SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

Sweet Moments – słodkie serce Mokotowa

Strona główna Nieruchomości Sweet Moments – słodkie serce Mokotowa

Na cukierniczej mapie Mokotowa pojawiło się nowe miejsce: Sweet Moments. Jego nazwa obiecuje słodkie chwile i nie zawiodą się ci, którzy zajrzą tu w poszukiwaniu deserowych przyjemności. Specjalnością cukierni są przygotowywane wyłącznie z naturalnych składników ciasta, ciasteczka i torty, a także rzemieślnicze lody Ice Moments, nawiązujące do tradycji włoskich gelato, które w Sweet Moments serwuje się przez okrągły rok.

Droga do powstania Sweet Moments wiodła przez pół Europy. Jak mówi Emilia Dąbkowska, pomysłodawczyni i właścicielka cukierni, myśl o stworzeniu miejsca oferującego rzemieślnicze słodkości przygotowywane na bazie naturalnych produktów zrodziła się przed laty na Półwyspie Apenińskim, dojrzewała gdzieś między jednym a drugim cappuccino, by wreszcie zaowocować otwarciem cukierni na warszawskim Mokotowie. – Cukierniczego bakcyla złapałam podczas studiów we Włoszech. Zafascynowana tradycyjnym cukiernictwem i lodziarstwem zgłębiałam ich tajniki, obserwując tamtejszych mistrzów w codziennej pracy, gromadząc wiedzę, umiejętności, receptury – opowiada Dąbkowska. – Cieszę się, że udało mi się przenieść smaki i sekrety słodkiego rzemiosła do mojego rodzinnego miasta. Sweet Moments jest spełnieniem moich marzeń o cukierni w samym sercu Mokotowa – dodaje.
Kameralnie, naturalnie, mokotowsko
Sweet Moments to idealne miejsce na słodki przystanek w biegu. Wysokie, jasne wnętrze, w którym dominuje biel przełamana amarantowymi akcentami, ma dwa poziomy. Wchodzących wita uśmiechnięta obsługa, która z łatwością porusza się w gąszczu receptur i ingrediencji używanych do wypieków. Zapytana, wyrecytuje skład, a niezdecydowanym pomoże wybrnąć z cukierniczych rozterek, które pojawiają się na widok witryny wypełnionej słodkościami. Parter lokalu to zaledwie kilka kameralnych stolików, chętnie zajmowanych przez klientów wpadających tu na krótką chwilę. Szukający miejsca na dłuższą kawiarnianą sesję znajdą je na antresoli. Z wygodnego siedziska pod oknem z kawą w dłoni można obserwować tętniącą życiem ulicę Puławską. Można też zaszyć się przy jednym z niewielkich stolików i niespiesznie delektować się zamówionymi pysznościami.
Chwila dla siebie czy mała uczta?
W świecie słodkości, które oferuje Sweet Moments, można zanurzyć się na parę minut, kilka kwadransów albo… całe popołudnie. Niezależnie od planów, myśli o diecie najlepiej zostawić w cieniu amarantowej markizy, tuż przed wejściem do cukierni. Wewnątrz na wielbicieli ciast, ciasteczek
i tortów czeka wybór pysznych deserów: od tych „na jeden kęs”, jak kruche tartoletki na maślanym spodzie, czekoladowe mini-torciki z najlepszej belgijskiej czekolady z dodatkami likierów, świeżych owoców, pistacji z Bronte i włoskich orzechów z Piemontu, przez tradycyjne domowe serniki
z puszystego sera z Mazowsza, ciężkie od nadzienia makowce, ciasta z kruszonką i pączki z różą, po wykwintne torty na klasycznym puszystym cieście, wykończone musem. Do tego oczywiście królowa deserów – Pavlova w kilku wersjach oraz kilka cukierniczych niespodzianek wymyślonych przez Maestro Confettiere specjalnie dla gości Sweet Moments.
Kluczem do znakomitego smaku słodkości spod szyldu Sweet Moments są pieczołowicie dobrane, najwyższej jakości składniki pochodzące od lokalnych dostawców, sezonowe dodatki i świeże podejście do tradycyjnych receptur. – Jestem zwolenniczką rzemieślniczego cukiernictwa, w którym obok najlepszych jakościowo produktów liczy się czas i pasja. Czas, bo prawdziwe słodycze powstają bez ulepszczaczy, sztucznych dodatków i pośpiechu. A pasja, bo nie można tworzyć słodkości nie kochając ich – mówi Dąbkowska.
W cukierni oprócz wyboru ciast i ciasteczek przygotowywanych na bazie mąki pszennej można dostać desery bezglutenowe, wypiekane z mąki kasztanowej lub migdałowej. W ofercie znajdują się również słodycze wegańskie.

