REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

McDonald’s świętuje 25 lat obecności na polskim rynku

Strona główna Polska w budowie Polska w budowie McDonald’s świętuje 25 lat obecności na polskim rynku

17 czerwca 1992 roku w centrum Warszawy, w legendarnym Sezamie przy skrzyżowaniu Świętokrzyskiej i Marszałkowskiej, rozpoczęła działalność pierwsza restauracja McDonald’s w Polsce. Dziś z oferty 386 polskich lokali tej marki korzysta codziennie ponad pół miliona gości.

 

Restauracje McDonald’s zlokalizowane są w ponad 150 miastach na terenie całego kraju. Blisko 75% z nich to obiekty franczyzowe prowadzone przez niezależnych polskich przedsiębiorców. Liczba placówek McDonald’s w niedługim czasie przekroczy 400. Otwarcie każdego kolejnego lokalu sieci to inwestycja rzędu 6-7 mln złotych.
wnętrze restauracji McDonald'snowoczesne wnętrze restauracji McDonald's3
Polski McDonald’s zatrudnia obecnie ponad 20 tys. osób. Blisko 4000 z nich to kadra menadżerska. McDonald’s to nie tylko popularny pracodawca wśród ludzi młodych. Firma umożliwia ponowną aktywizację osobom w wieku 50+ oraz znalezienie stabilnej pracy niepełnosprawnym. Okres wakacji to ciekawa oferta pracy dla młodocianych (w wieku od 16 do 18 lat). McDonald’s stawia na rozwój pracowników i oferuje dobre możliwości awansu. Wystarczy wspomnieć, iż wszyscy kierownicy polskich restauracji i niemal cały, ponad stuosobowy personel biura McDonald’s Polska w Warszawie, zaczynali karierę od zatrudnienia na szeregowych stanowiskach w lokalach sieci.
Ogromną rolę w rozwoju firmy odgrywa ponad 60 franczyzobiorców, polskich przedsiębiorców, prowadzących obecnie 285 restauracji licencyjnych. Osoba, która zdecyduje się na dołączenie do sieci i zostanie przez nią zakwalifikowana (wymogi obejmują m.in. własny wkład finansowy, doświadczenie w biznesie), przechodzi trwające około roku szkolenie, poznając dogłębnie mechanizmy działania restauracji, zasady zarządzania ludźmi, współpracy z dostawcami, działań marketingowych i promocji. Inwestując własne środki finansowe i zaangażowanie, franczyzobiorcy marki umiejętnie łączą własne doświadczenie z know-how i zasobami systemu.

restauracja McDonald's
Oprócz pracowników i franczyzobiorców, kluczową rolę odgrywają również dostawcy. Skutecznie realizują zobowiązanie najwyższej jakości – od poziomu hodowli, upraw, po finalny produkt. Wśród nich jest wiele firm działających na polskim rynku, między innymi tacy liderzy branży: OSI FOOD SOLUTIONS (burgery wołowe), FARM FRITES (frytki), ARYZTA (pieczywo), GREEN FACTORY i EISBERG (warzywa). Dostarczają swoje produkty nie tylko do polskiej sieci McDonald’s, ale do szeregu rynków, na których działa marka. Wiele z tych firm, dzisiejszych potentatów branży, rozpoczynało swoją działalność blisko 25 lat temu z momentem otwarcia pierwszej restauracji sieci.

 

 

67Dzięki współpracy z McDonald’s rozwinęło swoją działalność, dynamicznie zwiększyło produkcję i zatrudnienie. Ważnym ogniwem funkcjonowania McDonald’s Polska jest również Centrum Dystrybucji – firma HAVI Logistics – przez którą przechodzą praktycznie wszystkie surowce wykorzystywane w restauracjach sieci. HAVI Logistics odgrywa istotną rolę w przechowywaniu i transporcie produktów.
Marka nowoczesna, stawiająca na rozwój McDonald’s w Polsce nie tylko otwiera kolejne restauracje – w ostatnich latach firma zrealizowała kompleksowy program zmiany ich wystroju, wprowadziła szereg nowości w zakresie technologii i zasad funkcjonowania. Wychodząc naprzeciw trendom oraz zmieniającym się oczekiwaniom gości, McDonald’s zmienił wystrój lokali, ich kolorystykę, postawił na naturalne materiały wykończeniowe. Rewolucyjne zmiany wprowadzono w odniesieniu do organizacji serwisu i zasad przygotowywania posiłków. We wszystkich restauracjach pojawiły się nowoczesne kioski zamówieniowe. Aby zagwarantować jak najlepszą jakość oferty, wszystkie produkty przygotowywane są na świeżo, na zamówienie. Najbardziej popularne burgery można personalizować modyfikując ich skład.
Szczególną kategorię restauracji marki stanowią lokale typu McDrive, które poza klasyczną salą jadalną, oferują zmotoryzowanym gościom możliwość zakupu bezpośrednio z samochodów. Stanowią one obecnie ponad 70% wszystkich lokali sieci.

