SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

Blue Cactus w nowej odsłonie w Fabryce Norblina

Strona główna Nieruchomości Biura Blue Cactus w nowej odsłonie w Fabryce Norblina

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych warszawskich restauracji, kultowy Blue Cactus – już wkrótce powróci na stołeczną mapę gastronomiczną. Nowy lokal liczyć będzie niemal 450 mkw. i stanie się ważnym elementem oferty restauracyjnej Fabryki Norblina rewitalizowanej przez Grupę Capital Park na warszawskiej Woli.

Blue Cactus rozpoczął swoją działalność w 1996 r. jako jedna z największych restauracji w stylu tex-mex, oferując menu tradycyjnej kuchni amerykańskiej, takie jak steki, burgery czy żeberka oraz meksykańskie burritos, fajitas czy nachos. Dzięki temu miejsce to szybko zdobyło wielu miłośników, których przyciągała przede wszystkim perspektywa wspólnych spotkań z przyjaciółmi i rodziną przy oryginalnym, autorskim menu i drinkach. Przez ponad 22 lata funkcjonowania lokalu pojawiło się w nim aż 1,5 mln gości.

Właściciele restauracji bardzo długo poszukiwali miejsca do ponownego jej uruchomienia. Nowa odsłona Blue Cactus będzie działać w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19, w którym kiedyś mieściła się fabryczna sztancownia, powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera. Dzięki precyzyjnym staraniom inwestora o zachowanie walorów zabudowań fabrycznych, we wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. To właśnie na nim znajdzie się strefa barowa, serwująca margarity, z których słynie restauracja. Jej sercem stanie się jednak otwarta kuchnia, wokół której ustawione zostaną stoły, a goście oczekujący na posiłek będą mogli obserwować pracę kucharzy przygotowujących dla nich dania. Nie zabraknie też miejsca na przytulną strefę chillout, idealną na prywatne spotkania z przyjaciółmi czy relaks przy drinkach. Aranżacją wnętrz zajmie się pracownia IMR Architekci, odpowiedzialna również za wystrój poprzedniej lokalizacji Blue Cactus. Dzięki kontynuacji tej współpracy i wykorzystaniu koncepcji re- i up-cyklingu, w nowym lokalu w Fabryce Norblina znajdą się elementy wystroju znane doskonale gościom z poprzedniego lokalu (zlokalizowanego przy ul. Zajączkowskiej na warszawskim Mokotowie), takie jak ręcznie wykonywane meble, obrazy oraz inne kultowe akcesoria i ozdoby.

– Jesteśmy bardzo podekscytowani ponownym uruchomieniem Blue Cactus w Fabryce Norblina! Projekt znajduje się w nowym centrum Warszawy – okolicy z najwyższej klasy obiektami biurowymi, handlowymi i mieszkaniowymi zlokalizowanymi zarówno w nowoczesnych, jaki zabytkowych budynkach – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus Restaurant & Bar. – Nasi przyszli goście mieszkają, pracują i chętnie spędzają swój wolny czas na Woli, która już od jakiegoś czasu prezentuje swoje odmienione oblicze. Bardzo doceniamy starania Grupy Capital Park, włożone w zachowanie historycznych elementów Fabryki Norblina. Wpasowując się w tę strategię, podobnie zamierzamy zachować i poddać recyklingowi unikatowe elementy wystroju znane gościom Blue Cactus od lat. M

Właściciele podkreślają, że choć Blue Cactus w Fabryce Norblina będzie wyraźnie nawiązywać do poprzedniej lokalizacji, w jego ofercie nie zabraknie nowości, które spełnią oczekiwania dynamicznie zmieniających się gustów gości.

W ofercie restauracji znajdzie się również  catering na zamówienie oraz organizację prywatnych lub biznesowych spotkań okolicznościowych. Blue Cactus rozpocznie działalność w IV kwartale bieżącego roku.

