Od niedawna gastronomiczna mapa warszawskiej Woli wzbogaciła się o nowe miejsce, w którym można kupić świeże mięsa, wędliny robione według tradycyjnych receptur, a także inne ciekawe produkty spożywcze, jak regionalne sery czy ekologiczne musy owocowe dla dzieci.
Sklep Kura czy Krowa usytuowany jest przy ul. Szulborskiej 3/5 (osiedle Sawa Dom). Sam lokal to przede wszystkim delikatesy mięsne mocno ukierunkowane na świeże mięsa i wysokiej jakości wędliny. Można tu kupić np. wiejską kurę na rosół, domowe pasztety i wędzone ryby, ale nie tylko. W sklepie można znaleźć również wyroby ekologiczne i regionalne, m.in. sery korycińskie, dżemy z Gryszczeniówki i wyroby garmażeryjne takie, jak kartacze oraz domowe pierogi.
– Należymy do grona tzw. warszawskich słoików. Kochamy wielkomiejskie życie, jednak brakowało nam w Warszawie dobrze znanych smaków regionalnych wyrobów produkowanych na niewielką skalę bez masy chemii. Stąd wziął się pomysł na uruchomienie delikatesów – mówi Aleksandra Kurowska, współwłaścicielka Kury czy Krowy – Po krótkim czasie naszej działalności widać, że Warszawiacy szukają takich produktów i niejednokrotnie trafiają do nas klienci nie tylko z Woli ale również dużo odleglejszych dzielnic, jak Wilanów – dodaje Aleksandra Kurowska.
Delikatesy Kura czy Krowa są czynne 6 dni w tygodniu. Od poniedziałku do piątku w godzinach 9-19, a w soboty od 8 do 14. W ofercie sklepu znajdują się wędliny (regionalne, bez konserwantów, ekologiczne, bezglutenowe), mięso (na zamówienie ekologiczne), sery, wyroby garmażeryjne, przetwory w słoikach (m.in. ekologiczne), soki tłoczone, ryby i mrożonki.