BioBazar wraca do Fabryki Norblina

Już w najbliższą sobotę,18 września BioBazar rusza na nowo w swojej macierzystej lokalizacji przy ulicy Żelaznej.

Pierwszy BioBazar odbył się tutaj 27 listopada 2010 roku. Za namową Agnieszki Saternus i Kingi Nowakowskiej, założycielek BioBazaru, 30 rolników i producentów żywności ekologicznej pojawiło się ze swoimi produktami w starych halach Fabryki Norblina. Jak się okazało, mieszkańcy Warszawy od razu pokochali tych ludzi, to miejsce i co ważne, ideę wybierania certyfikowanej żywności ekologicznej od sprawdzonych dostawców.

Po 7 latach działania przy Żelaznej, na czas rewitalizacji Fabryki Norblina, BioBazar przeniósł się na Mokotów. W tej tymczasowej lokalizacji działał z sukcesem przez 4 lata. Pojawiali się wciąż nowi klienci i nowi wystawcy, a jednak powracało pytanie: „Kiedy wracacie na Żelazną?”;)

I oto jesteśmy. W starych murach jednej z zabytkowych hal, ale w całkiem nowej odsłonie zrewitalizowanej Fabryki Norblina.

„Oryginalnie była to hala ciągarni drugiej. Powstała w latach 20. Na terenie hali znajduje się płyta czołowa pieca żarowego w swoim oryginalnym położeniu oraz platforma transportowo-chłodnicza” – wyjaśnia Artur Setniewski z Muzeum Fabryki Norblina.

Co ważne, przy Żelaznej spotkacie nie tylko wystawców, u których można było zrobić zakupy przy Wołoskiej, ale pojawią się też całkiem nowi!

„Zamiast 3 dni w tygodniu BioBazar będzie działał 5 dni, od wtorku do soboty, co niewątpliwie ułatwi zakupy naszym klientom. A piekarnia i kawiarnia będą działać już od poniedziałku” – mówi dyrektorka zarządzająca BioBazaru Agnieszka Saternus.

Rusza też na dużo szerszą skalę opcja zakupów z dostawą do domu lub biura albo z odbiorem własnym. Wracamy również do cyklicznych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i dla dorosłych – a będą one naprawdę nietuzinkowe, bo realizowane we współpracy z kawiarnią Triki Tashka/Wydawnictwem Tashka. A już niebawem planujemy premierę autorskiego BistroBaru, w którym dania będą przygotowywane wyłącznie z produktów pochodzących z BioBazaru, kuchnia będzie sezonowa, zgodna z filozofią less waste i w myśl hasła „dla zdrowia, dla planety”. Szefem kuchni będzie znany już ze wspólnych projektów z BioBazarem Michał Toczyłowski. Przedsmak tego, co będziemy serwować, zaprezentujemy Państwu już w tę sobotę. (PS Koniecznie spróbujcie pieczonej dyni z tłustym twarogiem, palonym masłem z szałwią i prażonymi migdałami.)

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

GALLERYWARSAW

Portal o sztuce, modzie i rzemieślniczych outsiderach, zgłębiający najciekawsze zjawiska na scenie twórczej. Łączy współczesne trendy z klasyką, przenikając kulturę wysokiej sztuki z nurtami alternatywnymi. Portal oferuje artykuły, wywiady i relacje z wystaw, promując niezależnych artystów o wyjątkowych stylach i podejściu do tworzenia – od awangardowych obrazów po ręcznie szyte buty.

Wiadomości

Polecane

Loftowy styl w inwestycji Na Okrzei – Dzień Otwarty z Matexi...

0
Już w sobotę, 15 marca, miłośnicy industrialnego designu i unikalnych wnętrz mogą osobiście zobaczyć inwestycję Na Okrzei na warszawskiej Pradze-Północ. Matexi Polska zaprasza na...