REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Strona główna Nieruchomości Hotele ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

Stało się, mamy wielki sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji NUTA, której twórcą jest mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! I to w wielkim stylu, gdyż restauracja NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niewiele ponad roku, a już osiągnęła poziom, o jakim marzy każdy szef kuchni. Ciekawe, co będzie dalej…

Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra już od wielu lat zmienia polską kuchnię w prawdziwe arcydzieło. Od roku wyczarowuje prawdziwe symfonie smaków w swojej najnowszej restauracji NUTA. To tutaj, w samym sercu stolicy, przy Placu Trzech Krzyży, Andrea Camastra serwuje polskie dania w wyjątkowej odsłonie. Tradycyjnym, polskim daniom nadaje styl i lekkość, doprawia szczyptą artyzmu i nutą magii, zapraszając w niespieszną kulinarną podróż, która zachwyca i olśniewa każdego, włącznie z inspektorami Michelin.

Menu jest niespodzianką, skonstruowaną niczym melodia – nuta po nucie pojawiają się potrawy przygotowane w finezyjny sposób, a smak i forma ich serwowania zaskakuje bywalców najlepszych miejsc na kulinarnej mapie świata. Do tego szeroka karta świetnych win, w której niezwykle ważne miejsce zajmują produkty polskich winnic. W NUCIE odkrywa się piękno słowiańskiej kuchni, postrzegając ją na nowo z perspektywy włoskiego artysty.

Jest to tym bardziej niezwykłe, że większość serwowanych w NUCIE potraw znamy jeszcze z dzieciństwa i kojarzą nam się z obiadem w domu, rodzinnym ciepłem, babcią, która uśmiechała się, podając nam ręcznie robione pierogi – swój wyraz miłości do dzieci i wnuków. W NUCIE poza miłością do jedzenia, jest jeszcze precyzja wykonania i kreacja prawdziwego mistrza sztuki kulinarnej. Tutaj niepozorna mizeria i chłodnik przybierają postać eleganckiej praliny, a pierogi, makarony i mięsa zachwycają perfekcją wykonania oraz onieśmielają wysokim poziomem artystycznym, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Andrea Camastra tworzy koncert niezapomnianych doznań, swoimi kreacjami pobudzając wszystkie zmysły.

– Gratuluję wszystkim wyróżnionym w tym roku – mówi wzruszony Andrea Camstra. Cieszę się bardzo, że po raz kolejny zostałem doceniony gwiazdką Michelin, szczególnie, że moja nowa restauracja NUTA powstała stosunkowo niedawno. Otworzyłem ją zaraz po przerwie spowodowanej pandemią, podczas której z bólem serca podjąłem decyzję o zamknięciu Senses, restauracji uhonorowanej pięciokrotnie przez przewodnik Michelin. Przed otwarciem NUTY – podróżowałem, poszukiwałem inspiracji, odreagowywałem i budowałem siebie na nowo wciąż zakochany w Polsce. I dzięki temu powstała NUTA – spełnienie moich marzeń o miejscu, w którym zgrany zespół wyczarowuje cuda na talerzu. Wszystkie 16 osób, z czego część jest ze mną od wielu lat i budowało także Senses, przyczyniło się do tego sukcesu. Nigdy nie dokonałbym tego bez nich. Jesteśmy sobie bliscy jak rodzina i zgrani niczym orkiestra, która przygotowuje koncert dla smakowych melomanów. Patelnie, garnki, chochle i noże to nasze instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą obłędne dania.

Gwiazdki Michelin, wprowadzone po raz pierwszy w 1926 roku przez braci André i Edouarda Michelin jako sposób promocji przewodnika samochodowego, są dziś jednymi z najbardziej prestiżowych i najsłynniejszych wyróżnień w świecie gastronomii, a ich otrzymanie wiąże się ze znalezieniem się w kultowym, czerwonym przewodniku Michelin, Biblii wszystkich „foodies”. Dzięki temu dana restauracja zyskuje popularność na całym świecie. W tym roku Polska po raz pierwszy ma swój własny przewodnik, a do grona miast objętych wyróżnieniami, poza Warszawą i Krakowem, dołączył Poznań. To w tych miastach wizytowali anonimowi inspektorzy Michelin, dokonując swojej surowej oceny.


