W samym sercu Parku Praskiego powstanie nowoczesne centrum kulturalno-gastronomiczne. Nowy projekt całkowicie odmieni oblicze tej dzielnicy, stanie się inkubatorem sztuki z prawdziwego zdarzenia, kulinarnym zagłębiem stolicy.
Nowoczesny budynek o powierzchni 2,6 tys. mkw. powstanie na prostokątnej działce o powierzchni blisko 4,4 tys. mkw., w parku od strony ul. Ratuszowej. Architektura kompleksu będzie nawiązywać do klimatu starej Pragi. Inwestor chce wykorzystać do budowy obiektu elementy dawnych praskich budynków. Planuje m.in. wykorzystanie oryginalnej cegły z istniejących już pod tym adresem dawnych budynków, stalowych industrialnych ram, schodów, starej windy czy detali praskich zakładów przemysłowych. Wszystko po to, by nawiązać do przeszłości tego miejsca. Ale to nie wszystko.
Inwestor planuje zrobić z budynku żywą galerię. Dlatego chce postawić na ciekawy design obiektu oraz współpracę z młodymi polskimi artystami przy jego urządzaniu. Ściany budynku zostaną ozdobione muralami. Inwestor nie zdradza jeszcze szczegółów dotyczących murali, ale zapowiada, że będzie to dzieło sztuki stworzone we współpracy ze znanymi polskimi artystami. Aby obiekt żył w synergii z otaczającym go Parkiem Praskim i pobliskim Zoo, na budynku zaplanowano zielone dachy.
Chcą połączyć pasję z biznesem
Pomysł wziął się z pasji kilku osób do dobrej architektury, designu, kultury, sztuki i gastronomii. Teraz pomysłodawcy chcą to wszystko połączyć i stworzyć nowe miejsce na Pradze, które nie tylko odmieni tą dzielnicę, ale i przyciągnie tam tłumy mieszkańców. – To ma być wyjątkowe przedsięwzięcie biznesowe, które ma na celu nie tylko aspekty ekonomiczne, ale przede wszystkim będzie wyjątkowe samo w sobie. Miejsce, które sami polubimy – mówi dr Marcin Marcinkiewicz, przedstawiciel inwestora i pokazuje plany budowy nowego kompleksu.
Wizualizacje robią ogromne wrażenie, obiekt jest wzorowany na nowoczesnych kompleksach, najpopularniejszych miejscach zarówno w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy Europie. – Inspirujemy się takimi miejscami jak: Chelsea Market Industry City w Nowym Jorku, Time Out Market w Lizbonie czy St. Lawrence Market w Toronto – dodaje dr Marcinkiewicz. Teraz chce przenieść te pomysły, które wspólnie z ekipą realizującą projekt Ratuszowa 6, zaobserwował w nietuzinkowych miejscach podczas podróży zagranicznych. Z zachowaniem oczywiście klimatu warszawskiej Pragi . – Chcę stworzyć nowe miejsce, swojego rodzaju alternatywę dla Hali Koszyki, Konesera czy Nowego Powiśla – zapewnia.
Obiekt przeznaczony zostanie na szeroko rozumianą działalność kulturalno-edukacyjno-gastronomiczną. Ratuszowa 6 ma oferować gościom zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, na którą składać się będą restauracje, kawiarnie oraz stoiska z ekologiczną żywnością i specjałami kulinarnymi z całego świata. Zdaniem inwestora kompleks ma tętnić życiem każdego dnia. Tu będą odbywały się liczne wydarzenia kulturalne. Organizowane będą zarówno eventy na świeżym powietrzu, jak i wernisaże sztuki, wystawy młodych zdolnych artystów, wykłady na temat designu, sztuki i kultury, szkolenia i zajęcia z zakresu zdrowego trybu życia i diety oraz warsztaty kulinarne. Dodatkowo, we współpracy z dzielnicą Praga–Północ, będą się odbywały koncerty w sąsiadującej z planowanym centrum słynnej muszli koncertowej.
– Chcemy stworzyć zupełnie nowy projekt na światowym poziomie. To będzie „ikona”, która odmieni to miejsce – mówi dr Marcinkiewicz. Chcemy stworzyć tutaj inkubator sztuki z prawdziwego zdarzenia i wygenerować nietuzinkowe pomysły kulinarne oraz przestrzeń dla młodych artystów – dodaje. Jako pierwszy przykład tej przestrzeni dr Marcinkiewicz wymienia opisany powyżej mural. – Już teraz jesteśmy gotowi na realizację niebanalnych pomysłów polskich artystów. Chcemy promować ich pracę. Liczymy także na pomysły miejskich aktywistów dotyczące elementów artystycznych i designerskich naszego obiektu.
Budowa jesienią, teraz rozmowy z najemcami
Budowa obiektu ma rozpocząć się jeszcze w tym roku. Inwestor jest otwarty na współpracę z podmiotami, które chcą wynająć powierzchnię w kompleksie, trwają już pierwsze rozmowy w sprawie najmu. Do dyspozycji najemców będą cztery kondygnacje – trzy naziemne i jedna podziemna. Najniżej usytuowana będzie piwnica o powierzchni 652 mkw. Najwięcej miejsca do zagospodarowania znajdzie się na parterze – 887,6 mkw., i na I piętrze, gdzie przewidziano 745,2 mkw. Na II piętrze będzie 347,1 mkw. wolnej powierzchni do zagospodarowania. Do dyspozycji gości restauracji będą zielone dachy.
Jeszcze przed oficjalnym rozpoczęciem budowy, na terenie działki rozpocznie działalność „MedFood Healthy Market” – event organizowany we współpracy z MedFood. Event będzie miał na celu propagowanie zdrowego trybu życia, sprzedaż zdrowej żywności oraz organizowanie szkoleń i konferencji na temat zdrowego trybu życia. – Chcę, aby ludzie przyjeżdżali specjalnie do nas. Pragnę synergii z Zoo i otaczającym nas Parkiem Praskim. Marzę o tym, aby nasz kompleks R6 to był inkubator sztuk, nowe zagłębie kulturalne w Warszawie. Chcę, aby ludzie budujący nowe obiekty kulturalno – gastronomiczne na całym świecie wzorowali się na nas, na obiekcie z Ratuszowej 6 – mówi dr Marcin Marcinkiewicz.