SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

Vector+ przyciąga najemców nowatorską, energooszczędną architekturą

Strona główna Nieruchomości Vector+ przyciąga najemców nowatorską, energooszczędną architekturą

Budowa Vectora + ekologicznego biurowca dobiega końca. Obecnie trwają prace wykończeniowe powierzchni biurowej dla najemców. Zakończenie realizacji inwestycji planowane jest na połowę roku.

 

Architektura Vector+ została podporządkowana zrównoważonemu budownictwu, stanowiąc jego integralną część. Budynek legitymuje się certyfikatem BREEAM za fazę projektową. Dzięki zielonej architekturze oferuje najemcom wiele innowacyjnych, energooszczędnych i ekologicznych rozwiązań.

patioArtystyczna koncepcja dwóch wież

Bryła wpisuje się w prosty schemat konstrukcji budynku, używając przy tym materiałów najwyższej jakości, takich jak kamień, szkło oraz stal. Zaprojektowane podziały okien tworzą również porządek i zapewniają bardzo dobry dostęp do światła dziennego.

Pracownia J.S.K Architekci, chcąc stworzyć budynek atrakcyjny przestrzennie, dobrze wkomponowany w duże ciągi komunikacyjne i adekwatny do ograniczenia wysokości z uwagi na bliską lokalizację lotniska Bemowo,  zdecydowała się na zróżnicowanie bryły obiektu. Dwie wieże, o różnej wysokości, zostały połączone transparentnym, przeszklonym, łącznikiem, na dachu którego znajdzie się ogólnodostępny taras dla pracowników. Od strony centrum Warszawy zaprojektowano część wyższą, 15-kondygnacyjną, zaś od Alei Prymasa Tysiąclecia 8-kondygnacyjną, bliższą skali otaczających wielorodzinnych budynków mieszkaniowych. Najwyższe kondygnacje wież, z tarasem widokowym na jednej z nich, zostały zwieńczone otwartymi attykami na pełnej wysokości pięter. Wertykalny podział elewacji nadał budynkowi szlachetnych proporcji i wielkomiejskiego charakteru, na jaki zasługuje szybko rozwijająca się północno-zachodnia Wola.

 

DCIM100MEDIADJI_0003.JPG
DCIM100MEDIADJI_0003.JPG

Energooszczędność w formie szkła i BMS

Elewacja łącznika, nad którym znajduje się ogólnodostępny taras z atrakcjami dla najemców, pokryta została semistrukturalną ścianą, wypełnioną zespolonym szkłem o najlepszym, dostępnym na rynku współczynniku przepuszczalności energii słonecznej. W wieżach, chcąc dobrze doświetlić miejsca pracy światłem naturalnym, zaprojektowano dużą liczbę okien o pełnej wysokości kondygnacji, z których część osłoniono żaluzjami zewnętrznymi. To najskuteczniejszy sposób na ochronę pomieszczeń przed przegrzewaniem w upalne dni i oszczędność energii. Każdy pokój biurowy ma dostęp do okien uchylno – rozwiernych, połączonych kontaktronami z systemem BMS, który inteligentnie zarządza wentylacją, ogrzewaniem i chłodzeniem w całym budynku, dostosowując na bieżąco warunki klimatyczne w pomieszczeniach. Powiększono również grubość izolacji termicznej względem pierwotnych założeń projektowych do 15 cm, polepszając tym samym warunki energetyczne i umożliwiając większą oszczędność energii w czasie mrozów i upałów. Ze względu na otaczające budynek źródła hałasu komunikacyjnego, zastosowano przeszklenia o podwyższonych parametrach akustycznych.

DCIM100MEDIADJI_0011.JPG
DCIM100MEDIADJI_0011.JPG

Wnętrza biurowca zostały zaprojektowane w nawiązaniu do architektury zewnętrznej, z wykorzystaniem naturalnych materiałów. Kontrastujące ze sobą okładziny oraz proste podziały wprowadziły do wnętrz harmonię i spokój. Ściany i sufit dwukondygnacyjnego, przeszklonego holu głównego ocieplone zostały listwami z drewna dębowego.

Sztuka w nowoczesnych biurowcach

Osobnym elementem architektonicznym biurowca Vector+ jest rzeźba usytuowana przed głównym wejściem do obiektu, przedstawiająca podstawę prostopadłościana, którego dynamiczna forma i orientacja nawiązują do idei wektora oraz nadają obiektowi ekspresji. Artystyczny akcent to połączenie nowoczesnej architektury z dużą dbałością o względy estetyczne, ma nie tylko przyciągać uwagę przechodniów i pracowników, ale także inspirować i pobudzać ich do kreatywnych działań.

