Najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi Max Premium Burgers wchodzi na polski rynek. Pierwszy lokal ze skandynawskimi burgerami zostanie otwarty pierwszego września we Wrocławiu. W tym roku sieć uruchomi łącznie trzy restauracje oraz zapowiada dalszą ekspansję w kolejnych latach.
Historia Max Premium Burgers sięga 1968 r., wówczas w małym lapońskim miasteczku na północy Szwecji Curt Bergfors i Britta Fredriksson założyli swoją pierwszą restaurację, w której serwowali burgery. W ciągu kilkudziesięciu lat Max stał się jedną z najpopularniejszych sieci restauracji szybkiej obsługi w swoim rodzimym kraju, a rozwój marki pozwolił na otwarcie się na rynki zagraniczne – Norwegię, Danię i Zjednoczone Emiraty Arabskie. Firma jednak cały czas pozostaje biznesem rodzinnym, obecnym prezesem Max Premium Burgers jest Richard Bergfors, natomiast wiceprezesem jego brat Christoffer – synowie założyciela sieci. We wrześniu Max pojawi się również w Polsce.
Przez ostatnich kilka lat bacznie obserwowaliśmy polski rynek, dokładnie analizując sytuację i oceniając możliwości. Podjęliśmy decyzję o otwarciu w Polsce naszych pierwszych restauracji, ponieważ mamy pewność, że jest to rynek, na którym wciąż widać ogromny potencjał rozwoju dla sieci takich jak nasza. Polacy coraz częściej stołują się poza domem, a zapotrzebowanie na dobre jedzenie podawane szybko cały czas rośnie. Widzimy też, że Polacy kochają burgery, co nas bardzo cieszy, bo my również – powiedział Richard Bergfors, prezes Max Premium Burgers.
Smak i jakość
Max Premium Burgers znana jest przede wszystkim ze swojego bezkompromisowego podejścia do smaku i jakości produktów, które tworzą jedyne w swoim rodzaju burgery z prawdziwie skandynawską duszą. Szwedzcy konsumenci od 15 lat nieustannie uznają Maxa za sieć restauracji, która najbardziej spełnia ich oczekiwania. Marka ma również na swoim koncie wiele zwycięstw w testach na najsmaczniejszego burgera. W polskiej ofercie Max Premium Burgers dostępne będą zarówno potrawy mięsne (wołowina i drób pochodzące w 100% od polskich dostawców), jak i bogata oferta wegetariańska. Poza daniami obiadowymi, klienci będą mogli skosztować także słodkich deserów.
Zieloni jak Szwedzi
Bezkompromisowość Max Premium Burgers objawia się również w podejściu do zrównoważonego rozwoju. Jako pierwsza na świecie sieć restauracji szybkiej obsługi, Max wprowadził oznakowanie informujące o wpływie swoich produktów na środowisko. Jednak informowanie o śladzie węglowym wytwarzanym przez firmę to nie jedyne działanie marki w zakresie zrównoważonego rozwoju, poprzez sadzenie drzew w Afryce, Max Premium Burgers w 100% neutralizuje swój wpływ na środowisko naturalne.
Jako sieć restauracji jesteśmy częścią problemu dla środowiska naturalnego, ale poprzez swoje działania stajemy się również częścią rozwiązania. Chcemy być modelowym przykładem dla całego biznesu – dodał Richard Bergfors.
Najpierw Wrocław
Pierwsza restauracja Max Premium Burgers zostanie otwarta pierwszego września we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej. Lokal będzie mieścił się na parterze, tuż przy wejściu głównym do galerii, a jego powierzchnia wyniesie 370 m². Wystrój wrocławskiej restauracji wykonany zostanie według projektu,
będącego klasycznym przykładem skandynawskiego designu, gdzie minimalizm i funkcjonalność łączą się z pięknem i nowoczesnością. Klienci będą mogli zamawiać posiłki zarówno przy ladzie, jak i poprzez interaktywne samoobsługowe kasy. Zainstalowane przy stolikach gniazdka prądu umożliwią w trakcie posiłku naładowanie telefonu lub laptopa. W restauracjach dostępna będzie również darmowa sieć Wifi.
Kolejne otwarcia lokali Max Premium Burgers w Polsce zaplanowane zostały jeszcze na 2017 r. Szwedzkie restauracje pojawią się w Warszawie i Gdańsku.