REDAKCJA

REKLAMA

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Domowa pizza, mrożona czy z pizzerii? Którą wybrać?

Strona główna Informacje Domowa pizza, mrożona czy z pizzerii? Którą wybrać?

Czas na pizzę? Czas wybrać najlepszy pomysł na ten okrągły przysmak! Możesz ją przygotować samodzielnie, podgrzać w piekarniku gotowy produkt (chłodzony lub mrożony), albo zamówić pizzę w ulubionej pizzerii…

Pizza to sycące danie, które możesz podać w ramach obiadu lub kolacji, a także poza standardowymi posiłkami, np. podczas dowolnego spotkania rodzinnego lub imprezy z przyjaciółmi. Jeden kawałek pizzy, w zależności od ilości i rodzaju składników, może dostarczać od 200 do nawet 400 kalorii. Zadbaj o to, by były to kalorie pochodzące z doskonałej jakości świeżych składników, będących źródłem idealnie zbilansowanych komponentów.

Domowa pizza? Niezawodny przepis nie istnieje! 

To, co przygotowane w domu, jest teoretycznie najzdrowsze i najsmaczniejsze.

Plusy? Mamy 100% wpływu na dobór składników na pizzę – możemy wybierać ulubione dodatki i stosować je w dowolnych proporcjach, wedle własnego uznania. Możemy z dużą dokładnością obliczyć kaloryczność każdego kawałka domowej pizzy oraz świadomie wybrać tylko te składniki, które będą pasowały naszym domownikom lub gościom.

Minusy? Jest ich dość sporo. Co może pójść nie tak?

  • Surowe ciasto – ryzyko, że po rozkrojeniu smacznie wyglądającej pizzy okaże się, że ciasto w środku pozostało w sporem części surowe jest całkiem spore, może się tak zdarzyć, gdy ustawimy nieodpowiednio parametry piekarnika lub użyjemy złej jakości sosów lub sosów w zbyt dużej ilości
  • Przypalone ciasto – to lepsza opcja niż ciasto surowe (niedopieczoną pizzę najczęściej trzeba po prostu wyrzucić), ale… niezbyt smaczna perspektywa
  • Rozmięknięte ciasto, którego nie da się podnieść – to najczęściej wina zbyt dużej ilości ciężkich składników, złej jakości sosu lub sosu zastosowanego w nadmiarze
  • Gumowate ciasto – to rozczarowanie, którego doświadczasz robiąc pierwszy kęs i spodziewając się doświadczyć chrupkości i lekkości, najczęściej spowodowane jest złej jakości mąką, nieodpowiednimi proporcjami składników na ciasto oraz nieumiejętnym wyrabianiem ciasta.

Pamiętaj, że idealny przepis na domowe ciasto na pizzę nie istnieje! Jednym doskonałe ciasto udaje się zrobić na suchych drożdżach, a inni nie wyobrażają sobie ciasta bez emocji związanych z rozczynem ze świeżych drożdży… Problemem jest również nasz brak doświadczenia oraz…brak pieca do pizzy! To właśnie specjalnemu piecowi opalanemu drewnem pizza z pizzerii zawdzięcza swój wyjątkowy smak!

Dodatki na domową pizzę? Z jednej strony mamy pełną dowolność w ich komponowaniu, a z drugiej – ta dowolność może nas zgubić! Nieudane zestawienia smaków mogą zepsuć nawet najbardziej udane ciasto na pizzę! I nie, wcale nie chodzi o łączenie sera z ananasem i kukurydzą (kto, co lubi, nie oceniamy!), ale takie zestawienia dodatków, które wzajemnie dewaluują swój smak. Często popełnianym błędem jest również niezachowanie umiaru w dodatkach – wg włoskich speców pięć oryginalnych komponentów na jednej pizzy to maksimum!

Chcesz dowiedzieć się więcej jakie składniki wybrac do pizzy? Sprawdź ten artykuł: https://pizzeriasangiovanni.pl/dodatki-na-pizze-ciekawe-pomysly/

No i nie zapominajmy o najważniejszym! Domowa pizza to sporo „brudnej” roboty! Jeśli nie dysponujesz wielofunkcyjnym urządzeniem, które ciasto na pizzę zrobi za Ciebie – nastaw się na sprzątanie!

Pizza mrożona lub chłodzona gotowa w 10 minut? Nie!

Nie dajcie się skusić pięknym zdjęciom na opakowaniach, ani smacznie wyglądającym kompozycjom składników. Chłodzone i mrożone pizze do samodzielnego podgrzania to najczęściej bomby kaloryczne, wypełnione po brzegi kiepskiej jakości składnikami oraz konserwantami, emulgatorami, aromatami, barwnikami… Jeśli koniecznie chcesz zjeść tego rodzaju pizzę – uważnie przeanalizuj jej etykietę! Jesteśmy niemal pewni, że po przeczytaniu listy składników jednak zrezygnujesz z konsumpcji. Good for You!

