Jedna z ikonicznych warszawskich restauracji Blue Cactus Restaurant & Bar, zajmie 450m2 lokal w sercu Elektrowni Powiśle oraz na Woli w Fabryce Norblina. Premierowe otwarcie Blue Cactus zaplanowane jest na czwarty kwartał 2021 roku.
Pierwszy Blue Cactus otworzył się w 1996 roku na warszawskim Mokotowie jako jedna z pierwszych w Polsce restauracji w zachodnim stylu. Warszawiacy oraz liczni ekspaci szybko pokochali menu z mieszanką kuchni amerykańskiej – z daniami, takimi jak steki, burgery, żeberka – z meksykańską egzotyką w postaci burrito, fajitas i nachos. Blue Cactus przez ponad dwadzieścia lat swojej działalności obsłużył ponad półtorej miliona gości, zanim w 2018 roku zamknął podwoje, by zrobić miejsce dla powstającej na jego terenie inwestycji mieszkaniowej.
Nowy Blue Cactus będzie zajmował jedną z największych i najbardziej interesujących przestrzeni w Elektrowni Powiśle. Zlokalizowany zostanie w samym sercu projektu, gdzie przecinają się drogi do cieszącej się popularnością przestrzenią Food Hall. Blue Cactus zaprezentuje cztery różne strefy, wśród których będzie można znaleźć: duży bar na patio z legendarnymi margaritami Blue Cactus, ustronną strefę VIP, otwartą przestrzeń wychodzącą na zewnętrzny plac Elektrowni Powiśle oraz przestrzeń z otwartą kuchnią, w której goście będą mogli obserwować na żywo pracę utalentowanych kucharzy, którzy zostaną przedstawieni już niebawem.
Wnętrze Blue Cactus urządzone zostanie w stylu rustykalnym z licznymi nawiązaniami do kultury wybrzeża Pacyfiku. Wypełni je naturalne drewno, rattanowe meble, a wszystko utrzymane będzie w kolorystyce chłodnego błękitu i orzeźwiającej bieli. Aranżacja przestrzeni to projekt IMR Architekci, którzy zaangażowani byli w tworzenie wnętrza mokotowskiej restauracji.
„Blue Cactus był legendarną warszawską restauracją z zapadającym w pamięć, kolorowym wnętrzem. W nowym designie zadbaliśmy o to, żeby połączyć ten radosny styl z oryginalnymi industrialnymi wnętrzami Elektrowni Powiśle. Nie mogę się doczekać dnia ponownego otwarcia” – mówi Marek Rapallo z IMR Architekci.
Druga restauracja Blue Cactus powstanie w Fabryce Norblina. Nowa odsłona Blue Cactus będzie działać w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19, w którym kiedyś mieściła się fabryczna sztancownia, powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera. Dzięki precyzyjnym staraniom inwestora o zachowanie walorów zabudowań fabrycznych, we wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. Restauracja zajmie w wolskim kompleksie 450m2.
„Jako osoba współodpowiedzialna w minionych latach za strategię oferty restauracyjnej w Elektrowni Powiśle, znam ten projekt bardzo dobrze” – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus. „Elektrownia już teraz posiada ciekawe portfolio konceptów gastronomicznych w Food Hall oraz restauracji. Lokalizacja projektu na idyllicznym Powiślu i bliskość do metra czynią to miejsce jednym z najlepszych w mieście, jeśli chodzi o ofertę restauracyjną i unikalność restauracyjnej przestrzeni.”