Etno Cafe to rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia funkcjonująca z sukcesem od 2012 roku. Teraz otwiera swoją kawiarnię w Browarach Warszawskich.
To kolejna w Warszawie kawiarnia pod marką Etno Cafe. Dotąd kawiarnie tej sieci mogliśmy spotkać m.in. w Galerii Młociny, czy w Galerii Mokotów. Nowy lokal otwarto w Browarach Warszawsckich.
Oprócz szerokiej gamy klasycznych kaw, parzonych z ziaren wypalanych we własnej wrocławskiej palarni, można tu spróbować także tzw. Cold Brew Coffee. To kawa Etno Cafe, 100% Arabika, macerowana na zimno. Napój kawowy o dużej zawartości kofeiny, mniejszej w odczuciu kwasowości (niż w kawie parzonej), a także prawdziwa bomba antyoksydantowa (większa niż zielona herbata), która w dodatku ma tylko 2 kcal/100 ml. Kawiarnia oferuje także „coś na ząb”, czyli śniadania, owsianki, bajgle, bagietki, kanapki czy sałatki, a także rzemieślnicze ciasta i desery. Kawiarnia serwuje swoje menu w opcji na wynos, można tu także kupić kawę ziarnistą i akcesoria do przygotowywania ulubionego naparu w domu.
Etno Cafe to rzemieślnicza palarnia kawy z Wrocławia funkcjonująca z sukcesem od 2012 roku. Swoją historię zaczęła od przyjaźni Tomasza Nietubycia i Łukasza Mrowińskiego z Etiopczykiem, który przyjechał do Polski jako doktorant i pracownik Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kawa była pretekstem do spotkania, rozmów – tych biznesowych jak i o innym niż wszystkie smaku. Właściciele, otwarci na nowe aromaty wciąż poszukują tych szczególnych, stąd dzisiaj to nie tylko kawa z Etiopii, ale także z Brazylii, Kolumbii, Indonezji czy Gwatemali.
Co powinno wybrzmieć Etno Cafe to coś znacznie więcej niż dobra kawa, to cały koncept kawowy, lifestylowy, który zachęca do doświadczania i uważnego bycia, pod pretekstem kawy.
Kawa wypalana jest w dwóch odsłonach – kawa Etno Cafe, dla miłośników tradycyjnych metod parzenia i Wroasters, wysokojakościowe ziarna dedykowane metodom alternatywnym. Eksplorując temat kawy stworzono pierwszy w Polsce browar kawowy, gdzie rozlewany jest Cold Brew Coffee, zarówno w wersji klasycznej, jak i smakowej (np. pomarańcza, wanilia, spicy caramel). „Cold Brew Coffee by Etno Cafe”, produkowane w pierwszym w Polsce tzw. „browarze kawowym”, jest wynikiem projektu badawczo-rozwojowego rozpoczętego w 2014 r. przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.