Warszawski Festiwal Kawy zbliża się wielkimi krokami.

Warszawski Festiwal Kawy powraca do Pałacu Kultury i Nauki. Siódma edycja jednego z największych kawowych wydarzeń w Europie odbędzie się 12 i 13 lutego 2022 roku. Jak zapowiadają organizatorzy, tegoroczna odsłona ma być najwspanialszą ze wszystkich dotychczasowych imprez. Do stolicy kraju zawita ok. 100 wystawców z Polski i zagranicy, na gości czekać będą strefy szkoleń i cuppingu, a wszystko to odbędzie się w towarzystwie smaku i aromatu uwielbianego na całym świecie napoju – kawy.

Warsaw Coffee Festival to niewątpliwie jedno z najgłośniejszych wydarzeń, na które z niecierpliwością czekają kawosze z całej Polski. Po dwóch latach przerwy kultowa impreza wraca do Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie. Największe kawowe atrakcje zaplanowane są na weekend 12 i 13 lutego. Najważniejszym wydarzeniem podczas WCF będzie wyłonienie nowych Mistrzów Polski w parzeniu kawy. To wydarzenie skierowane zarówno do profesjonalnych baristów i wytrawnych smakoszy, jak i osób, które rozpoczynają swoją przygodę z tym uwielbianym na całym świecie napojem. Podczas imprezy dostępnych będzie wiele stoisk, na których goście mogą poznać najwspanialsze smaki, aromaty i formy kawy. W trakcie specjalnych prelekcji i wykładów, odkryją oni również masę ciekawostek na temat sposobów parzenia i możliwości podawania napoju.

5 lat Warszawskiego Festiwalu Kawy

Pierwsza edycja, podobnie jak trzy następne, odbyła się w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich. Premierowa odsłona miała dość kameralny charakter, mimo to akcja odniosła spory sukces, co przyczyniło się do jej późniejszej kontynuacji. – Widać było, że w Warszawie brakuje ciekawych wydarzeń tego typu. Szybko staliśmy się jedynym dużym wydarzeniem kawowym w Polsce – opowiada pan Łukasz, organizator festiwalu.

Trudności w pandemii i wielki powrót

Po 5. udanych odsłonach, dla festiwalu nastały nienajlepsze czasy. Wszystko za sprawą pandemii koronawirusa, przez którą szósta edycja wydarzenia, na której miało pojawić się około stu wystawców z Polski i zagranicy, została przeniesiona o rok. W 2020 roku, organizatorom przedsięwzięcia z pomocą przyszła klimatyczna Hala Gwardii. Teraz akcja powraca do Pałacu Kultury i Nauki.

– W porównaniu z pierwszą edycją rozrośliśmy się o dużo większą liczbę lokalnych i zagranicznych wystawców, doszła strefa cuppingów, strefa edukacyjna, foodcourt, strefa słodkości, strefa SCA Poland oraz same mistrzostwa organizowane właśnie przez SCA – wylicza organizator festiwalu.

7. edycja Warszawskiego Festiwalu Kawy. Szczegóły

Organizator zapewnia, że zbliżająca się edycja będzie jednym z największych tego typu wydarzeń w Europie.

– Całe piętro Pałacu Kultury będzie zajęte przez naszych wystawców, przez Speciality Coffee Asscociation, mistrzostwa, szkolenia i bezpłatne cuppingi, gdzie każdy będzie mógł bezpłatnie zasmakować kaw z różnych palarni i różnych części świata. Z pewnością wszyscy, którzy lubią zapach i smak kawy, znajdą tu coś dla siebie, nawet ci, którzy ze światem baristów nie mają nic wspólnego – mówi pan Łukasz, inicjator festiwalu.

Zobaczymy też finały aż trzech konkurencji kawowych Mistrzostw Polski: Barista, Coffee in Good Spirits oraz Cezve/Ibrik.

– Każda z konkurencji skupia się na innych umiejętnościach baristów i na przygotowaniu innych napojów – mówi Marcin Rzońca, Marketing Coordinator Specialty Coffee Association Polish Chapter. Oprócz samego smaku kawy bądź napoju kawowego, co jest oceniane przez profesjonalnych i certyfikowanych sędziów sensorycznych, ważna jest także sama prezentacja oraz pomysł. Łącznie w Warszawie wystartuje kilkudziesięciu baristów i baristek.