Pizza z pizzerii? To jest to, co tygryski lubią najbardziej!

Czujesz, że zrobienie domowej pizzy to wyzwanie przekraczające Twoje możliwości? Nie chcesz karmić siebie, swojej rodziny i przyjaciół składnikami na E, których pełno znajduje się w pizzach mrożonych i chłodzonych? Postaw na sprawdzoną pizzerię i ich profesjonalną ofertę!

Pizza w pizzerii i pizza z pizzerii (w zależności od tego, czy chcesz zjeść w lokalu, czy zamówić pizzę do domu) to gwarancja, że otrzymasz smaczny produkt, przygotowany w oparciu  o tradycyjne włoskie receptury, z najwyższej jakości składników, ze świeżymi dodatkami i idealnie dobranymi sosami. Czy może być smaczniej? Nie!

My rozkochaliśmy się w pizzy z warszawskiej San Giovanni, a Wy?

Artykuł sponsorowany

Wiadomości

REWOLUCJA W PARKOWANIU. NIEBIESKA TABLICA WSKAŻE PARKING

Nie wiesz, gdzie znajduje się najbliższy parking? A kiedy go znajdziesz obawiasz się, że wszystkie miejsca są już zajęte? Jeszcze w tym...

Rynek mieszkaniowy powoli wraca do równowagi. Deweloperzy stawiają na współpracę z samorządami

18 kwietnia br. w Łodzi odbyło się jedno z największych wydarzeń branży mieszkaniowej tego roku - ogólnopolska konferencja “Miasta i Deweloperzy”, organizowana...

17. Nagroda Literacka Warszawy – nominacje

W Światowym Dniu Książki (23 kwietnia) ogłaszamy nominacje do Nagrody Literackiej Warszawy. Jury wskazało 15 najlepszych książek minionego roku w pięciu...

U-City i BLANCO od ACCIONA z certyfikatami BREEAM Interim

Powstające na warszawskim Ursusie osiedle U-CITY otrzymało certyfikat BREEAM Interim. To kolejna po BLANCO inwestycja firmy deweloperskiej ACCIONA z takim wyróżnieniem....

10. Nagroda Architektoniczna Prezydenta Warszawy – znamy laureatów

Przebudowany Kopiec Czerniakowski z parkiem Akcji „Burza” absolutnym zwycięzcą 10. Nagrody Architektonicznej Prezydenta m.st. Warszawy – ta...

Willa Papiernia w Konstancinie -Jeziornie!

  W Konstancinie-Jeziornie powstaje ekskluzywna Willa Papiernia. Finał długiej i dobrej współpracy ze służbami konserwacji zabytków.

Polecane

Popularna marka wkracza do Centrum Praskiego Koneser. Green Caffè Nero wzbogaca ofertę gastronomiczną kompleksu

25 kwietnia 2024 roku w Centrum Praskim Koneser – największym, zrewitalizowanym kompleksie mixed-use w Warszawie – otworzy się popularna i ceniona przez...

Kultowa seria „Retro Warszawa” powraca do księgarń.

Już w maju ponownie pojawi się jedna z Waszych ulubionych serii WARSZAWA FOTO RETRO, która fotografiami opowiada o codzienności stolicy kolejnych...

Druga edycja Westfield Good Festival – baw się na koncertach, projektuj meble, odkryj proekologiczne postawy!

Już w czwartek, 18 kwietnia w Westfield Arkadia i Westfield Mokotów rozpocznie się II edycja festiwalu Westfield Good Festival. Na uczestników wydarzenia...

ZEROMAT – WYJĄTKOWA ATRAKCJA W CENTRUM WARSZAWY! POŻEGNAJ PEPSI MAX I OTRZYMAJ DWIE PUSZKI PEPSI ZERO CUKRU

Pepsi zaprasza wszystkich fanów marki do świętowania i powitania Pepsi Zero Cukru. Tuż przy rondzie ONZ, w centrum Warszawy, czekać będzie na nich wyjątkowa...

Konwiktorska Residence – najlepszy adres w sercu Warszawy

Przy Konwiktorskiej 4, zaledwie kilkadziesiąt metrów od Starego Miasta, powstaje kameralny apartamentowiec Konwiktorska Residence. W budynku znajdzie się tylko 78 luksusowych apartamentów....

18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski już w najbliższą niedzielę!

Już w najbliższą niedzielę, 24 marca, w stolicy wystartuje 18. Nationale-Nederlanden Półmaraton Warszawski oraz New Balance Bieg Na Piątkę. Na starcie...