Branża gastronomiczna musi nadążać za coraz to nowymi trendami. Obecnie przykładem takiego trendu jest dieta wegetariańska. Z roku na rok zyskuje ona większą popularność wśród ludzi na całym świecie. Społeczeństwo staje się coraz bardziej świadome. Wiele osób zaczyna interesować się tym, w jaki sposób zwierzęta są traktowane w hodowlach, ale również tym jaki ma ona wpływ na środowisko. Rezygnacja z mięsa na pierwszy rzut oka może wydawać się trudna. W głowach wielu ludzi rodzi się wtedy pytanie czym je zastąpić? Z pomocą przychodzą różnego rodzaju restauracje wegetariańskie. Ich największym skupiskiem jest Warszawa, a z pomocą w wyborze przychodzi strona vegetime.pl, która jest bazą knajp i cukierni wegetariańskich. Na stronie wyróżniono wszystkie dzielnice Warszawy, dzięki czemu użytkownicy z łatwością mogą przejrzeć wszystkie dostępne miejsca w ich okolicy.
Sprawdź pełną listę restauracji w Warszawie: https://vegetime.pl/restauracje-wegetarianskie/warszawa-restauracje-wegetarianskie/
Wiele osób wegetarianizm kojarzy z jedzeniem samych warzyw – nic bardziej mylnego. Obecnie istnieje wiele restauracji wegetariańskich, które w swoim menu mają własne wersje dań z całego świata, pełnych smaku i aromatu. Zagorzali miłośnicy mięsa uważają, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak będąc obiektywnym, mięso samo w sobie jest mało wyraziste w smaku, podobnie jak znienawidzone przez wielu ludzi tofu. Kluczem każdego dania jest przede wszystkim odpowiednie doprawienie i połączenie składników. Obecnie wiele restauracji, nawet tych, które nie nazywają się wegetariańskimi, ma w ofercie kilka pozycji bez mięsa. Często nawet w znanych sieciówkach fastfoodowych mamy możliwość wymiany np. kotleta mięsnego na warzywny. W Polsce, a zwłaszcza w Warszawie, możemy spróbować naszych ulubionych dań z całego świata w wersji bezmięsnej. Fani polskiej, tradycyjnej kuchni, która w dużej mierze składa się z mięsa, również. Przykładem restauracji wegetariańskiej serwującej takie posiłki w bezmięsnej wariacji, jest dobrze znany Bar Vega znajdujący się centrum Warszawy. Oferuje on różne zestawy obiadowe, które przypominają te z barów mlecznych. W podobną stronę poszła restauracja Chwast Polski, która również ma w menu wiele tradycyjnych pozycji. Na vegetime.pl znajdziemy także bardziej egzotyczne dania. Przykładem restauracji wegetariańskiej serwującej potrawy z kraju kwitnącej wiśni jest Koku Sushi Ursus, zlokalizowanej (jak podpowiada nazwa) w warszawskim Ursusie. W uwielbianej przez wszystkich kuchni włoskiej również stosuje się zamienniki mięsa. Na wielu pizzach szynki zamienia się na te bezmięsne, a boczek w carbonarze czy mieloną wołowinę w spaghetti bolognese zastępuje się tofu, seitanem czy tempehem (są to różnie przerobione ziarna soi). Na stronie znajduje się 15 restauracji oferujących tego rodzaju kuchnie. Możliwości jest wiele, gdyż Warszawa jest obecnie na pierwszym miejscu w kraju, jeśli chodzi o liczbę restauracji wegetariańskich. Nawet największy fan potraw mięsnych mógłby się czasem zdziwić, próbując bezmięsnej opcji swojego ulubionego dania. Kluczem jest dobranie dobrego zamiennika, którym może być soja, czyli np. tofu, warzywa strączkowe takie jak ciecierzyca czy soczewica, różnego rodzaju kotlety warzywne serowe np. z camemberta. Vegetime.pl daje możliwość sprawnego wyboru restauracji. Wyszukiwarka uwzględnia m.in. naszą lokalizację oraz rodzaj kuchni, na jaki mamy ochotę.
Artykuł sponsorowany