Wkrótce zabytkowa XIX-wieczna Warzelnia i 170-letnie piwnice dawnej Leżakowni ugoszczą autorskimi smakami i świetną atmosferą mieszkańców, pracowników i gości Browarów Warszawskich.
Browary Warszawskie to wyjątkowe miejsce w sercu warszawskiej Woli. Zamknięty dotąd obszar zostanie na nowo wkomponowany w miasto. Nowe życie i funkcje zyskają zabytkowe obiekty, pozostałości dawnych browarów. Jako pierwsza blask odzyskała Willa Schiele, czyli miejsce, gdzie kiedyś mieszkali właściciele piwnego imperium. Budynek został oddany do użytku w 2018 roku i jest wykorzystywany jako miejsce spotkań, warsztatów i konferencji.

Nowe życie Warzelni
Sercem dawnych Browarów Warszawskich była oczywiście Warzelnia. Obecnie Echo Investment prowadzi prace rewitalizacyjne tego XIX-wiecznego, ceglanego budynku zlokalizowanego przy dwóch tworzących się placach miejskich: Rynku Warzelni i dziedzińcu Laboratorium. Wspólnie z wyjątkową bryłą Apartamentów przy Warzelni stworzą piękny, niemalże ikoniczny krajobraz – stara i nowa ikona Browarów Warszawskich będą charakterystycznym punktem tego projektu. Od zewnątrz renowacji poddawana jest fasada budynku. Czyszczone są stare cegły i gzymsy. Wkrótce rozpocznie się również montaż okien. Co ważne, czarne, stalowe ramy i szprosy będą nawiązywać do historycznych przeszkleń.



W Warzelni prowadzimy najwięcej skomplikowanych prac, dlatego postępujemy z dużą ostrożnością. Starannie wycinamy stare stropy i wykonujemy nowe. Wstawiamy konstrukcje nowych szybów windowych i klatki schodowej. Wzmacniamy też stare słupy Warzelni. Wszystkie te prace są konieczne, by móc wprowadzić nowe funkcje w ten historyczny budynek. Efekt zobaczymy już pod koniec roku. – wyjaśnia Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie
Restauracja, którą wkrótce otworzą tutaj wspólnicy Roberta Lewandowskiego będzie miała ponad 1,3 tys. mkw. Ten nowy lokal na kulinarnej mapie Warszawy zaprosi gości na pyszne śniadania, biznesowe lunche i wieczorne kibicowanie.





Leżakownia pod historycznymi kolebkami
Historia Leżakowni sięga XIX wieku. Zabytkowe piwnice pełniły niegdyś rolę magazynów piwa. Połączone były z budynkiem Warzelni, a ich układ świadczy o tym, że były wielokrotnie przebudowywane. Na szczęście do dziś zachowały się kolebki oraz piękna czerwona cegła ceramiczna pochodząca ze słynnej Cegielni Włochy.

Wykonaliśmy już przejścia między kolebkami tak, aby goście mogli swobodnie chodzić między nawami. Układamy instalacje podposadzkowe pod koncepty gastronomiczne, które będą ulokowane w tych zabytkowych piwnicach. Jesteśmy w trakcie montażu dużych, szklanych witryn.- Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie
Cztery duże kolebki będą kusiły gości autorskimi konceptami gastronomicznymi. Powstaną tam mini browar i pizzeria lwowskiej Grupy Kumpla oraz Food Hall Browary Warszawskie. W ten sposób odtwarzając klimat dawnych browarów, miejsce to stanie się modną i inspirującą przestrzenią.
Pierwsze efekty prac w tej historycznej części Browarów Warszawskich będzie można oglądać pod koniec 2020 roku.
Masz newsa? Interesujesz się inwestycjami w Warszawie? Pisz do nas na adres: redakcja@nowawarszawa.pl Śledź nas na bieżąco na Facebooku.