To doskonała okazja do zobaczenia w akcji najlepszych zawodników i zawodniczki w swoich konkurencjach i przekonania się, że przygotowywanie kawy na poziomie profesjonalnym składa się z wielu etapów, z których każdy ma ogromne znaczenie dla końcowego efektu. To czas i miejsce na osobiste doświadczenie tego, jak bardzo profesjonalna i na światowym poziomie jest polska branża kawowa. Co ciekawe, po każdym występie zawodnicy będą przez kilkadziesiąt minut dostępni dla publiczności na stoisku sponsora głównego mistrzostw, firmy Lavazza, a także będą przygotowywać kawę.

Szczegółowe informacje, dotyczące uwielbianej przez gości strefy cuppingu, gdzie można będzie zasmakować kaw z wielu palarni i z każdego zakątka świata:

Sobota:

11:00 Kawe Pale

12:00 HAYB

13:00 LaCava

14:00 Story Coffee Roasters

15:00 Palarnia Proper

16:00 Coffee&Sons

Niedziela:

11:00 Kafejeto

12:00 HAYB

13:00 LaCava

14:00 Momento Coffee

15:00 Audun Coffee

W strefie edukacyjnej goście wydarzenia mogą liczyć na wykłady i prelekcje:

Sobota:

11:00 Blooming time, czyli sztuka czekania. Instrukcja obsługi procesu parzenia – Daria Figaszewska, ACR Autumn Coffee Roasters, Warszawa.

12:00 – Jak rozpoznać defekty. Analiza sensoryczna negatywnych stron naparu – Izabela Stręk, Owoce i Warzywa, Łódź.

13:00 –  Obróbka kawy nie jedno ma imię – czyli jak odnaleźć się w gąszczu nowych i nieusystematyzowanych sposobów wydobywania ziaren kawy z owoców. Błażej Walczykiewicz

14:00 – Coffee Stakeholders. Kto jest kim w kawie? – Krzysztof Blinkiewicz, SCA Poland, ACR.

15:00 – Dobre espresso w domu kawiarnii – jak to zrobić. Wojciech Szymański

16:00 – Czy kakao może być speciality podobnie jak kawa? – Beskid Chocolate

17:00 – Prezentacja nt. kawy rwandyjskiej i charytatywnego, ekologicznego łańcucha dostaw. – Salvatti

Niedziela:

11:00 – Jak rozpoznać defekty. Analiza sensoryczna negatywnych stron naparu – Izabela Stręk, Owoce i Warzywa, Łódź.

12:00 – Jakość wody w kawie. Znaczenie wody dla smaku kawy oraz żywotności ekspresu. Leszek Borowiak, Product Manager Everpure, Primulator Polska

13:00 – Stopień palenia kawy vs metody parzenia. Jaki stopień wypalenia kaw wybierać do różnych metod parzenia. – Gorilla Coffee

14:00 – Kawa to nie chleb. Czyli o świeżości. – HAYB

15:00 – Blooming time, czyli sztuka czekania. Instrukcja obsługi procesu parzenia – Daria Figaszewska, ACR Autumn Coffee Roasters, Warszawa.

Podczas wydarzenia odbędą się także Mistrzostwa Polski Barista 2022 oraz Mistrzostwa Polski Coffee in Good Spirits 2022. Nie zabraknie także stref: gastro i chllout.

Bilety wstępu na Warszawski Festiwal Kawy kosztują 15 złotych (przedsprzedaż) oraz 20 złotych podczas trwania targów.

Więcej informacji o wydarzeniu

GALLERYWARSAW

Portal o sztuce, modzie i rzemieślniczych outsiderach, zgłębiający najciekawsze zjawiska na scenie twórczej. Łączy współczesne trendy z klasyką, przenikając kulturę wysokiej sztuki z nurtami alternatywnymi. Portal oferuje artykuły, wywiady i relacje z wystaw, promując niezależnych artystów o wyjątkowych stylach i podejściu do tworzenia – od awangardowych obrazów po ręcznie szyte buty.

Wiadomości

Polecane

Centrum Praskie Koneser z jeszcze bogatszą ofertą kulinarną. Dwa nowe koncepty...

0
Centrum Praskie Koneser na warszawskiej Pradze nieustannie przyciąga miłośników dobrej kuchni i wyjątkowej atmosfery. Niedawno do grona tamtejszych lokali dołączyły dwa nowe: „Zabawa Bistro....
×