REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Strona główna Nieruchomości Hotele ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Stało się, mamy wielki sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji NUTA, której twórcą jest mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! I to w wielkim stylu, gdyż restauracja NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niewiele ponad roku, a już osiągnęła poziom, o jakim marzy każdy szef kuchni. Ciekawe, co będzie dalej…

Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra już od wielu lat zmienia polską kuchnię w prawdziwe arcydzieło. Od roku wyczarowuje prawdziwe symfonie smaków w swojej najnowszej restauracji NUTA. To tutaj, w samym sercu stolicy, przy Placu Trzech Krzyży, Andrea Camastra serwuje polskie dania w wyjątkowej odsłonie. Tradycyjnym, polskim daniom nadaje styl i lekkość, doprawia szczyptą artyzmu i nutą magii, zapraszając w niespieszną kulinarną podróż, która zachwyca i olśniewa każdego, włącznie z inspektorami Michelin.

Menu jest niespodzianką, skonstruowaną niczym melodia – nuta po nucie pojawiają się potrawy przygotowane w finezyjny sposób, a smak i forma ich serwowania zaskakuje bywalców najlepszych miejsc na kulinarnej mapie świata. Do tego szeroka karta świetnych win, w której niezwykle ważne miejsce zajmują produkty polskich winnic. W NUCIE odkrywa się piękno słowiańskiej kuchni, postrzegając ją na nowo z perspektywy włoskiego artysty.

Jest to tym bardziej niezwykłe, że większość serwowanych w NUCIE potraw znamy jeszcze z dzieciństwa i kojarzą nam się z obiadem w domu, rodzinnym ciepłem, babcią, która uśmiechała się, podając nam ręcznie robione pierogi – swój wyraz miłości do dzieci i wnuków. W NUCIE poza miłością do jedzenia, jest jeszcze precyzja wykonania i kreacja prawdziwego mistrza sztuki kulinarnej. Tutaj niepozorna mizeria i chłodnik przybierają postać eleganckiej praliny, a pierogi, makarony i mięsa zachwycają perfekcją wykonania oraz onieśmielają wysokim poziomem artystycznym, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Andrea Camastra tworzy koncert niezapomnianych doznań, swoimi kreacjami pobudzając wszystkie zmysły.

– Gratuluję wszystkim wyróżnionym w tym roku – mówi wzruszony Andrea Camstra. Cieszę się bardzo, że po raz kolejny zostałem doceniony gwiazdką Michelin, szczególnie, że moja nowa restauracja NUTA powstała stosunkowo niedawno. Otworzyłem ją zaraz po przerwie spowodowanej pandemią, podczas której z bólem serca podjąłem decyzję o zamknięciu Senses, restauracji uhonorowanej pięciokrotnie przez przewodnik Michelin. Przed otwarciem NUTY – podróżowałem, poszukiwałem inspiracji, odreagowywałem i budowałem siebie na nowo wciąż zakochany w Polsce. I dzięki temu powstała NUTA – spełnienie moich marzeń o miejscu, w którym zgrany zespół wyczarowuje cuda na talerzu. Wszystkie 16 osób, z czego część jest ze mną od wielu lat i budowało także Senses, przyczyniło się do tego sukcesu. Nigdy nie dokonałbym tego bez nich. Jesteśmy sobie bliscy jak rodzina i zgrani niczym orkiestra, która przygotowuje koncert dla smakowych melomanów. Patelnie, garnki, chochle i noże to nasze instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą obłędne dania.

Gwiazdki Michelin, wprowadzone po raz pierwszy w 1926 roku przez braci André i Edouarda Michelin jako sposób promocji przewodnika samochodowego, są dziś jednymi z najbardziej prestiżowych i najsłynniejszych wyróżnień w świecie gastronomii, a ich otrzymanie wiąże się ze znalezieniem się w kultowym, czerwonym przewodniku Michelin, Biblii wszystkich „foodies”. Dzięki temu dana restauracja zyskuje popularność na całym świecie. W tym roku Polska po raz pierwszy ma swój własny przewodnik, a do grona miast objętych wyróżnieniami, poza Warszawą i Krakowem, dołączył Poznań. To w tych miastach wizytowali anonimowi inspektorzy Michelin, dokonując swojej surowej oceny.


