W sercu Woli od ponad roku rosną Browary Warszawskie. To jedna z największych inwestycji budowlanych w Warszawie. Projektu renomowanej pracowni JEMS Architekci. Byliśmy z wizytą na budowie.
Na ponad 4 hektarach terenów po Browarach Warszawskich prowadzone są prace budowlane przy części biurowej i mieszkaniowej całego kompleksu. Według harmonogramu do końca tego roku mają rozpocząć się wszystkie budowy planowanych budynków. Cała inwestycja ma być gotowa do końca roku 2020 r.
Teren po dawnych Zjednoczonych Browarach Haberbusch i Schiele przez wiele lat był wyłączonym z użytkowania fragmentem Warszawy. O latach świetności tego miejsca przypominały tylko niszczejące budynki: Willa Schiele, Warzelnia, Laboratorium oraz niedostępne piwnice.
– Przystępując do realizacji projektu Browary Warszawskie wiedzieliśmy, że centralnym miejscem, sercem kompleksu muszą być zabytkowe obiekty – Willa Schiele, Piwnice Czasu i Warzelnia. Kompletnie zrujnowany budynek Willi już odrestaurowaliśmy. Start budowy kolejnego budynku biurowego – Biur przy Willi – to także coraz więcej działań związanych z piwnicami – mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu Browary Warszawskie.
Echo ratuje historyczne piwnice
Historia piwnic sięga XIX wieku, kiedy to pełniły rolę magazynów piwa. Oryginalnie były połączone z budynkiem Warzelni. Ich układ świadczy o tym, że były wielokrotnie rozbudowywane i pogłębiane. Do teraz zachowały się kolebki i piękna czerwona cegła ceramiczna ze słynnej Cegielni Włochy, które wymagały ogromnych nakładów pracy, aby je uratować przed całkowitym zniszczeniem. Zagrożeniem dla starych murów była przeciekająca woda, roślinność i grzyb na ścianach.
Nowe życie w starych murach
– Piwnice Czasu – bo tak po rewitalizacji nazywać się będzie ta część Browarów Warszawskich – już za dwa lata mają szansę stać się jednym z najbardziej charakterystycznych miejsc na kulinarnej mapie Warszawy. Na odwiedzających je gości będzie czekało kilkanaście restauracji, kawiarni i pubów. Odtwarzając klimat dawnych browarów, zdefiniujemy to miejsce na nowo, w taki sposób by szanując tradycję wpisać je w trendy europejskich metropolii. Piwnice staną się miejscem otwartym dla każdego i inspirującym, bo pełnym wydarzeń o charakterze kulturalnym i kulinarnym – podkreśla Marcin Kopczyk, senior leasing manager, który odpowiada za koncepcję gastronomiczno-usługową tego miejsca.
Rewitalizacja w przypadku Browarów Warszawskich to nie tylko Piwnice Czasu. Jeszcze w tym roku planowane są pierwsze pracy przy dawnej Warzelni, której główny korpus powstał w latach 80. XIX w. Zachowa ona swoją historyczną rolę – po zakończeniu prac zostanie tu uruchomiony browar oraz restauracja. Do budynku wejść będzie można z Piwnic Czasu albo bezpośrednio z Rynku Warzelni, jednego z placów miejskich w Browarach Warszawskich.
Browary Warszawskie rosną w oczach
Browary Warszawskie to teren między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną. Kompleks stworzą cztery biurowce, pięć budynków mieszkalnych, ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje, sklepy, świetnie zaaranżowane przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami i wygodną przestrzenią pełną zieleni. Blisko stąd do centrum Warszawy i przystanków komunikacji miejskiej.