SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

FOOD HALL BROWARY – NOWY KONCEPT RODZINY LIKUS W BROWARACH WARSZAWSKICH

Strona główna Nieruchomości Biura FOOD HALL BROWARY – NOWY KONCEPT RODZINY LIKUS W BROWARACH WARSZAWSKICH

Już wkrótce pierwszych gości powita Food Hall Browary, mieszczący się w dawnej Leżakowni Browaru Haberbuscha i Schielego. Autorem konceptu jest Aleksander Likus wraz ze wspólnikami, przedstawiciel młodego pokolenia rodziny Likusów – znanych ze spektakularnych rewitalizacji oraz zwracających uwagę konceptów hotelarskich i gastronomicznych.

Pod kolebki piwnic w Browarach Warszawskich Likusowie wprowadzą smaki z najdalszych zakątków świata. Na powierzchni blisko 1,5 tys. mkw. we współpracy ze znanymi i cenionymi restauratorami uruchomią kilkanaście różnorodnych restauracji i barów w kilku strefach i bogatą ofertą. Wkrótce będzie można tu przyjść na śniadanie, umówić się na biznesowy lunch czy spotkać na kolację z przyjaciółmi. Restauratorzy przewidzieli także miejsce na wieczorne spotkania. Powstanie więc klub muzyczny oraz Bar Centralny, dzięki czemu w weekendy piwnice będą dostępne całą dobę.

„Już od samego początku oczywistym było, że nie można marnować potencjału efektownej przestrzeni piwnic więc zależało nam na stworzeniu przestrzeni, w której historia, kultura, artyzm i gastronomia wzajemnie się przenikają. Będzie to miejsce o wysokim standardzie, zapewniające niezapomniane doświadczenia kulinarne. Ogromną wagę przywiązujemy do efektu wizualnego przygotowanej przestrzeni, dobrze wyselekcjonowanej muzyki i obcowania ze sztuką. Miejsce to będzie idealnie przystosowane do grupowych spotkań ze względu na duże strefy gastronomiczne i szeroką ofertę różnorodnych dań, w której każdy znajdzie coś dla siebie. Wraz z architektami z NOKE Architects udało się wypracować wizję przestrzeni, która ukazuje historyczne fundamenty w nowoczesnej formie” – mówi Aleksander Likus

Współczesna odsłona Leżakowni

Food Hall Browary, to przede wszystkim spektakularna przestrzeń sklepień kolebkowych z oryginalną odrestaurowaną cegłą z XIX wieku, gdzie powstawał Browar Haberbuscha i Schielego. Współczesna odsłona dawnych „piwnic czasu” będzie miejscem spotkań towarzyskich, nie tylko do delektowania się doskonałą kuchnią i koktajlami, ale także do spędzania wolnego czasu. Będzie to miejsce odkrywania smaków inspirowane historią i sztuką. Bo to właśnie tutaj historia, sztuka i gastronomia przecinają się tworząc wyjątkową aurę i niezapomniane doświadczenia. Całość obiektu to 12 konceptów gastronomicznych. Wszystkie restauracje zostały dobrane tak, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiedni rodzaj kuchni. Wśród nich m.in. nowy koncept Alona Thana pod nazwą The Sushi, Dziurka Od Klucza z dwoma nowymi konceptami – OCTO Pasta Pizza i a’Panu occo?! oraz Silk & Spicy.

Bez wątpienia cała przestrzeń będzie mocnym punktem na mapie Browarów Warszawskich, ponieważ klimat, różnorodność kuchni i rozbudowana oferta tego miejsca przyciągnie wszystkich spragnionych prawdziwych doświadczeń kulinarnych. W całym koncepcie znajdzie się 300 miejsc siedzących z dużymi stołami idealnymi do grupowych spotkań lub mniejszymi dla bardziej kameralnych. Dużym atutem tego miejsca będzie przestrzeń śniadaniowa. Konstrukcja witryn, przy których się znajduje, pozwala na ich całkowite zsunięcie i zatarcie przestrzeni między wnętrzem, a strefą ogródków. Przewidziana jest także szeroka oferta eventowa ze sceną, na której będzie można zobaczyć DJ-ów, muzyków, ale także tych znanych i jeszcze nieodkrytych artystów. Planowane są także różne aktywności od formy live-cookingu, poprzez spotkania autorskie, pokazy czy pop-upy. Nie można pominąć również kluczowego elementu całego Food Hallu, czyli Baru Centralnego, za który odpowiada Karim Bibars – znany Warszawiakom z koktajlbaru Charlie. Bogata oferta barowa będzie odwoływać się do piwnej historii Browarów, jak i najnowszych światowych trendów.

