SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

RESTAURACJA Nobu WARSAW od dzisiaj w sercu stolicy polski

Strona główna Nieruchomości Hotele RESTAURACJA Nobu WARSAW od dzisiaj w sercu stolicy polski

Już od dzisiaj goście mają możliwość skosztowania wyjątkowej kuchni serwowanej w Nobu Warsaw. Restauracja będzie już 46 lokalem gastronomicznym tej luksusowej marki lifestylowej założonej przez Nobu Matsuhisę, Roberta de Niro oraz Meira Tepera na świecie.

Poniżej przedstawiamy inspiracje i najciekawsze historie, które na przestrzeni lat zainspirowały szefa Nobu do skomponowania przepisów na unikatowe dania.

RESTAURACJA

Nobu Warsaw zostanie poprowadzona przez szefa kuchni Yannicka Lohou, który swoje doświadczenie zdobywał między innymi w Nobu Hotel Barcelona. Koncepcja warszawskiej restauracji Nobu, zgodnie z ideą marki, oparta jest na nowatorskiej kuchni szefa Nobu odznaczającej się wykorzystaniem produktów wysokiej jakości, jak również wyjątkowymi kolorami i konsystencją – to klasyczna kuchnia japońska stworzona ze składników pochodzących z Ameryki Południowej.

W menu odnajdziemy klasyczne już dania, które charakteryzują markę Nobu, takie jak jak Toro Tartar z Kawiorem czy Wołowina Toban-Yaki. W menu dostępna będzie również sekcja Nobu Now, gdzie zawarte będą najlepsze przepisy szefów kuchni restauracji Nobu na całym świecie. Dopełnieniem kulinarnych wrażeń ma okazać się wielodaniowe menu degustacyjne Omakase, które goście zamawiać będą w ciemno.

Podążając za niesamowitą historią smaków marki, można odkryć sekrety powstania jej najbardziej rozpoznawalnych dań.

NEW STYLE SASHIMI

Pierwsza restauracja Nobu Matsuhisa, miała tylko 38 miejsc, a większość jej gości decydowała się na dania spoza ogólnego menu. Pewnego dnia klientka poprosiła szefa Nobu o przygotowanie niespodzianki. W efekcie otrzymała świeże sashimi z lososia, które odrzuciła twierdząc, że nie będzie jeść surowej ryby (w 1987 r. wielu osobom jedzenie surowych ryb wydawało się ryzykowne). Szef Nobu zabrał z powrotem danie i nie chcąc go zniszczyć, polał sashimi gorącą oliwą z oliwek, która akurat stała na kuchni. Dzięki temu ryba nie była surowa, ale też nie gotowana. Tym razem klientka z apetytem zjadła całą potrawę, a New Style Sashimi stało się jednym z klasyków dostępnych w restauracjach Nobu.

BLACK COD MISO

Po otwarciu restauracji Matsuhisa w Beverley Hills w latach 80, szef Nobu każdego ranka udawał się na targ rybny, aby kupić świeże produkty dla swoich gości. Jedną z powszechnie dostępnych ryb był czarny dorsz, którego prawie nikt nie używał wtedy w kuchni, przez co charakteryzował się bardzo niską ceną. Szef Nobu, zainspirowany tradycyjną japońską metodą marynowania świeżych ryb w miso, postanowił stworzyć własną specjalną marynatę i opracował przepis właśnie z tą rybą na Black Cod Miso które jest klasykiem Nobu po dziś dzień. Jeszcze wtedy szef Nobu nie zdawał sobie sprawy, że jednym z wielbicieli tego dania zostanie Robert De Niro, co okazało się być początkiem długotrwałej przyjaźni, a zarazem powodem do otwarcia pierwszej restauracji Nobu w Nowym Jorku.

