Dlaczego zamrażarka skrzyniowa jest lepszym rozwiązaniem niż szufladowa?

    0
    212

    Zamrażarka to jeden z ważniejszych sprzętów w każdym lokalu gastronomicznym. Pozwala bowiem na dłużej zachować walory pewnych artykułów spożywczych lub bezpiecznie przechować półprodukty czy gotowe dania. Ważny jest jednak wybór odpowiedniego urządzenia. Zamrażarki gastronomiczne dzielą się na dwa podstawowe rodzaje – dowiedz się, dlaczego warto postawić na skrzyniową w miejsce szufladowej.

    Zamrażarka szufladowa – czy to ma sens?

    Działalność lokalu gastronomicznego zwykle wiąże się z dość dużymi potrzebami dotyczącymi przechowywania produktów w mrozie. Oznacza to, że potrzebne jest zastosowanie specjalistycznych rozwiązań. Zamrażarka szufladowa może wydawać się dobrym wyborem przede wszystkim ze względu na łatwy dostęp do zawartości. Warto jednak pamiętać, że szuflady znacznie ograniczają możliwość przechowywania artykułów o dużych gabarytach (np. mięsa). Ze względu na swoją budowę takie zamrażarki gastronomiczne zużywają też znacznie więcej prądu, co wiąże się z większymi kosztami utrzymania. Jeśli więc zależy Ci na łatwym dostępie do często używanych mrożonek, zwykle lepsze okażą się inne rozwiązania.

    Zamrażarka podblatowa i inne alternatywy dla urządzeń szufladowych

    Niewykluczone, że są takie artykuły żywnościowe, które chcesz mieć zawsze w zasięgu ręki, a jednocześnie przechowywać w mrozie. W takiej sytuacji dobrym rozwiązaniem jest m.in. klasyczna chłodziarko-zamrażarka gastronomiczna czy też po prostu szafa chłodniczo-mroźnicza. Możesz wybrać model z przeszklonymi drzwiami, by widzieć, co znajduje się w środku i tym samym oszczędzić czas oraz energię elektryczną. W niektórych przypadkach dobrym rozwiązaniem będzie też dostępna w sklepach branżowych, takich jak Technica, zamrażarka podblatowa. Pamiętaj jednak, że w tego rodzaju urządzeniach nie zmieścisz większych produktów, podobnie jak w zamrażarce szufladowej. Oba te produkty znajdziesz tutaj: sklep.technica.pl/zamrazarki-gastronomiczne.

    Zamrażarki skrzyniowe – stworzone dla gastronomii

    Nie bez powodu to właśnie zamrażarki skrzyniowe są tym typem urządzeń mroźniczych, który jest najczęściej spotykany w lokalach gastronomicznych. Są one przede wszystkim znacznie bardziej pojemne niż zamrażarka stojąca z szufladami. Wnętrze bez jakichkolwiek podziałów umożliwia przechowywanie nawet bardzo dużych kawałków mięsa, ryb i innych podobnych produktów. Ponadto pozwala na dowolną aranżację mrożonek, co również wpływa na możliwość przechowania znacznie większej ilości jedzenia. To dlatego są to urządzenia stworzone dla wszystkich miejsc, które zajmują się obróbką żywności.

    Oszczędne i praktyczne zamrażarki skrzyniowe

    Podstawową zaletą zamrażarek skrzyniowych jest ich energooszczędność. Są duże i dobrze izolowane, dlatego do pracy zużywają niewiele prądu. Dzięki odpowiedniej budowie żywność jest bezpieczna, ponieważ wewnątrz panuje stała temperatura. Nie zaszkodzi jej nawet dosyć częste otwieranie pokrywy. Żeby jednak ograniczyć straty energii wywoływane w ten sposób, można zaopatrzyć się w wariant z przejrzystą górą.

    Inne zalety zamrażarek skrzyniowych

    Zamrażarki skrzyniowe są otwierane od góry, co ułatwia dostęp do wszystkich przechowywanych w nich produktów. Co prawda „wydobycie” głębiej umieszczonych artykułów może być utrudnione, jednak nie jest to problemem, jeśli urządzenie służy przede wszystkim do przechowywania dużych ilości tego samego rodzaju żywności. Zamrażarki gastronomiczne tego typu można też uzupełnić o kosze ułatwiające przechowywanie drobniejszych mrożonek. Tym samym staną się bardziej wszechstronne i zaspokoją wszelkie potrzeby Twojego punktu gastronomicznego.