Na zaproszenie inwestorów, w należącej do Food Hall przestrzeni z osobnym wejściem powstanie klub, którego twórcami zostaną właściciele trójmiejskiego Sassy. Ta warszawska odsłona będzie przełożeniem ich luksusowego klimatu i długoletniego doświadczenia w branży na Browary Warszawskie.

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Jaki wygląd płyt na Placu Pięciu Rogów? Trwają testy.

Na plac Pięciu Rogów dotarły dwa prototypy betonowych płyt, z których ma być ułożona jego posadzka. To tzw. próbki mające pokazać,...

Schronisko „Na Paluchu” apeluje: zaadoptuj kocię!

Każdego roku, w okresie od maja do października, do warszawskiego Schroniska „Na Paluchu” trafiają setki kociąt. Jeśli...

Warszawa dla wszystkich – czerwiec miesiącem wsparcia i solidarności z mniejszościami

Czerwiec to czas poświęcony widoczności osób LGBT+ i solidaryzowana się ze środowiskami mniejszości oraz promowania równości i solidarności....

ZIELONE ŚWIATŁO NA PROJEKTOWANIE „ZIELONEJ MARSZAŁKOWSKIEJ”

ZDM podpisał umowy z firmami Polska Inżynieria i Kom-projekt na projektowanie przebudowy i rozmieszczenia zieleni na ul. Marszałkowskiej. Pierwsza zajmie się...

Totalbud buduje ważny obiekt sektora ochrony zdrowia

 Stołeczny generalny wykonawca Totalbud SA realizuje inwestycję związaną z sektorem medycznym. Budynek jest wznoszony na stołecznym Mokotowie...

Warszawska Nagroda Edukacji Kulturalnej – na najlepsze inicjatywy czeka aż 100 tysięcy złotych!

Edukacja i kultura to dwie dziedziny, które tworzą niezwykle ważną, zarówno dla organizatorów jak i odbiorców, więź. Najciekawsze inicjatywy warto doceniać...

Polecane

Wystawa finałowa 19. i 20. edycji konkursu Artystyczna Podróż Hestii

Podczas tegorocznej wystawy finałowej konkursu Artystyczna Podróż Hestii spotykamy się z finalistami i finalistkami dwóch edycji: 19. oraz 20. Ten inspirujący...

10 000 metrów nad Rondem Daszyńskiego. Zapraszamy w podróż windami KONE.

Wczorajsza informacja o wniosku dotyczącym zmiany nazwy Ronda Daszyńskiego była primaaprilisowym żartem. Prawdą jest natomiast, że okolica ronda zmieniła...

Plac Konesera w wiosennej odsłonie. Dziesiątki kolorowych lampionów rozświetlają Pragę-Północ

Wraz z końcem zimy na warszawskim placu Konesera pojawiło się kilkadziesiąt kolorowych lampionów w kształcie tulipanów i motyli. Instalacja autorstwa Jarosława...

Hyundai Ioniq 5 – innowacja w każdym calu

Po niedawnym spektakularnym lądowaniu łazika Perseverance przyszedł czas na premierę równie spektakularnego modelu Hyundaia Ioniq 5. Obydwa wydarzenia otwierają nową przyszłość,...

Zimowe szaleństwo na Pradze. Piruet zaprasza na lodowisko do Konesera

W świątecznej scenerii Placu Konesera pojawiło się lodowisko na świeżym powietrzu, które będzie otwarte aż do końca lutego. Podczas  przerwy świątecznej...

Wydruki zdjęć Warszawy

Przez lata fotografowaliśmy rosnącą panoramę Warszawy. Zebraliśmy pokaźną kolekcję fotografii stolicy, a teraz chcielibyśmy zaoferować najlepsze zdjęcia w postaci wydruków...