Pierwsza, nowoczesna architektura biurowa w północno-zachodniej Woli

Vector+ został wybudowany pomiędzy stacją Kolei Mazowieckich Warszawa Koło, ulicą Obozową, Aleją Prymasa Tysiąclecia oraz Instytutem Wysokich Ciśnień Polskiej Akademii Nauk i stanowi dominantę przestrzenną dla tej części miasta. Jest to jedyny obiekt klasy A w północno-zachodniej Woli. Prosta w formie i efektowna architektura w bardzo dobrej lokalizacji wpływa na komfort pracy. Odległość 3,6 km w linii prostej od ścisłego centrum miasta umożliwia pokonanie tej drogi w kilkanaście minut. Bliskość Trasy Toruńskiej oraz drogi ekspresowej S8 daje możliwość szybkiego przemieszczania się do innych rejonów miasta, na wybraną drogę krajową lub na lotnisko, omijając zatłoczone centrum. Do budynku można dojechać jedną z kilku linii autobusowych i tramwajowych, które przecinają swoim przebiegiem centrum i łączą Wolę z lewobrzeżną częścią Warszawy. Tuż przy samym budynku znajduje się stacja Kolei Mazowieckich, Warszawa Koło, łącząca Warszawę Gdańską z Warszawą Zachodnią. Kilometr dalej powstaje stacja II linii metra Młynów, łącząca Bemowo z Pragą.

 

Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.

Wiadomości

Święta w Browarach Warszawskich

Od 6 grudnia w Browarach Warszawskich dzieją się święta! Odwiedzając nowe miejsce na warszawskiej Woli, można poczuć magiczną atmosferę wszystkimi zmysłami....

ZIELONA STALOWA GOTOWA

Stalowa z nazwy, zielona w praktyce - nowe nasadzenia odmieniły oblicze ulicy na Pradze-Północ. Zakończyliśmy realizację projektu obejmującego kilkadziesiąt nowych drzew,...

Ruszyła budowa osiedla NU!

Deweloper rozpoczął kolejny etap realizacji osiedla NU! Warszawa Wola. Zakończenie budowy inwestycji planowane jest na ostatni kwartał 2023. Wówczas zostanie oddanych 145 ekologicznych i...

Korzyści z handlu kontraktami na różnice kursowe CFD

Dlaczego handel z kontraktami CFD jest opłacalny? Kontrakt na różnicę kursową CFD jest instrumentem finansowym, który...

Konkurs na projekt Centrum Aktywności Międzypokoleniowej w Wawrze rozstrzygnięty

Kilka budynków, zielone dachy, energia ze słońca – tak będzie wyglądać Centrum Aktywności Międzypokoleniowej Wawrze. Konkurs architektoniczny został właśnie rozstrzygnięty.

FlixBus ze wzbogaconą ofertą na okres świąteczno-noworoczny

FlixBus, ogłosił ofertę na okres świąteczno-noworoczny. Od 16 grudnia siatka połączeń wzrośnie o 20% w porównaniu do standardowego rozkładu, by...

Polecane

Świąteczna atmosfera zawitała na Pragę. Koneser zaprasza na zimowe atrakcje

Pierwsze płatki śniegu już za nami, a święta za pasem. Zimowa aura wypełnia całą Warszawę, ale szczególnie w Centrum Praskim Koneser można poczuć...

Insta Przewodnik po Warszawie. Unikatowe miejscówki, których nie znajdziecie w standardowym informatorze turystycznym

Warszawa to nie tylko Pałac Kultury i Nauki, Łazienki Królewskie i Stare Miasto. To także kapliczki na Pradze-Północ, targ staroci na...

“Wola się zmienia” rozstrzygnięcie konkursu fotograficznego.

Rozstrzygnęliśmy organizowany wspólnie z Browarami Warszawskimi konkurs fotograficzny „Wola się zmienia”. Wola jest obecnie jedną z najszybciej rozwijających się dzielnic, co...

Konkurs fotograficzny – Wola się zmienia

Dobrze wiemy, że wielu z Was potrafi świetnie fotografować Warszawę oddając jej niepowtarzalny charakter. Razem z Browarami Warszawskimi  (@browarywarszawskie) przygotowaliśmy konkurs...

Plac Konesera w nowej aranżacji. Jesień na warszawskiej Pradze pod znakiem literatury

Stołeczny plac Konesera zmienił się w bajkowe królestwo słów i literatury. Mieszkańcom i spacerowiczom od początku października towarzyszą kolorowe lampiony w...

TU CHCE SIĘ MIESZKAĆ

Coraz częściej zwracamy uwagę na to gdzie mieszkamy. Rosną nasze oczekiwania. Oczywiście o ile cena ciągle znacząco determinuje wybór mieszkania do...