Maksymalnie można zdobyć trzy gwiazdki – jedna oznacza, że restauracja jest szczególnie warta odwiedzenia w swojej kategorii, dwie, że ma wybitne jedzenie i warto zejść ze szlaku, żeby się do niej udać, a trzy świadczą o absolutnej unikatowości kuchni, dlatego warto wybrać ten lokal, jako destynację podróży. Poza gwiazdkami można zdobyć inne wyróżnienia Michelin przyznawane za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu (sztućce) oraz za świetny stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Lipowy Park w nowej odsłonie

Lipowy Park znajdujący się przy ulicy Żwirki i Wigury 31 w Warszawie otrzymał nową nazwę i przechodzi przebudowę. Budynek będzie również wyposażony...

Green Caffè Nero otworzy się w Diunie

Już tego lata w kompleksie biurowym Diuna z portfolio PineBridge Benson Elliot i Syrena Real Estate, zlokalizowanym w sercu warszawskiego Służewca, swoje drzwi otworzy Green...

Office House w wielofunkcyjnym projekcie Towarowa 22 sięgnął szczytu

Gotowy jest już stan surowy budynku Office House. Biurowiec osiągnął docelową wysokość 9 pięter, a na jego elewacji rozpoczął się montaż energooszczędnego...

Minister Sportu zapowiada: przy Stadionie Narodowym powstanie hala sportowa na 22 tys. widzów

Po wielu latach wraca pomysł na budowę hali sportowej na błoniach Stadionu Narodowego. Obiekt w tym miejscu był planowany jeszcze przed budową...

Drewniak Burkego z dotacją na remont

Generalny remont pozwoli na uratowanie jedynego zachowanego drewnianego budynku na Starej Pradze. Zabytek jest jednym z trzech, który na wniosek m.st....

II edycja Festiwalu Fotoforma już w czerwcu!!

Nadchodzi II edycja Festiwalu Fotoforma! Już 13 i 14 czerwca 2024 r. to wyjątkowe wydarzenie ponownie zagości na PGE Stadionie Narodowym w...

Polecane

II edycja Festiwalu Fotoforma już w czerwcu!!

Nadchodzi II edycja Festiwalu Fotoforma! Już 13 i 14 czerwca 2024 r. to wyjątkowe wydarzenie ponownie zagości na PGE Stadionie Narodowym w...

Popularna marka wkracza do Centrum Praskiego Koneser. Green Caffè Nero wzbogaca ofertę gastronomiczną kompleksu

25 kwietnia 2024 roku w Centrum Praskim Koneser – największym, zrewitalizowanym kompleksie mixed-use w Warszawie – otworzy się popularna i ceniona przez...

Kultowa seria „Retro Warszawa” powraca do księgarń.

Już w maju ponownie pojawi się jedna z Waszych ulubionych serii WARSZAWA FOTO RETRO, która fotografiami opowiada o codzienności stolicy kolejnych...

Druga edycja Westfield Good Festival – baw się na koncertach, projektuj meble, odkryj proekologiczne postawy!

Już w czwartek, 18 kwietnia w Westfield Arkadia i Westfield Mokotów rozpocznie się II edycja festiwalu Westfield Good Festival. Na uczestników wydarzenia...

ZEROMAT – WYJĄTKOWA ATRAKCJA W CENTRUM WARSZAWY! POŻEGNAJ PEPSI MAX I OTRZYMAJ DWIE PUSZKI PEPSI ZERO CUKRU

Pepsi zaprasza wszystkich fanów marki do świętowania i powitania Pepsi Zero Cukru. Tuż przy rondzie ONZ, w centrum Warszawy, czekać będzie na nich wyjątkowa...

Konwiktorska Residence – najlepszy adres w sercu Warszawy

Przy Konwiktorskiej 4, zaledwie kilkadziesiąt metrów od Starego Miasta, powstaje kameralny apartamentowiec Konwiktorska Residence. W budynku znajdzie się tylko 78 luksusowych apartamentów....