W ostatnich dniach w przedwojennej willi położonej przy ul. Narbutta 10 na warszawskim Mokotowie, należącej do Grupy Kapitałowej PHN, nastąpiło oficjalne otwarcie nowej restauracji pod nazwą „KANAPA”. Restauracja oferuje współczesne smaki Ukrainy oraz zaskakuje nietypową prezentacją dań.
Budynek przy ul. Narbutta 10, należący do Grupy Kapitałowej PHN, powstał w 1933 r. i został zaprojektowany przez architekta Feliksa Siedlanowskiego dla siebie oraz swojej żony Inny – z pochodzenia Ukrainki. W tej przedwojennej Willi Siedlanowskich, powstała nowa ukraińska restauracja „KANAPA”. Jest to przestronny lokal o powierzchni blisko 500 mkw., położony na kilku poziomach, gdzie docelowo zmieścić się ma aż 150 gości. Wnętrze restauracji nawiązuje do historii przedwojennego budynku, jest klasyczne i eleganckie. Na wiosnę 2018 r. planowane jest również otworzenie ogródka.
Menu „KANAPY” przedstawiane jest jako nowoczesna kuchnia polsko-ukraińska korzystająca z lokalnych i sezonowych produktów i zgodnie z informacji podawanymi przez restaurację – nawiązuje do historii miłości przedwojennych właścicieli. Menu ma się zmieniać dość często, dopasowując się do dostępnych w sezonie produktów.
„KANAPA” to filia restauracji o tej samej nazwie funkcjonującej od czterech lat w Kijowie. Należy do Dimy Borysowa, który jest właścicielem dziewięciu restauracji w tym mieście, a także wspólnikiem w kilku innych restauracjach na Ukrainie oraz w Hiszpanii.