REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Strona główna Nieruchomości Hotele ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Stało się, mamy wielki sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji NUTA, której twórcą jest mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! I to w wielkim stylu, gdyż restauracja NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niewiele ponad roku, a już osiągnęła poziom, o jakim marzy każdy szef kuchni. Ciekawe, co będzie dalej…

Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra już od wielu lat zmienia polską kuchnię w prawdziwe arcydzieło. Od roku wyczarowuje prawdziwe symfonie smaków w swojej najnowszej restauracji NUTA. To tutaj, w samym sercu stolicy, przy Placu Trzech Krzyży, Andrea Camastra serwuje polskie dania w wyjątkowej odsłonie. Tradycyjnym, polskim daniom nadaje styl i lekkość, doprawia szczyptą artyzmu i nutą magii, zapraszając w niespieszną kulinarną podróż, która zachwyca i olśniewa każdego, włącznie z inspektorami Michelin.

Menu jest niespodzianką, skonstruowaną niczym melodia – nuta po nucie pojawiają się potrawy przygotowane w finezyjny sposób, a smak i forma ich serwowania zaskakuje bywalców najlepszych miejsc na kulinarnej mapie świata. Do tego szeroka karta świetnych win, w której niezwykle ważne miejsce zajmują produkty polskich winnic. W NUCIE odkrywa się piękno słowiańskiej kuchni, postrzegając ją na nowo z perspektywy włoskiego artysty.

Jest to tym bardziej niezwykłe, że większość serwowanych w NUCIE potraw znamy jeszcze z dzieciństwa i kojarzą nam się z obiadem w domu, rodzinnym ciepłem, babcią, która uśmiechała się, podając nam ręcznie robione pierogi – swój wyraz miłości do dzieci i wnuków. W NUCIE poza miłością do jedzenia, jest jeszcze precyzja wykonania i kreacja prawdziwego mistrza sztuki kulinarnej. Tutaj niepozorna mizeria i chłodnik przybierają postać eleganckiej praliny, a pierogi, makarony i mięsa zachwycają perfekcją wykonania oraz onieśmielają wysokim poziomem artystycznym, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Andrea Camastra tworzy koncert niezapomnianych doznań, swoimi kreacjami pobudzając wszystkie zmysły.

– Gratuluję wszystkim wyróżnionym w tym roku – mówi wzruszony Andrea Camstra. Cieszę się bardzo, że po raz kolejny zostałem doceniony gwiazdką Michelin, szczególnie, że moja nowa restauracja NUTA powstała stosunkowo niedawno. Otworzyłem ją zaraz po przerwie spowodowanej pandemią, podczas której z bólem serca podjąłem decyzję o zamknięciu Senses, restauracji uhonorowanej pięciokrotnie przez przewodnik Michelin. Przed otwarciem NUTY – podróżowałem, poszukiwałem inspiracji, odreagowywałem i budowałem siebie na nowo wciąż zakochany w Polsce. I dzięki temu powstała NUTA – spełnienie moich marzeń o miejscu, w którym zgrany zespół wyczarowuje cuda na talerzu. Wszystkie 16 osób, z czego część jest ze mną od wielu lat i budowało także Senses, przyczyniło się do tego sukcesu. Nigdy nie dokonałbym tego bez nich. Jesteśmy sobie bliscy jak rodzina i zgrani niczym orkiestra, która przygotowuje koncert dla smakowych melomanów. Patelnie, garnki, chochle i noże to nasze instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą obłędne dania.

Gwiazdki Michelin, wprowadzone po raz pierwszy w 1926 roku przez braci André i Edouarda Michelin jako sposób promocji przewodnika samochodowego, są dziś jednymi z najbardziej prestiżowych i najsłynniejszych wyróżnień w świecie gastronomii, a ich otrzymanie wiąże się ze znalezieniem się w kultowym, czerwonym przewodniku Michelin, Biblii wszystkich „foodies”. Dzięki temu dana restauracja zyskuje popularność na całym świecie. W tym roku Polska po raz pierwszy ma swój własny przewodnik, a do grona miast objętych wyróżnieniami, poza Warszawą i Krakowem, dołączył Poznań. To w tych miastach wizytowali anonimowi inspektorzy Michelin, dokonując swojej surowej oceny.


