Tomasz Jakubiak, ceniony szef kuchni, dziennikarz kulinarny i prowadzący popularne programy telewizyjne, zmarł w wieku 41 lat. Był znany z promowania polskiej kuchni oraz autentycznego podejścia do gotowania.
W 2024 roku u Jakubiaka zdiagnozowano rzadki i agresywny nowotwór jelita i dwunastnicy, który w późniejszym czasie dał przerzuty na kości miednicy i kręgosłupa. Pomimo intensywnego leczenia, w tym terapii w izraelskiej klinice, jego stan zdrowia ulegał pogorszeniu. W grudniu 2024 roku informował, że jego stan zdrowia się pogorszył, a rodzina żegnała się z nim trzykrotnie z powodu krytycznych momentów choroby .

W obliczu choroby, Jakubiak nie zaprzestał działalności zawodowej. Pracował nad nową książką kulinarną, a dochód z jej sprzedaży przeznaczał na leczenie. W grudniu 2024 roku odbyła się charytatywna kolacja na jego rzecz, podczas której zebrano znaczną sumę pieniędzy .
Tomasz Jakubiak pozostanie w pamięci jako pasjonat kuchni, który zarażał innych swoją miłością do gotowania i promował polskie smaki na antenach telewizyjnych. Jego odejście to ogromna strata dla świata kulinariów w Polsce.