebulą prażoną. Dania główne to marynowane tofu z pak choy, penang curry, ryżem jaśminowym i kokosem lub makaron ryżowy z kurczakiem, szczypiorkiem, kiełkami fasolki mung i piklowaną rzodkiewką. Deser w wersji wege to pannacotta z imbirem, lawendą i wanilią, a w opcji B tarta z bananem i masłem orzechowym. Brzmi obiecująco!
Rosalia Restaurant&Cocktail Bar
Rosalia to wyjątkowe miejsce na warszawskiej mapie kulinarnej. Znajdziemy tu polską kuchnię sezonową zaklętą w podaniach ludowych, czyli słowiański sharing w Porcie Praskim! Nowoczesne, przepiękne wnętrze z malunkami Zalipianek, sprytnie skomponowane rozkoszne talerzyki z lokalnych produktów i moc koktajli z najlepszej jakości trunków.. Łatwo tutaj zasiedzieć się z przyjaciółmi do późnych godzin wieczornych, jest przecież tyle do spróbowania! Na festiwalową przystawkę Rosalia proponuje ptysia z musem z pieczonej papryki, polskim chimichurri i emilgraną lub eklera z musem z wątróbki, galaretką z czarnego bzu i redukcji czerwonego wina oraz czerwoną piklowaną cebulą. Oba dania główne to kwintesencja jesieni – kluski dyniowe z twarogiem wędzonym, żurawiną i koperkiem lub kartacze z karkówką, okrasą ze słoniny i cebuli, chrustem z kiszonej kapusty i sosem śmietanowo – szczypiorkowym. Na deser kruche ciasto z czarną porzeczką i kruszoną bezą oraz gruszka w czerwonym winie z maliną liofilizowaną i sosem waniliowym. Niebo w gębie!
DYM Restauracja
Komu tęskno do orientalnych klimatów, niech koniecznie odwiedzi DYM. W mieszczącej się w Elektrowni Powiśle restauracji serwuje się kuchnię bliskowschodnią. Przygotujcie się na niezapomnianą podróż przez smakowite rejony orientu w nowoczesnym wydaniu, które harmonijnie współgrają z przysmakami międzynarodowymi, tworząc prawdziwy festiwal smaków. Podczas kolacji będzie można spróbować krewetki królewskiej w tempurze podaną na salsie chilli-mango, a także crunchy cheese balls z hummusem, pieczonym burakiem i chipsem z tapioki. Alternatywą jest tatar wołowy z szalotką, grzybami marynowanymi i majonezem truflowym oraz jagnięcina w panko podawana z hummusem chipotle i tabbouleh. Zwieńczeniem kolacji w obu wersjach będzie domowa szarlotka z jabłek i gruszek z grójeckich sadów podawana na ciepło z lodami. Cóż za frykasy!
Dołącz do prawie 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.
Zacznij dzień od śniadania na mieście!
Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne
i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa od 8 października do 17 listopada.
Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 8 października — 17 listopada
O RestaurantWeek®:
Festiwal RestaurantWeek® od 10 lat łączy najlepsze, autorskie restauracje z prawie 2 mln Gości. W każdej edycji wydarzenia bierze udział ponad 400 restauracji, które przygotowują popisowe, 3-daniowe menu oraz prezent od partnera. Nadchodząca, jesienna edycja to zwieńczenie 10 lat odkrywania dla wszystkich foodies! Dołącz do nich i świętuj #FoodieMoments, czerpiąc radość z kulinarnych doświadczeń w najlepszych restauracjach
w Polsce!
Aby dowiedzieć się więcej o organizowanych Festiwalach odwiedź :
https://RestaurantWeek.pl