SERWIS O ŻYCIU W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ I ARCHITEKTURZE

REDAKCJA

REKLAMA

Smaki Bałkanów i Meksyku w Manufakturze

Strona główna Polska w budowie Polska w budowie Smaki Bałkanów i Meksyku w Manufakturze

Manufaktura w Łodzi umacnia swój wizerunek prawdziwego tygla smaku. To tu działa blisko 30 restauracji oferujących kuchnie z całego świata. Smakosze wybierają się w kulinarne podróże nawet w najdalsze zakątki globu – od niedawna także w dwóch dodatkowych kierunkach. A to za sprawą nowych restauracji – bałkańskiej Bubamara na rynku oraz meksykańskiej Papa Diego w strefie food court.

Bubamara to miejsce powstałe z miłości do kuchni bałkańskiej. Sama nazwa oznacza po chorwacku „biedronkę”. Wystrój wyjątkowo silnie nawiązuje do pofabrycznej historii Manufaktury – odkryte czerwone cegły na ścianach i szedowy dach to spuścizna po dawnych zakładach włókienniczych Poznańskiego, w których dziś funkcjonuje Manufaktura. Do tego drewniane podłogi i stoły, dużo stali i szkła – jest loftowo, a nadal przytulnie. Centralnym punktem jest grill, a dania z rusztu, przygotowywane na bieżąco to wyróżnik Bubamary. Można tu zjeść m.in. kultowe cevapcici z ajvarem – danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wakacje w Chorwacji. Jest też m.in. pljeskavica, czyli kotlet z siekanej wołowiny i jagnięciny. Do tego autorskie sosy, domowy ajvar, ser kajmak oraz chlebki bałkańskie.

Ale nie oznacza to wcale, że Bubamara to mekka wyłącznie mięsożerców. Ciekawostką w menu jest obszerny dział dań… wegańskich. – Jest niewiele lokali, które mają tak skomponowaną kartę: gdzie najedzą się i miłośnicy dań mięsnych i osoby na diecie roślinnej. A często jest tak, że ktoś w towarzystwie jada wegańsko. Cieszymy się, że w Manufakturze powstał kolejny lokal, który wyznacza trendy w gastronomii, właśnie takich najemców szukamy – przyznaje Agnieszka Mikurenda, Tenants Relations Manager Manufaktury.

Z kolei w strefie food court od niedawna działa lokal ogólnopolskiej sieci Papa Diego. Nowe miejsce idealnie uzupełnia ofertę strefy foodcourt o dania kuchni tex-mex. W części gastronomicznej Manufaktury, która właśnie przechodzi modernizację i niebawem całkowicie zmieni swój wygląd, działają zarówno największe światowe sieci, jak i marki lokalne, a także młode, prężnie rozwijające się polskie brandy, jak choćby właśnie Papa Diego.

bubamara1W menu Papa Diego oczywiście królują kultowe klasyki: tacos z kolorowymi salsami, nachosy z dodatkami oraz burrito lub burrito bowle w różnych wersjach smakowych. Salsy są robione na miejscu i mają różny stopień ostrości: by wybrać najodpowiedniejszy dla siebie, można spróbować każdego z domowymi nachosami – przy kasie Papa Diego zawsze czeka degustacja autorskich sosów. Dania przyrządzane są na bieżąco, a zamawiający mogą podglądać pracę kucharzy. Warto zerknąć też nieco dalej, w kierunku zaplecza. Tam można obserwować m.in. maszynę do siekania pomidorów do salsy pico de gallo, a także dostrzec specjalną skrzynkę-dojrzewalnię do avocado i bananów.

Papa Diego w Manufakturze jest 14. lokalem tej sieci w Polsce. To pierwsza marka stworzona przez Foodio Concepts – firmę założoną przez spółkę Helios z Grupy Agora.

 

Wiadomości

Bolt uruchamia elektryczne hulajnogi w Krakowie i Warszawie Akcja Bohaterowie Nie Płacą!

Bolt, platforma łącząca kierowców i pasażerów, wprowadza nową opcję bezpiecznego transportu dla mieszkańców Krakowa i Warszawy. Już w czwartek, 9 marca,...

PRZETARGI W CZASIE KRYZYSU

Rozstrzygane obecnie przetargi ogłaszane jeszcze w lutym i marcu cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, a oferty są często znacznie niższe...

Obowiązek zasłaniania ust i nosa już wkrótce, a zasady bezpieczeństwa na dłużej

Od 16 kwietnia (czwartek) każda osoba na ulicy będzie miała obowiązek zasłaniania ust i nosa. Zmianie ulegną także terminy matur...

Matexi buduje wieżowiec pod wynajem mieszkań

Matexi Polska oraz spółka Aurec Capital Poland podpisały umowę, dotyczącą zawarcia jednej z największych na rynku polskim transakcji sprzedaży przez dewelopera,...

Warszawski Transport Publiczny w okresie świąt wielkanocnych

W niedzielę i poniedziałek wielkanocny, 12–13 kwietnia, pojazdy Warszawskiego Transportu Publicznego będą kursowały według zmienionych rozkładów jazdy. Nieczynne będą Punkty...

Moje Miejsce rośnie na Dolnym Mokotowie

Na Dolnym Mokotowie wyrasta Moje Miejsce, wielofunkcyjny projekt realizowany przez Echo Investment. Zaawansowane prace wykończeniowe prowadzone są w całej części...

Polecane

Innowacyjne udogodnienia w Tulipan House

Zaprojektowane na nowo lobby biurowca Tulipan House to nie tylko ekologiczny design, ale też przestrzeń, która na każdym kroku podkreśla dumę...

Warszawski rynek mieszkaniowy 2019

W 2019 roku w Warszawie przekroczono mieszkaniowy Rubikon. Na rynku pierwotnym średnia cena sprzedaży metra kwadratowego, na koniec pierwszej połowy roku, przekroczyła 9 tysięcy...

Noc Wieżowców 2018

Po przerwie wracamy do Was z trzecią edycją Nocy Wieżowców. zdjęcia: Kuba Jurkowski Wejściówki na Wydarzenie są imienne i nie istnieje możliwość zmiany danych na...

Rondo ONZ jeszcze wystrzeli w górę!

BY <!-- &amp;amp;amp;amp;lt;iframe src="//www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-N25V7L" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"&amp;amp;amp;amp;gt;&amp;amp;amp;amp;lt;/iframe&amp;amp;amp;amp;gt; Rondo...

Rondo Daszyńskiego w cieniu wieżowców

Rondo Daszyńskiego to chyba jeden z największych placów budowy w Europie. W czterech narożnikach tego ronda powstają lub są planowane biurowce o łącznej powierzchni 300...

Krwawe zaćmienie Superksiężyca w Warszawie

W nocy z 27 na 28 września doświadczyliśmy pełnego zaćmienia "Superksiężyca", następna taka okazja przydarzy się dopiero w 2033 roku. Zaćmienie rozpoczęło się o...