Mateusz Gessler – znany kucharz i restaurator otworzy restaurację w zabytkowym budynku Elektrowni Powiśle. Nowy lokal będzie miał wyjątkowe miejsce na planie całego projektu – znajdzie się w zabytkowym budynku kesonu od strony Wybrzeża Kościuszkowskiego, skąd rozpościera się niezwykły widok na Wisłę i prawobrzeżną Warszawę.
Nowa restauracja Mateusza Gesslera zajmie cały budynek zabytkowego kesonu o łącznej powierzchni 450 mkw. Na klientów czekać będą tu wyjątkowe smaki, łączące polską tradycję z orientalnymi inspiracjami. Do dyspozycji gości będzie także ponad 130-metrowy letni ogródek oraz taras o powierzchni 260 mkw.
Historycznie, wewnątrz budynku kesonu znajdowała się konstrukcja sięgającą 10 metrów w głąb ziemi, która za pomocą sprężonego powietrza zasysała wodę z dna Wisły i wykorzystywała ją do schłodzenia turbin w maszynowni. Rezerwuar wodny pełnił więc jedną z kluczowych funkcji w procesie wytwarzania energii.
Restauracja Mateusza Gesslera dołączy do ponad 30 innych konceptów restauracyjnych w Elektrowni Powiśle, serwujących kuchnię z wielu zakątków świata. W przestrzeni Elektrowni powstanie 16 lokali i 3 bary w strefie Food Hall oraz 12 restauracji z pełną obsługą kelnerską. W gronie najemców gastronomicznych swoje miejsce znalazły już m.in.: Tel Aviv Urban Food, Soul Food, Pełną Parą, a także Trufla, Quattro Canti, YE YE Mex Food, Torro oraz lodziarnia Na końcu tęczy. Elektrownia Powiśle została również wybrana przez Kubę Wojewódzkiego, który wraz ze swoim wspólnikiem – Józefem Krawczykiem, otworzy tu swoją pierwszą restaurację „Niewinni Czarodzieje 2.0”. Koncept ma być niezwykłym miejscem na mapie Warszawy – połączeniem smaku, pasji do muzyki i wyjątkowej rozrywki.