REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

RESTAURACJA Nobu WARSAW od dzisiaj w sercu stolicy polski

Strona główna Nieruchomości Hotele RESTAURACJA Nobu WARSAW od dzisiaj w sercu stolicy polski

Już od dzisiaj goście mają możliwość skosztowania wyjątkowej kuchni serwowanej w Nobu Warsaw. Restauracja będzie już 46 lokalem gastronomicznym tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie.

Poniżej przedstawiamy inspiracje i najciekawsze historie, które na przestrzeni lat zainspirowały szefa Nobu do skomponowania przepisów na unikatowe dania.

RESTAURACJA

Nobu Warsaw zostanie poprowadzona przez szefa kuchni Yannicka Lohou, który swoje doświadczenie zdobywał między innymi w Nobu Hotel Barcelona. Koncepcja warszawskiej restauracji Nobu, zgodnie z ideą marki, oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, jak również wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej.

W menu odnajdziemy klasyczne już dania, które charakteryzują markę Nobu, takie jak jak Toro Tartar z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki. W menu dostępna będzie również sekcja Nobu Now, gdzie zawarte będą najlepsze przepisy szefów kuchni restauracji Nobu na całym świecie. Dopełnieniem kulinarnych wrażeń ma okazać się wielodaniowe menu degustacyjne Omakase, które goście zamawiać będą w ciemno.

Podążając za niesamowitą historią smaków marki, można odkryć sekrety powstania jej najbardziej rozpoznawalnych dań.

NEW STYLE SASHIMI

Pierwsza restauracja Nobu Matsuhisa, miała tylko 38 miejsc, a większość jej gości decydowała się na dania spoza ogólnego menu. Pewnego dnia klientka poprosiła szefa Nobu o przygotowanie niespodzianki. W efekcie otrzymała świeże sashimi z lososia, które odrzuciła twierdząc, że nie będzie jeść surowej ryby (w 1987 r. wielu osobom jedzenie surowych ryb wydawało się ryzykowne). Szef Nobu zabrał z powrotem danie i nie chcąc go zniszczyć, polał sashimi gorącą oliwą z oliwek, która akurat stała na kuchni. Dzięki temu ryba nie była surowa, ale też nie gotowana. Tym razem klientka z apetytem zjadła całą potrawę, a New Style Sashimi stało się jednym z klasyków dostępnych w restauracjach Nobu.

BLACK COD MISO

Po otwarciu restauracji Matsuhisa w Beverley Hills w latach 80, szef Nobu każdego ranka udawał się na targ rybny, aby kupić świeże produkty dla swoich gości. Jedną z powszechnie dostępnych ryb był czarny dorsz, którego prawie nikt nie używał wtedy w kuchni, przez co charakteryzował się bardzo niską ceną. Szef Nobu, zainspirowany tradycyjną japońską metodą marynowania świeżych ryb w miso, postanowił stworzyć własną specjalną marynatę i opracował przepis właśnie z tą rybą na Black Cod Miso które jest klasykiem Nobu po dziś dzień. Jeszcze wtedy szef Nobu nie zdawał sobie sprawy, że jednym z wielbicieli tego dania zostanie Robert De Niro, co okazało się być początkiem długotrwałej przyjaźni, a zarazem powodem do otwarcia pierwszej restauracji Nobu w Nowym Jorku.

Sushi

Szef Nobu dorastał w Japonii, gdzie w tamtym czasie sushi uważano za bardzo wysokiej klasy danie. Pierwszy raz miał okazję spróbować go jako nastolatek, kiedy brat zabrał go do restauracji sushi w Tokio. Od chwili, gdy drzwi restauracji się otworzyły, energia baru sushi i doświadczenie zamawiania kolejnych dań sushi zmieniły jego życie. Szef Nobu wspomina do tej pory, jak czuł zaangażowanie włożone w przygotowanie potraw przez szefa restauracji i nigdy nie zapomni stworzonej wtedy więzi między szefem, a jego potrawami. Po tym doświadczeniu, zaczął marzyć o tym, by zostać szefem restauracji sushi. Teraz, po 50 latach, spełnia to marzenie poprzez przygotowywanie i serwowanie Nobu sushi na całym świecie.

Restauracja będzie czynna od poniedziałku do soboty. Od 18.00 do 22.00.

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Cushman & Wakefield skomercjalizuje flagowy projekt STRABAG Real Estate

Firma doradcza Cushman & Wakefield została wybrana wyłącznym agentem odpowiedzialnym za komercjalizację części biurowej kompleksu Upper One w Warszawie....

Nowe rowery Veturilo już na wiosnę

Z warszawskich ulic zniknęły już rowery Veturilo, z których skorzystało w tym sezonie prawie 4 mln osób....

Varso Tower trafiło do muzuem

We współpracy z Muzeum Warszawy słowacki deweloper HB Reavis uzupełnił makietę wysokościowców na wystawie stałej dostępnej przy Rynku Starego Miasta....

Foster +Partners wygrało konkurs na projekt lotniska w Rijadzie! Ta sama pracownia projektuje CPK!

Foster + Partners wygrał konkurs na zaprojektowanie masterplanu dla Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Króla Salmana, który wzmocni pozycję Rijadu jako globalnego...

MODERNIZACJA OŚWIETLENIA NA ULICACH GMINNYCH

Miasto ogłosiło przetarg na wymianę lamp na drogach gminnych podległych dzielnicom. Zarząd Dróg Miejskich do końca roku wybierze firmę, która wyprodukuje...

Współczesna kamienica zastąpi piekarnię przy Racławickiej 7

Syrena Invest rozpoczęła przedsprzedaż kameralnej inwestycji Racławicka 7. W zeszłym tygodniu deweloper ruszył z pracami rozbiórkowymi starej piekarni.

Polecane

#LatowBrowarach2022 wystawa zdjęć laureatów konkursu.

Lato już za nami, dlatego zapraszamy na wystawę 14 najlepszych zdjęć wykonanych podczas konkursu „Lato w Browarach”. Uczestnicy zgłosili za pośrednictwem...

Wystawy, koncerty, targi i inne wydarzenia. Jesień w Centrum Praskim Koneser to wiele wyjątkowych atrakcji

Wystawa prac Wojciecha Siudmaka, podróż do krainy Reksia, Praskie Dni Seniora czy Targowisko Sztuki. W październiku i listopadzie Centrum Praskie Koneser...

Na piechotę po Warszawie

W soboty 17 i 24 września wczesnym popołudniem odbędą się spacery po Warszawie zorganizowane przez centrum handlowe Westfield Arkadia oraz Galerię...

XII Warszawskie Targi Mieszkaniowe Dom 2022

Już w następny weekend (17-18.09.2022 ) w Pałacu Kultury i Nauki odbędą się Warszawskie Targi Mieszkaniowe DOM 2022. To już...

Pasaż Wiecha pełen dobrej muzyki i azjatyckich przysmaków. Ostatni tydzień Festiwalu Miejskiego Wars Sawa Junior

Tegoroczny Festiwal Miejski przy Domach Towarowych Wars Sawa Junior zakończy się weekendem (25-28.08) pełnym atrakcji. Finisz w dobrym stylu i smaku zapewnią...

Taneczny, muzyczny i zielony – taki będzie 3. tydzień Festiwalu Miejskiego Wars Sawa Junior w Pasażu Wiecha

To już trzeci tydzień Festiwalu Miejskiego w Pasażu Wiecha, za Domami Towarowymi Wars Sawa Junior w samym centrum Warszawy. Tym razem szczególną...