W klubokawiarni Cafe PoWoli przy ul. Smoczej 3 otwarta została Jadłodzielnia Plus. To wyjątkowe miejsce na mapie Woli, którego celem będzie zapobieganie marnowaniu jedzenia oraz dzielenie się przedmiotami, które mogą przydać się innym.
Projekt „Jadłodzielnia Plus na Smoczej” został zrealizowany z funduszy pochodzących z dzielnicowego budżetu partycypacyjnego i pochłonął z niego ponad 25 tys. zł. Za tę kwotę udało przystosować się Cafe PoWoli przy ul. Smoczej 3 na potrzeby działalności Jadłodzielni, która oficjalnie zainaugurowana została 19 czerwca w obecności pomysłodawczyni projektu – Ireny Kowalskiej, a także władz Dzielnicy. – Podobne Jadłodzielnie z powodzeniem funkcjonują już w innych miastach, dlatego bardzo się cieszymy, że taki projekt udało zrealizować się na Woli – mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz Dzielnicy Wola. – Jadłodzielnia będzie miejscem służącym nie tylko zapobieganiu marnowania dobrej żywności, ale również sprzyjającym integracji lokalnej społeczności. Jesteśmy przekonani, że jeżeli projekt będzie cieszył się popularnością, to na pewno będziemy chcieli go kontynuować – dodaje.
Głównym założeniem projektu Jadłodzielnia Plus było stworzenie miejsca nieodpłatnego przekazywania i odbierania żywności, ubrań, zabawek, książek i czasopism przez mieszkańców. Każdy mieszkaniec może tu przyjść i przynieść dla innych jedzenie lub rzeczy, z których już nie będzie korzystał. Ale będzie to działać również w drugą stronę, bo każdy również może poczęstować się jedzeniem przyniesionym przez innych lub skorzystać z przedmiotów, które znajdują się w Jadłodzielni. – Należy tylko pamiętać, że w Jadłodzielni można zostawiać wszystkie produkty, oprócz surowego mięsa, zawierające surowe jaja, wyrobów z niepasteryzowanego mleka, ale z wyłączeniem serów, twarogów czy jogurtów, a także produktów, które są wyraźnie zniszczone i nienadające się do dalszego użytkowania – mówi Adam Hać, zastępca burmistrza Dzielnicy Wola. – Wierzymy, że to miejsce będzie cieszyć się wielką popularnością zarówno wśród tych, którzy będą chcieli zostawiać tu jedzenie i rzeczy, a także tych, którzy będą chcieli z tego korzystać – dodaje.