Maksymalnie można zdobyć trzy gwiazdki – jedna oznacza, że restauracja jest szczególnie warta odwiedzenia w swojej kategorii, dwie, że ma wybitne jedzenie i warto zejść ze szlaku, żeby się do niej udać, a trzy świadczą o absolutnej unikatowości kuchni, dlatego warto wybrać ten lokal, jako destynację podróży. Poza gwiazdkami można zdobyć inne wyróżnienia Michelin przyznawane za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu (sztućce) oraz za świetny stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Układają poszadki i sadzą drzewa. Plac Centralny nabiera docelowego kształu.

Prace przy budowie placu Centralnego przy Pałacu Kultury i Nauki wchodzą w kolejny etap. Właśnie rozpoczęło się układanie kamiennej nawierzchni w...

Ronaldo i Modrić na PGE Narodowym – komunikacja i zmiany w ruchu

Dwa kolejne mecze w ramach rozgrywek w Lidze Narodów UEFA rozegrają Biało-Czerwoni na PGE Narodowym. W sobotę, 12 października, podejmą Portugalię, a...

Varso z nową przestrzenią eventową z widokiem na panoramę Warszawy

Na 46. piętrze, wielokrotnie nagradzanego Varso Tower, najwyższego wieżowca w Unii Europejskiej, wkrótce otwarta zostanie przestrzeń Varso 46. Z tej niespotykanej...

Warszawa, stolica zieleni. Swój dzień świętuje tu aż 9 milionów drzew!

Aż 40% powierzchni Warszawy stanowią lasy, parki, skwery i zieleńce, co przekłada się na doskonałe 10. miejsce wśród stolic Unii Europejskiej pod...

Nowa ulica w Śródmieściu oficjalnie otwarta. Wojciech Fangor oficjalnie patronem najdroższej uliczki w stolicy!

Dziś oficjalnie odsłonięto tablice z nową nazwą ulicy w ścisłym centrum Warszawy. Patronem uliczki jest artysta Wojciech Fangor To niespełna 300 metrowej...

Zabytek przy Filtrowej 69 odzyskuje swój blask!

Kilkupiętrowy budynek przy ul. Filtrowej 69 odzyskuje blask. Remontu jego elewacji podjęła się spółdzielnia mieszkaniowa i już widać efekty tych prac...

Polecane

Westfield Days – odkryj trendy, którymi możesz się dzielić w Westfield Mokotów

Lato powoli się kończy, ale na warszawskim Mokotowie nadal będzie gorąco. W ostatni weekend września w Westfield Mokotów odkryjesz najnowsze trendy w...

XVI WARSZAWSKIE TARGI MIESZKANIOWE DOM 2024

Już w ten weekend (21-22.09.2024 ) w Pałacu Kultury i Nauki odbędą się Warszawskie Targi Mieszkaniowe DOM 2024. To już szesnasta edycja...

IL DIVO w Polsce: Wyjątkowy Jubileuszowy Koncert w Warszawie

Międzynarodowy kwartet wokalny IL DIVO, z okazji swojego 20-lecia, wystąpi na żywo w Polsce. Koncert odbędzie się 22 września w PreZero...

Najważniejszy festiwal twórców wizualizacji już jesienią w Warszawie

Trzy dni dyskusji, prezentacji i warsztatów wokół najnowszych i najbardziej znaczących zagadnień w świecie wizualizacji architektonicznych (i nie tylko). Na początku...

Zabytkowa hala zagrożona rozbiórką. To tu powstał kultowy Fiat 125 p!

Jesienią pisaliśmy o zabytkowych halach dawnej fabryki FSO, w których powstawał fiat 125 p. Ten kultowy samochodów Jesienią pisaliśmy o zabytkowych...

Warszawski Maraton Fotograficzny. Ruszyły zapisy do 5. edycji największego polskiego fotomaratonu

Kolejna odsłona Warszawskiego Maratonu Fotograficznego organizowanego przez Green Caffè Nero odbędzie się 14 września 2024 roku. Uczestnicy będą mieli do wykonania 8...