Dwa tysiące m. kw. zajmą restauracje, bary, a także mały browar w Piwnicach Czasu i odrestaurowanej Warzelni. Na terenie Browarów Warszawskich powstaje jedna z największych przestrzeni gastronomicznych na Woli. Postanowiliśmy sprawdzić, czy znajdą się tam też popularne sieciówki.
Na ponad 4 hektarach terenów po Browarach Warszawskich prowadzone są prace budowlane przy części biurowej i mieszkaniowej całego kompleksu. Według harmonogramu do końca tego roku mają rozpocząć się wszystkie budowy planowanych budynków. Cała inwestycja ma być gotowa do końca roku 2020 r.
Najbardziej efektownym miejscem będą Piwnice Czasu, czyli oryginalne piwnice z XIX wieku, w których przechowywano warzone w Browarach przez ponad 100 lat piwo. Obecny inwestor postanowił przywrócić piwnice do życia, nadając im całkowicie nową funkcję. To właśnie w tym miejscu powstaną restauracje, a także mały browar.
Mamy do dyspozycji około 2000 mkw. pod gastronomię. To spora przestrzeń, która daje bardzo dużo możliwości i pozwala zrealizować sporo pomysłów. Dziś trudno określić, ile dokładnie konceptów gastronomicznych się tu znajdzie, ponieważ zgodnie z naszą wizją, cały teren Piwnic Czasu oraz Warzelni będzie sumą przenikających się nawzajem funkcji zarówno kulinarnych, jak i kulturalnych, rozrywkowych czy rekreacyjnych. Wybierzemy najfajniejszy, najciekawszy pomysł, który przyciągnie do Browarów życie i zainteresowanie. Rozmawiamy z bardzo ciekawymi osobami, które mają unikalne pomysły oraz doświadczenia z organizacji podobnych przestrzeni w innych miastach, także za granicą. Zamierzamy wprowadzić do Browarów świeże, nowe podejście do gastronomii. Podglądamy najlepsze światowe wzorce i staramy się wyprzedać kulinarne trendy Warszawy. To będzie niesamowite ciekawe miejsce na kulturalnej i kulinarnej mapie Warszawy. – opowiada nam Marcin Kopczyk – Senior Leasing Manager w Dziale Centrów Handlowych Echo Investment.
Echo Investment poza pracami budowlanymi, które przebiegają pod nadzorem konserwatorskim, prowadzi rozmowy z potencjalnymi najemcami. Zainteresowanie jest tak duże, że deweloper ma w czym wybierać. Ale jak zapewnia nas przedstawiciel inwestora na popularne sieciówki na terenie Browarów Warszawkich miejsca nie będzie.
Rozmowy są już na bardzo zaawansowanym poziomie. Muszę przyznać, że lokalizacja cieszy się tak dużą popularnością, że najciekawsze miejsca w Browarach Warszawskich mają co najmniej kilku zainteresowanych. W tej chwili negocjujemy umowy, ustalamy finalne warunki, dogrywamy koncepty, po to by dostarczyć jak najlepszą jakość oferty dla mieszkańców, pracowników i gości Browarów Warszawskich. Sądzę, że już z początkiem przyszłego roku otworzą się pierwsza restauracja oraz kawiarnia, a przyszli operatorzy Warzelni i Piwnic Czasu rozpoczną proces projektowania. – wyjaśnia Marcin Kopczyk – Senior Leasing Manager w Dziale Centrów Handlowych Echo Investment.
Browary Warszawskie to teren między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną, który Echo Investment na nowo wkomponuje w tkankę miejską. Powstaje nowy, otwarty dla wszystkich miejski kwartał, tworzony przez budynki mieszkalne, biurowce oraz place publiczne, miejsca odpoczynku i rekreacji, kawiarnie, restauracje i sklepy.
Browary to jedno z nielicznych w Warszawie miejsc, które zostało od początku do końca zaprojektowanych jako spójny zamysł urbanistyczny i architektoniczny. Za projekt kompleksu odpowiedzialna jest pracownia JEMS Architekci. Znajdą się tu cztery biurowce, pięć budynków mieszkalnych, ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje, sklepy, świetnie zaaranżowane przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami i wygodną przestrzenią pełną zieleni.
Tekst: Tomasz Reich, Zdjęcia Jakub Jurkowski Light At Night