Sekretem idealnie wypieczonych babeczek jest nie tylko odpowiednie dobranie i wymieszanie składników, ale też poprawka obróbka termiczna. Dokonasz jej tylko z użyciem blach nieprzywierających, najlepiej takich dedykowanych pieczeniu muffinek. Charakterystyczna konstrukcja z zagłębieniami gwarantuje nie tylko równomierne wypiekanie ciastek, ale też pomaga nadać im odpowiedni kształt. Jaką blachę do muffinek wybrać?
Dlaczego warto mieć blachę do muffinek?
Każdy, kto kiedykolwiek próbował upiec kształtne, pyszne babeczki wie, jak trudno zrobić to bez odpowiednich akcesoriów. Do pieczenia tego typu ciastek najlepiej sprawdzi się blacha z wgłębieniami, która jest pokryta nieprzywierającą powłoką. Pomaga ona w odmierzaniu konkretnych porcji ciasta i umieszczeniu ich w okrągłych otworach. Dzięki temu ciastka będą wyrastać w piekarniku w określonych formach, zachowując idealnie okrągły spód oraz pulchną górę. Co ważne, taki system pieczenia gwarantuje, że ciasto jest idealnie puszyste, delikatne, rozpływa się w ustach. Szansa, że powstanie zakalec czy babeczka z niedopieczonym środkiem jest znikoma. Teraz możesz cieszyć się przyjemnością pieczenia i smakowania deserów, które są nie tylko pyszne, ale też pięknie podane.
Jaka blacha sprawdzi się najlepiej?
Blachy do muffinek różnią się przede wszystkim wielkością i liczbą otworów. Niektóre są duże i mają sporo małych wgłębień pozwalających na upieczenie jednorazowo nawet kilkunastu babeczek. Inne mają tylko kilka otworów, za to powstające w nich ciastka są imponujących rozmiarów. Oczywiście wielkość blachy powinna być dostosowana do szerokości piekarnika, ale z tym nie ma problemu, ponieważ większość akcesoriów pasuje do najpopularniejszych typów pieców. Dostępne rozmiary to m.in. 39 x 24,5 x 3 cm czy 30 x 17 x 3 cm. Generalnie blachy można podzielić na małe, średnie i duże.
Bardziej istotna jest ilość otworów oraz ich wielkość. Generalnie znajdziesz blachy mające 6, 12 i 24 otwory na ciastka. Ilość słodkich wypieków, która w nich powstanie będzie odpowiednia na małe przyjęcie czy pochmurne popołudnie spędzone na kanapie z kawą i kocem.
Jeżeli chodzi o średnicę otworów, to również jest ona istotna, zwłaszcza dla osób zwracających uwagę na detale. Planujesz zrobić babeczkowy tort? A może chcesz ułożyć inną kompozycję z muffinek na paterze? W każdej sytuacji sprawdź dostępne blaszki do robienia wypieków, mające małe lub duże wgłębienia. Niektóre z nich są dodatkowo tłoczone, aby ciastka po upieczeniu przybierały kształt piłek czy serc. To jeszcze zwiększa estetykę słodkiego dania i sprawia, że przyjemność z jedzenia jest znacznie wyższa. To także świetny sposób na „przemycenie” wartościowej przekąski dla niejadka. Pamiętaj, że w dobrej blasze na muffiny przygotujesz ciastka nie tylko w wersji słodkiej, ale też na słono, np. z warzywami czy serem.
Artykuł sponsorowany