Rewitalizacja Fabryki Norblina, zlokalizowanej w samym sercu warszawskiej Woli, powoli dobiega końca i już w III kwartale br. zostanie udostępniona dla odwiedzających. Na ponad 65 tys. mkw. powierzchni 41 tys. mkw. zajmą nowoczesne powierzchnie biurowe klasy A+, a  pozostałe 24 tys. mkw. wypełnią koncepty rozrywkowe, kulturalne, gastronomiczne, usługowe czy handlowe. Do najemców zrewitalizowanego kompleksu należeć będą m.in. BioBazar (1,8 tys. mkw.) – pierwszy w Polsce targ oferujący wyłącznie ekologiczne produkty oraz podzielony na różne strefy tematyczne foodhall z 26 autorskimi konceptami gastronomicznymi (3,2 tys. mkw.). Funkcjonować też będą restauracje i bary z serwisem kelnerskim, takie jak właśnie Blue Cactus Restaurant&Bar.

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego nabiera kształtów

Nad Wisłą, tuż obok głównego budynku Centrum Nauki Kopernik, od sierpnia ubiegłego roku powstaje Pracownia Przewrotu Kopernikańskiego. Plac budowy...

Ratusz zapowiada drugie koszenie trawników przyulicznych

Rusza drugie koszenie trawników przyulicznych w stolicy. To niezbędny dla ich prawidłowego wzrostu i rozwoju podstawowy...

Pięciu chętnych na budowę mostu pieszo – rowerowego przez Wisłę

Między 89,9 mln zł a 228,3 mln zł wynosi przedział cenowy ofert w przetargu na budowę mostu pieszo-rowerowego, który połączy dwa...

Warszawa podała ponad pół miliona szczepionek przeciw COVID-19

W miejskich punktach szczepień podano już blisko 540 tys. dawek szczepionek przeciw koronawirusowi. M.st. Warszawa szczepi w ponad 70 miejskich przychodniach,...

Pałac Saski z oficynami na placu Piłsudskiego [Wizualizacje]

Od kilku dni w Warszawie toczą się dyskusje na temat odbudowy Pałacu Saskiego. Wczoraj Sejm uchwalił ustawę, która dotyczy odbudowy całej...

Nowy gmach zamiast Pałacu Saskiego

Od lat toczy się dyskusja, czy należy odbudować Pałac Saski, a jeśli tak, to w jakiej formie. Prezentujemy projekt autorstwa...

Polecane

Urban Art Area w Koneserze. Wybitni twórcy street artu na warszawskiej Pradze

10 lipca w Centrum Praskim Koneser zostanie otwarta wystawa Urban Art Area. To dotychczas największa prezentacja polskiego street artu w przestrzeni...

Rozpoczyna się Lato Konesera. Mnóstwo ekscytujących wydarzeń na warszawskiej Pradze

Centrum Praskie Koneser z przytupem rozpoczyna wakacje. Jak co roku, w ramach startującego właśnie Lata Konesera, zaplanowano wiele fantastycznych wydarzeń –...

Wystawa finałowa 19. i 20. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii

Podczas tegorocznej wystawy finałowej konkursu Artystyczna Podróż Hestii spotykamy się z finalistami i finalistkami dwóch edycji: 19. oraz 20. Ten inspirujący...

10 000 metrów nad Rondem Daszyńskiego. Zapraszamy w podróż windami KONE.

Wczorajsza informacja o wniosku dotyczącym zmiany nazwy Ronda Daszyńskiego była primaaprilisowym żartem. Prawdą jest natomiast, że okolica ronda zmieniła...

Plac Konesera w wiosennej odsłonie. Dziesiątki kolorowych lampionów rozświetlają Pragę-Północ

Wraz z końcem zimy na warszawskim placu Konesera pojawiło się kilkadziesiąt kolorowych lampionów w kształcie tulipanów i motyli. Instalacja autorstwa Jarosława...

Hyundai Ioniq 5 – innowacja w każdym calu

Po niedawnym spektakularnym lądowaniu łazika Perseverance przyszedł czas na premierę równie spektakularnego modelu Hyundaia Ioniq 5. Obydwa wydarzenia otwierają nową przyszłość,...