Laureat nagrody „Wdechy 2020”, praskie centrum kulturalno-rozrywkowe „Koneser”, oddaje do użytku nową, jedną z największych w Polsce otwartych przestrzeni gastronomicznych. Dla gości przewidziano ponad 800 metrów kwadratowych powierzchni na której znajdą się restauracyjne ogródki. Na ogólnodostępnej przestrzeni placu zaplanowano też rozmaite wydarzenia kulturalne.
Część gastronomiczna to jedynie jeden z aspektów szerszego zamysłu – wzbogaconego o nową zieleń „Placu Konesera”. Stanowić ma on zarówno odpowiedź na rosnącą popularność tej często nagradzanej inwestycji, zbliżający się sezon letni, ale też wyjście naprzeciw komfortowi osób, które poważnie traktują kwestie zasady zachowania społecznego dystansu.
„Koneser” dał się poznać warszawiakom i turystom jako interesujący przykład rewitalizacji, która pozostawiła na industrialny klimat i niekorporacyjny charakter oraz bogatą ofertę kulturalno-rozrywkową. Wśród gastronomicznych marek, które spotkały się pod dachem dawnej fabryki wódek są m. in.: Bombaj Masala, Zoni, WuWu Bistro, Ferment Praski, frankie’s, ORZO, Koneser Grill by Butchery & Wine, Bar Hotel Moxy, ¾ Koneser Bar, Syreni Śpiew, a także unikatowe sklepy i polskie marki, niedostępne w galeriach handlowych, tworzone przez rodzimych producentów, jak MUSCAT, Minty dot, Mydlarnia Cztery Szpaki czy Domkove. Nowa odsłona „Konesera” to uzupełnienie pięciohektarowej powierzchni o rozwiązania pozwalające spędzać czas na świeżym powietrzu jeszcze większej liczbie odwiedzających.
Centrum Praskie Koneser, oprócz nowej zieleni i ogródków restauracyjnych, przygotowało na lato bogatą ofertę kulturalną na wspomnianym placu. Wśród atrakcji nie zabraknie występów teatralnych, a także stref kreatywnych dla najmłodszych, gier podwórkowych, sztuki oraz przewodników miejskich, z którymi codziennie będzie można wyruszyć na zwiedzanie Pragi i Warszawy. Dostępne dla wszystkich będą również różnego rodzaju koncerty muzyczne na żywo.
Pełna oferta Centrum Praskiego Koneser zostanie udostępniona na stronie internetowej oraz w portalach społecznościowych.