Maksymalnie można zdobyć trzy gwiazdki – jedna oznacza, że restauracja jest szczególnie warta odwiedzenia w swojej kategorii, dwie, że ma wybitne jedzenie i warto zejść ze szlaku, żeby się do niej udać, a trzy świadczą o absolutnej unikatowości kuchni, dlatego warto wybrać ten lokal, jako destynację podróży. Poza gwiazdkami można zdobyć inne wyróżnienia Michelin przyznawane za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu (sztućce) oraz za świetny stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

PKP INTERCITY KUPUJE 300 WAGONÓW.

PKP Intercity rozstrzygnęło największy pod względem liczby pojazdów przetarg. Przed weekendem został rozstrzygnięty przetarg na zakup 300 nowych...

Wiosna coraz bliżej. Centrum Praskie Koneser z mnóstwem różnorodnych wydarzeń

Przyciągające wystawy, kreatywne warsztaty, kulinarne doznania i jeszcze więcej rozmaitych atrakcji. Centrum Praskie Koneser w Warszawie z przytupem wita najpiękniejszą porę roku....

600 czworonogów czeka na nowy dom.

Około 600 – tyle zwierząt przebywa obecnie w Schronisku na Paluchu. Choć pochodzą z różnych miejsc, a każde ma do opowiedzenia...

ŚwiatoVida – Nowa inwestycja w sąsiedztwie Galerii Północnej!

Ruszyła sprzedaż nowej inwestycji w Warszawie! Tym razem na Białołęce, w sąsiedztwie Galerii Północnej, powstaną 2 budynki...

Jutro powrót Veturilo!Rowery miejskie wracają na ulice.

W piątek 1 marca startuje 13. sezon roweru miejskiego Veturilo. Ponad 3 tysiące rowerów, ponad 300 stacji. A...

Odwołanie z funkcji Mazowieckiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków

Wojewoda Mazowiecki Mariusz Frankowski, na wniosek Generalnego Konserwatora Zabytków, Sekretarza Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bożeny Żelazowskiej, odwołał...

Polecane

Wiosna coraz bliżej. Centrum Praskie Koneser z mnóstwem różnorodnych wydarzeń

Przyciągające wystawy, kreatywne warsztaty, kulinarne doznania i jeszcze więcej rozmaitych atrakcji. Centrum Praskie Koneser w Warszawie z przytupem wita najpiękniejszą porę roku....

Bieg Na Szczyt Rondo 1 próbą generalną przed mistrzostwami świata

16 marca odbędzie się 12. edycja Biegu Na Szczyt Rondo 1, czyli kultowego biegu po schodach na 37. piętro warszawskiego biurowca...

Od Służewa do Szpiegowa: osiedle Służew nad Dolinką

Służew nad Dolinką to bez wątpienia jedno z najbardziej wyjątkowych osiedli w Warszawie, mimo że niemal identyczne bloki znaleźć można...

XIV Warszawskie Targi Mieszkaniowe Dom 2024

Już za 2 tygodnie (17-18.02.2024 ) w Pałacu Kultury i Nauki odbędą się Warszawskie Targi Mieszkaniowe DOM 2024. To już czternasta...

Po drodze do szczęścia Macieja Hamerlińskiego. Zaproszenie na spotkanie z autorem

2 lutego o godz. 19.00 na terenie Toru Wyśigów Konnych odbędzie się spotkanie z Maciejem Hamerlińskim, którego książka Po drodze...

Nagroda Architektoniczna Prezydenta Warszawy – ruszyły zgłoszenia

Biurowiec, szkoła, a może park? Od dziś warszawianki i warszawiacy mogą zgłaszać swoje ulubione miejsca i inwestycje w mieście do jubileuszowej...