Food Hall w Fabryce PZO, za którego projekt wnętrz odpowiada pracownia APA Wojciechowski Architekci (Klient: Cain International oraz White Star Real Estate), to nowe wyjątkowe miejsce na mapie obiektów gastronomicznych w Warszawie.
Powstało w parterze nowego budynku biurowo-usługowego PZO II, zlokalizowanego na terenie kompleksu pofabrycznego na warszawskim Kamionku i łączy dwa światy: historyczną industrialną przeszłość tego miejsca z nowoczesnością nowej oferty biurowo-usługowo-mieszkaniowo-rekreacyjnej kwartału o nazwie Fabryka PZO. Oferta food hallu skierowana jest zarówno do pracowników okolicznych biur, mieszkańców całej dzielnicy, studentów znajdującej się nieopodal wyższej uczelni SWPS, jak i dla gości przychodzących i przyjeżdżających specjalnie po to, by skorzystać z atrakcji tego miejsca.
Koncepcja PZO Food Hall opiera się stworzeniu dużej, otwartej, różnorodnej przestrzeni z sześcioma konceptami gastronomicznymi, serwującymi potrawy z różnych stron świata, z kawiarnią, barem oraz zewnętrznymi tarasami i ogródkami, które ożywają w cieplejszych miesiącach roku. Powierzchnia części wewnętrznej, blisko 580 m2, została niemal w całości otwarta – wprowadzone zostały jedynie metalowo-szklane lekkie przesłony dla wyodrębnienia strefy baru i wejścia od strony budynków biurowych Praga 306. Lokale gastronomiczne usytuowane są w głębi food hallu – tak, by serce tego miejsca stanowiła przestronna strefa długich stołów (które mogą być łączone na potrzeby wydarzeń). Jest to zdecydowanie najbardziej dynamiczna i intensywnie użytkowana część food hallu. Dodatkowo podkreśla ją instalacja sufitowa z kegów (stalowych beczek) po piwie. Wzdłuż przeszklonej fasady umieszczone zostały przytulne i niewysokie loże, dzięki czemu otwarty został widok z ulicy na witryny kiosków gastronomicznych i na to, co dzieje się w głównej części food hallu.


We wnętrzu Food Hallu architekci z pracowni APA Wojciechowski Architekci wykorzystali oryginalne elementy z fabryki sprzętu optycznego (takie, jak oprawy oświetleniowe), nawiązali do białych kafli szkliwionych, które znaleźli na ścianach zabytkowych budynków na terenie fabryki, a także do podłóg z ryflowanej blachy stalowej.
Projektanci wprowadzili wiele elementów dających poczucie industrialności wnętrza, np.: zbrojone szkło, nitowane stalowe belki, odkryty żelbet, wszystko ocieplone zostało zastosowaniem gdzieniegdzie surowego dębowego drewna. Charakterystycznym elementem tego miejsca jest „Caffe Nyska” – czyli zabytkowy i rozpoznawalny przez młodsze i starsze pokolenia warszawiaków samochód, dostawczy który został odrestaurowany i przebudowany na kawiarnię. Niebieskawo-zielony kolor Nyski nawiązuje do koloru szkła optycznego. Z kolei zastosowanie mebli vintage, szczególnie mebli z serii 366 Concept Józefa Chierowskiego, także budzi skojarzenia z czasami Warszawy lat sześćdziesiątych i nawiązuje do klimatu praskich kawiarenek. Drink bar (PZO Bar) stanowi ogromną atrakcję głównie późnymi popołudniami i wieczorami. Architekci chcieli, by był częścią całości – ale jednocześnie, aby panowała w nim dyskretna i nastrojowa atmosfera. Ponad strefą baru zastosowano instalację oświetleniowa w kształcie dawnego logotypu Fabryki PZO.
Dzięki PZO Food Hall warszawska Praga zyskała miejsce, w którym można spędzać czas zarówno w przerwie w pracy, w czasie nieformalnych spotkań biznesowych i towarzyskich, jak i wieczorami, kiedy przestrzeń zamienia się w nastrojowy klub. To miejsce żyje przez cały dzień i cały rok, zaskakując ciekawymi wydarzeniami i ofertą dostosowaną do potrzeb i oczekiwań odbiorców.
Autor fotografii: Maciej Drążkiewicz
Autorzy tekstu: Marta Wierusz, Mikołaj Wojciechowski – APA Wojciechowski Architekci