110 lat po rozpoczęciu budowy w 1906 roku, Hala Koszyki wraca do Warszawy. Już 21. października nastąpi długo wyczekiwane otwarcie Hali. Będzie to pierwsze i jedyne miejsce w Polsce, gdzie pod jednym dachem świat kulinarny łączy się z przestrzenią kulturalną. To wszystko w wyjątkowym historycznym, zrewitalizowanym wnętrzu dawnego miejskiego targowiska. Więcej informacji o Hali Koszyki – jej historii, najemcach oraz zapleczu kulturalnym można przeczytać na nowopowstałej stronie internetowej Koszyków: www.koszyki.com
Hala Targowa „Koszyki“ inaczej zwana „Bazarem Ludowym“ – została wzniesiona w latach 1906-1908 przy ul. Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. W kolejnych latach Hala kontynuowała rolę miejskiego targowiska, niezwykle nowoczesnego jak na swoje czasy. Dziś Hala znów wyprzedza swoją epokę i stanowi pierwowzór obiektu, w którym pod jednym dachem znajdzie się aż 18 restauracji, 11 sklepów spożywczych w tym czynny przez 7 dni w tygodniu od rana do wieczora Bazar Koszyki, a także drogeria, księgarnia czy sklep z wyposażeniem kuchni i jadalni.
Wzorem dla konceptu Hali Koszyki były europejskie hale targowo-restauracyjne jak Foodhallen w Amsterdamie, Mathallen w Oslo, San Lorenzo we Florencji czy Mercado da Ribeira w Lizbonie. Zarówno tam, jak i w Koszykach każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki bogatemu zapleczu kulinarnemu, Hala będzie doskonałym miejscem na poranną kawę, niezobowiązujący popołudniowy lunch, spotkanie ze znajomymi, elegancką kolację czy relaksującą lampkę Prosecco w barze otwartym do późnych godzin wieczornych. Dodatkową zaletą Hali są miejsca w przestrzeni wspólnej pozwalające skorzystać z bogatej oferty gastronomicznej w przypadku licznej grupy znajomych czy rodziny.