Sushi

Szef Nobu dorastał w Japonii, gdzie w tamtym czasie sushi uważano za bardzo wysokiej klasy danie. Pierwszy raz miał okazję spróbować go jako nastolatek, kiedy brat zabrał go do restauracji sushi w Tokio. Od chwili, gdy drzwi restauracji się otworzyły, energia baru sushi i doświadczenie zamawiania kolejnych dań sushi zmieniły jego życie. Szef Nobu wspomina do tej pory, jak czuł zaangażowanie włożone w przygotowanie potraw przez szefa restauracji i nigdy nie zapomni stworzonej wtedy więzi między szefem, a jego potrawami. Po tym doświadczeniu, zaczął marzyć o tym, by zostać szefem restauracji sushi. Teraz, po 50 latach, spełnia to marzenie poprzez przygotowywanie i serwowanie Nobu sushi na całym świecie.

Restauracja będzie czynna od poniedziałku do soboty. Od 18.00 do 22.00.

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Nowe stawki opłat za śmieci od kwietnia

Opłaty za odpady dla mieszkańców Warszawy będą naliczane według ilości zużytej wody od kwietnia 2021 r. Ta...

Wojewoda podał termin oddania Szpitala Południowego

Wojewoda mazowiecki Konstanty Radziwiłł przekazał w czwartek, że powstający na Ursynowie Szpital Południowy zostanie oddany 22 stycznia.

Mieszkania pod inwestycję – 3 lokalizacje, które powinniśmy wziąć pod uwagę w pierwszej kolejności

Zakup mieszkania z rynku pierwotnego z przeznaczeniem pod inwestycję to bardzo dobra lokata kapitału. Należy jednak dobrze przemyśleć jego lokalizację, gdyż jest to...

Trudne, ale konstruktywne rozmowy w sprawie Południowej Obwodnicy Warszawy

Trwa budowa Południowej Obwodnicy Warszawy, za którą odpowiedzialna jest Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Za nami trudne, ale konstruktywne rozmowy z...

Świąteczna iluminacja – odrobina świąt w czasie epidemii

Tegoroczna iluminacja z powodu pandemii rozbłyśnie w znacznie mniejszym zakresie niż w poprzednich latach. Zgodnie z zapowiedzią...

Zakaz korzystania z telefonów podczas przechodzenia przez jezdnię

Rada Ministrów przyjęła opracowany przez Ministerstwo Infrastruktury i Krajową Radę Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego projekt nowelizacji kodeksu drogowego. Obejmuje on m.in....

Polecane

Muzyczni Koneserzy – cykl bezpłatnych wydarzeń w Centrum Praskim Koneser

Centrum Praskie Koneser nie zapomina o warszawskich melomanach. W ramach Artystycznej Jesieni odbywa się szereg wydarzeń prezentujących różne gatunki muzyczne –...

Wydruki zdjęć Warszawy

Przez lata fotografowaliśmy rosnącą panoramę Warszawy. Zebraliśmy pokaźną kolekcję fotografii stolicy, a teraz chcielibyśmy zaoferować najlepsze zdjęcia w postaci wydruków...

Rozpoczyna się Artystyczna Jesień w praskim Koneserze. Kilkaset wydarzeń dla dzieci i dorosłych.

Przed nami Artystyczna Jesień w Centrum Praskim Koneser, podczas której można będzie bezpłatnie uczestniczyć w wielu wydarzeniach. Do końca roku na...

Tulipan House – aplikacja dla najemcy przyszłością biurowców?

Wyobraź sobie, że w poniedziałek rano wchodzisz do biurowca, w którym pracujesz. Co czujesz? Czy jest to miejsce, o którym możesz powiedzieć,...

Zakończyło się Lato Konesera – cykl wakacyjnych imprez kulturalno-rozrywkowego centrum stolicy

Lato Konesera było niezwykle popularne wśród mieszkańców Warszawy i turystów. W ramach cyklu, zorganizowanego na terenie Centrum Praskiego Koneser od początku...

Wolskie Rotundy według Danuty Karsten

Danuta Karsten stworzyła w Warszawie niezwykle spektakularną instalację w Wolskich Rotundach, na terenie byłej gazowni, zatytułowaną „Stałość w ulotności”.