Wiadomości

Sześciu chętnych na remont ulic w Śródmieściu

Zbliża się rewitalizacja całego śródmiejskiego kwartału. Aż 6 firm chce się podjąć się przebudowy 2,5 hektara ulic i placów w obszarze...

Czy w Warszawie powinien być nocny zakaz sprzedaży alkoholu?

6 maja ruszają konsultacje społeczne w sprawie ograniczenia nocnej sprzedaży alkoholu. Czas na zabranie głosu przez mieszkańców w tej sprawie upływa...

Remont torowiska na rondzie Czterdziestolatka

Warszawscy tramwajarze wykorzystają długi weekend na remont przejazdów tramwajowych na rodzie Czterdziestolatka. Od 3 do 5 maja nie będzie można pojechać...

Przy Żelaznej powstanie budynek z pionowym ogrodem. Pierwszy taki w Warszawie!

Architekci z pracowni FAAB stworzyli koncepcję budynku, będącego nową siedziba instytutu Łukasiewicz-Itech. Gmach może stanąć przy Żelaznej 87 na Woli.

Ratusz otworzył oferty na przebudowę rejonu ulic Złotej i Zgody

Ogłoszono wyniki przetargu na przebudowę ulic Złotej i Zgoda w ramach projektu Nowego Centrum Warszawy. W ramach prac całokowicie przebudowane będą ulice...

20 lat Warszawy w Unii Europejskiej

Ponad 800 projektów realizowanych przez miasto stołeczne Warszawę otrzymało europejskie dofinansowanie. Inwestycje z udziałem pieniędzy unijnych to budowa metra, linii tramwajowych, zakup...

Polecane

Popularna marka wkracza do Centrum Praskiego Koneser. Green Caffè Nero wzbogaca ofertę gastronomiczną kompleksu

25 kwietnia 2024 roku w Centrum Praskim Koneser – największym, zrewitalizowanym kompleksie mixed-use w Warszawie – otworzy się popularna i ceniona przez...

Kultowa seria „Retro Warszawa” powraca do księgarń.

Już w maju ponownie pojawi się jedna z Waszych ulubionych serii WARSZAWA FOTO RETRO, która fotografiami opowiada o codzienności stolicy kolejnych...

Druga edycja Westfield Good Festival – baw się na koncertach, projektuj meble, odkryj proekologiczne postawy!

Już w czwartek, 18 kwietnia w Westfield Arkadia i Westfield Mokotów rozpocznie się II edycja festiwalu Westfield Good Festival. Na uczestników wydarzenia...

ZEROMAT – WYJĄTKOWA ATRAKCJA W CENTRUM WARSZAWY! POŻEGNAJ PEPSI MAX I OTRZYMAJ DWIE PUSZKI PEPSI ZERO CUKRU

Pepsi zaprasza wszystkich fanów marki do świętowania i powitania Pepsi Zero Cukru. Tuż przy rondzie ONZ, w centrum Warszawy, czekać będzie na nich wyjątkowa...

Konwiktorska Residence – najlepszy adres w sercu Warszawy

Przy Konwiktorskiej 4, zaledwie kilkadziesiąt metrów od Starego Miasta, powstaje kameralny apartamentowiec Konwiktorska Residence. W budynku znajdzie się tylko 78 luksusowych apartamentów....

18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski już w najbliższą niedzielę!

Już w najbliższą niedzielę, 24 marca, w stolicy wystartuje 18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski oraz New Balance Bieg Na Piątkę. Na starcie...