REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Smaki Bałkanów i Meksyku w Manufakturze

Strona główna Polska w budowie Polska w budowie Smaki Bałkanów i Meksyku w Manufakturze

Manufaktura w Łodzi umacnia swój wizerunek prawdziwego tygla smaku. To tu działa blisko 30 restauracji oferujących kuchnie z całego świata. Smakosze wybierają się w kulinarne podróże nawet w najdalsze zakątki globu – od niedawna także w dwóch dodatkowych kierunkach. A to za sprawą nowych restauracji – bałkańskiej Bubamara na rynku oraz meksykańskiej Papa Diego w strefie food court.

Bubamara to miejsce powstałe z miłości do kuchni bałkańskiej. Sama nazwa oznacza po chorwacku „biedronkę”. Wystrój wyjątkowo silnie nawiązuje do pofabrycznej historii Manufaktury – odkryte czerwone cegły na ścianach i szedowy dach to spuścizna po dawnych zakładach włókienniczych Poznańskiego, w których dziś funkcjonuje Manufaktura. Do tego drewniane podłogi i stoły, dużo stali i szkła – jest loftowo, a nadal przytulnie. Centralnym punktem jest grill, a dania z rusztu, przygotowywane na bieżąco to wyróżnik Bubamary. Można tu zjeść m.in. kultowe cevapcici z ajvarem – danie, bez którego trudno wyobrazić sobie wakacje w Chorwacji. Jest też m.in. pljeskavica, czyli kotlet z siekanej wołowiny i jagnięciny. Do tego autorskie sosy, domowy ajvar, ser kajmak oraz chlebki bałkańskie.

Ale nie oznacza to wcale, że Bubamara to mekka wyłącznie mięsożerców. Ciekawostką w menu jest obszerny dział dań… wegańskich. – Jest niewiele lokali, które mają tak skomponowaną kartę: gdzie najedzą się i miłośnicy dań mięsnych i osoby na diecie roślinnej. A często jest tak, że ktoś w towarzystwie jada wegańsko. Cieszymy się, że w Manufakturze powstał kolejny lokal, który wyznacza trendy w gastronomii, właśnie takich najemców szukamy – przyznaje Agnieszka Mikurenda, Tenants Relations Manager Manufaktury.

Z kolei w strefie food court od niedawna działa lokal ogólnopolskiej sieci Papa Diego. Nowe miejsce idealnie uzupełnia ofertę strefy foodcourt o dania kuchni tex-mex. W części gastronomicznej Manufaktury, która właśnie przechodzi modernizację i niebawem całkowicie zmieni swój wygląd, działają zarówno największe światowe sieci, jak i marki lokalne, a także młode, prężnie rozwijające się polskie brandy, jak choćby właśnie Papa Diego.

bubamara1W menu Papa Diego oczywiście królują kultowe klasyki: tacos z kolorowymi salsami, nachosy z dodatkami oraz burrito lub burrito bowle w różnych wersjach smakowych. Salsy są robione na miejscu i mają różny stopień ostrości: by wybrać najodpowiedniejszy dla siebie, można spróbować każdego z domowymi nachosami – przy kasie Papa Diego zawsze czeka degustacja autorskich sosów. Dania przyrządzane są na bieżąco, a zamawiający mogą podglądać pracę kucharzy. Warto zerknąć też nieco dalej, w kierunku zaplecza. Tam można obserwować m.in. maszynę do siekania pomidorów do salsy pico de gallo, a także dostrzec specjalną skrzynkę-dojrzewalnię do avocado i bananów.

Papa Diego w Manufakturze jest 14. lokalem tej sieci w Polsce. To pierwsza marka stworzona przez Foodio Concepts – firmę założoną przez spółkę Helios z Grupy Agora.

 

Wiadomości

Kontrowersyjny hotel Puro przy Canaletta z kredytem!

Przemysław Wieczorek, prezes zarządu Puro Hotel Development, poinformował o podpisaniu umowy kredytowej z bankami na zakończenie budowy hotelu Puro...

Największy kolektor retencyjny w stolicy niemal gotowy

Wzdłuż Wisłostrady powstaje kolektor Wiślany – największy tranzytowo-retencyjny kolektor ściekowy w Warszawie. Inwestycja, która ma zakończyć się w 2024...

Autobusy wracają na Spacerową!

Budowniczowie trasy tramwajowej do Wilanowa kończą odtwarzanie pierwszej jezdni ulicy Spacerowej. Na początku grudnia autobusy Warszawskiego Transportu Publicznego pojadą nią w dół –...

Yareal realizuje swój pierwszy projekt lex deweloper na Służewcu

Ruszyła przedsprzedaż ponad 200 mieszkań w pierwszym projekcie Yareal przygotowanym w trybie specustawy mieszkaniowej. Kaskadowo zaprojekowany budynek MOKOPOLIS na warszawskim...

Matexi Polska z pozwoleniem na budowę inwestycji mieszkaniowej przy ulicy Żelaznej w Warszawie

Matexi Polska otrzymała prawomocne pozwolenie na budowę inwestycji na warszawskiej Woli przy ulicy Żelaznej 54, na odcinku między skrzyżowaniami...

Nowe drzewa obok Muzeum Sztuki Nowoczesnej

W rejonie Pałacu Kultury i Nauki dobiega końca budowa drogi, która posłuży do obsługi kompleksu muzealno-teatralnego na...

Polecane

Święto Niepodległości na biegowo – 33. Bieg Niepodległości za nami! Znakomita frekwencja w Warszawie!

Za nami ostatnia z imprez Warszawskiej Triady Biegowej „Zabiegaj o Pamięć” – 33. Bieg Niepodległości. W sumie prawie 14 tysięcy...

11 listopada – uroczystości i wydarzenia w Warszawie

Stolica Polski będzie miejscem głównych obchodów Narodowego Święta Niepodległości. Na sobotę 11 listopada zaplanowano uroczystą zmianę warty przed Grobem...

33. Biegu Niepodległości już niebawem. Medale, bieg wirtualny i już 11 tysięcy biegaczy na liście startowej!

Wielkimi krokami zbliża się kultowy Bieg Niepodległości - wystartuje 11 listopada, a na liście startowej jest już...

Develia zaprasza na Dzień Otwarty na osiedlu Aleje Praskie

W sobotę, 28 października, w godzinach od 10:00 do 15:00 firma deweloperska Develia zaprasza na Dzień Otwarty w inwestycji Aleje Praskie, która...

IV edycja Warszawskiego Maratonu Fotograficznego rozstrzygnięta – jury wybrało 12 laureatów!

16 października w Pałacu Kultury i Nauki odbyła się uroczysta gala, podczas której poznaliśmy laureatów czwartej edycji Warszawskiego Maratonu Fotograficznego. W szranki...

Rozmowy Dekady: Natalia Przybysz zabiera nas wmuzyczną podróż “Tam”.

W njabliższy czwartek spotkanie z Natalią Przybysz. Piosenkarką, autorką tekstów i muzyki o najnowszej płycie "Tam" i Warszawie rozmawia Tomasz Reich....