Przyjemności chodzą parami

Ciasto i kawa to para idealna. Dlatego w Sweet Moments nie mogło zabraknąć esencjonalnej „małej czarnej”. – Mokarabię pierwszy raz piłam we Włoszech. Zauroczenie jej smakiem i aromatem zabrałam ze sobą do Polski. Teraz dzielę się nim z gośćmi Sweet Moments. Filiżanka świeżo mielonej kawy prosto z naszego włoskiego ekspresu i dzień od razu wygląda inaczej – zapewnia z uśmiechem Dąbkowska.
Usatysfakcjonowani powinni się także poczuć wielbiciele dobrej herbaty. W cukierni znajdą bowiem bogaty wybór herbat Sirocco. Marka słynie z ekologicznego podejścia i dbałości o jakość swoich produktów. W każdym opakowaniu kryje się mieszanka gatunkowej organicznej herbaty
i aromatycznych dodatków. Na jesienne chłody jak znalazł! Dodatkowo na wszystkich, którzy zamówią filiżankę ulubionego napoju czeka niespodzianka – ciastko dnia gratis.

Lody, per favore!

Pyszne, intensywne, prawdziwe – kto raz jadł włoskie gelato, nie zapomni ich smaku. W Sweet Moments można skosztować lodów przygotowywanych dokładnie tak, jak w tradycyjnych gelateriach: na bazie świeżej śmietany, w kilku ponadczasowych smakach i kilkudziesięciu smakach sezonowych, które zmieniają się codziennie. I tak przez okrągły rok!

Dobra wiadomość dla uzależnionych od słodyczy: wszystkie słodkości z oferty cukierni – od klasycznych ciasteczek, po królewską bezę i torty – można zabrać na wynos. Lokal przygotowuje również słodkie pyszności na specjalne zamówienie.

 

Sweet Moments_01 Sweet Moments_03 Sweet Moments_04 Sweet Moments_05 Sweet Moments_06 Sweet Moments_07 Sweet Moments_08

Wiadomości

90 gazowców LNG od Autosana?

Firma Autosan złożyła najkorzystniejszą ofertę na dostawę 90 przegubowych autobusów gazowych na skroplony gaz ziemny - orzekła komisja przetargowa MZA.

Mniej samochodów na Ludnej

Ruszają zapowiadane zmiany w organizacji na Powiślu. Na całej długości od Czerniakowskiej do Solca, ulica Ludna będzie miała pasy do...

PRIMARK jeszcze w sierpniu

Primark która oferuje „niesamowitą modę w niesamowitych cenach” otworzy swój pierwszy sklep w Polsce w warszawskim centrum handlowym Galeria Młociny w czwartek 20 sierpnia o godz....

Nobu hotel warsaw przywitał pierwszych gości

Już dzisiaj ruszył pierwszy hotel marki Nobu, założonej przez genialnego szefa kuchni Nobu Matsuhisę, aktora Roberta...

Zielona wiata przystankowa na Żoliborzu

Na Żoliborzu pojawiła się pierwsza wiata z dachem pokrytym zielenią. Ekologiczne rozwiązanie można zobaczyć na przystanku ks. Popiełuszki 05, przy ul...

Pomnik „Agatona” odsłonięty

Prezydent m.st. Warszawy wraz z przedstawicielami powstańców i władz odsłonił pomnik kpt. Stanisława Jankowskiego „Agatona”. To część obchodów 76. rocznicy wybuchu Powstania...

Polecane

Rozpoczyna się Lato Konesera. Kilkaset wydarzeń w centrum kulturalno-rozrywkowym stołecznej Pragi

Już w 1 lipca w Centrum Praskim Koneser rozpoczyna się wakacyjny cykl wydarzeń pod hasłem Lato Konesera. Od początku lipca do...

Teatr Polonia i Och-Teatr zagrają w lato plenerowe spektakle w Centrum Praskim Koneser

Centrum kulturalno-rozrywkowe na warszawskiej Pradze zapowiada plenerowe spektakle Teatru Polonia i Och-Teatru podczas Lata Konesera. Wstęp na wszystkie wydarzenia będzie bezpłatny,...

Innowacyjne udogodnienia w Tulipan House

Zaprojektowane na nowo lobby biurowca Tulipan House to nie tylko ekologiczny design, ale też przestrzeń, która na każdym kroku podkreśla dumę...

Warszawski rynek mieszkaniowy 2019

W 2019 roku w Warszawie przekroczono mieszkaniowy Rubikon. Na rynku pierwotnym średnia cena sprzedaży metra kwadratowego, na koniec pierwszej połowy roku, przekroczyła 9 tysięcy...

Noc Wieżowców 2018

Po przerwie wracamy do Was z trzecią edycją Nocy Wieżowców. zdjęcia: Kuba Jurkowski Wejściówki na Wydarzenie są imienne i nie istnieje możliwość zmiany danych na...

Rondo ONZ jeszcze wystrzeli w górę!

BY <!-- &amp;amp;amp;amp;lt;iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-N25V7L" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/iframe&amp;amp;amp;amp;gt; Rondo...